Μειωμένες 5% οι κρατήσεις από την Αγγλία για το 2010

Μειωμένες κατά ποσοστό 5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο εμφανίζονται αυτήν την στιγμή οι κρατήσεις για τη Ρόδο στην αγγλική αγορά σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους τοπικούς φορείς που συμμετέχουν στην Διεθνή Τουριστική Εκθεση του Λονδίνου.
Για την υπόλοιπη χώρα οι κρατήσεις εμφανίζουν μείωση 15%, ενώ συνολικά οι κρατήσεις των Αγγλων για όλο τον κόσμο εμφανίζουν μέση μείωση 13%.
Οι Αγγλοι τουρ οπερέιτορς πιστεύουν πάντως ότι στην πορεία η κατάσταση θα βελτιωθεί και ότι του χρόνου θα πάνε για διακοπές όσοι Αγγλοι δεν μπόρεσαν να το πράξουν εφέτος.
Η συγκρατημένη αυτή αισιοδοξία στηρίζεται στο γεγονός ότι η αγγλική οικονομία αρχίζει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Είναι χαρακτηριστική επί του προκειμένου η δήλωση κορυφαίου Αγγλου τουρ οπερέιτορ: «Μέχρι πρότινος η αγγλική οικονομία ήταν διασωλημένη. Τώρα βρίσκεται στην εντατική από την οποίαν αναμένεται να βγει σύντομα».
Στο μεταξύ ο ΟΠΡΟΤΟΥΡ ζήτησε από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού την έγκριση των πεπραγμένων του για το 2009 και ταυτόχρονα την έγκριση προγραμμάτων του για το 2010.
Συγκεκριμένα ο ΟΠΡΟΤΟΥΡ προγραμματίζει:
1. Πλωτά Σεμινάρια 2010. Το 2009, έλαβαν χώρα στην Κεντρική Ευρώπη, σε 5 χώρες-8 πόλεις.
2. Πλωτά Σεμινάρια στη Ρωσία. Φέτος για πρώτη φορά.
3. Παράλληλη Δράση με την Εκθεση Ι.Τ.Β. του Βερολίνου, με θέμα Περιβάλλον και Τουρισμός.
Την προσεχή Δευτέρα εξάλλου, 16 Νοεμβρίου (ώρα 11.00) θα συνέλθει σε συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της Ενώσεως Ξενοδόχων Ρόδου με τα ακόλουθα θέματα στην ημερήσιά του διάταξη:
1. Εξέλιξη τουριστικής κίνησης -στοιχεία αφίξεων εξωτερικού- δεκάμηνο 2009.
2. Λειτουργική τακτοποίηση κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και αδειοδότηση κολυμβητικών δεξαμενών. Νόμος 3766/2009 (ΦΕΚ 102/Α/1-7-2009).
3. Ενημέρωση από τον ΠΡΟΤΟΥΡ για ενέργειες προβολής και συμμετοχή σε εκθέσεις 2009-2010. (Οδηγίες για την αποστολή ξενοδοχειακού υλικού σε αυτές).
4. Επιδότηση ξενοδοχείων που λειτουργούν τη χειμερινή περίοδο (Ν. 1545/1985-ΦΕΚ 91/Α/20.5.1985).
5. Ενέργειες Ισπανικής Κυβέρνησης για ανάπτυξη χειμερινού τουρισμού.
6. Παρέμβαση ΞΕΕ για τα τέλη παρεπιδημούντων.
7. Επανεκτύπωση Ξενοδοχειακού Οδηγού Ρόδου.
8. Ενέργειες τοπικών φορέων για την προστασία των ζώων.
9. Εγκριση δαπανών.
10. Διάφορα θέματα.
Κι ενώ ο ΟΠΡΟΤΟΥΡ προγραμματίζει και για το 2010 πλωτά σεμινάρια, έγινε χθες γνωστό ότι η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν ενέκρινε την χρηματοδότηση που απεφάσισε ο Περιφερειάρχης Χαρ. Κόκκινος, με το αιτιολογικό ότι χρειάζεται η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.
Ο ΟΠΡΟΤΟΥΡ άρχισε για το λόγο αυτό συζητήσεις με τη Νομαρχία ώστε από κοινού να αναληφθεί το κόστος, με συμμετοχή και των υπόλοιπων νησιών του νομού.