“Υπάρχει ακόμη χρόνος να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος στις κρατήσεις από τους ξένους tour operators” σημειώνουν στο Capital.gr πηγές από το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, εκτιμώντας παράλληλα πως μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης και το τέλος της εκλογολογίας στην Ελλάδα, η ροή της ζήτησης για τους ελληνικούς προορισμούς θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, και ενώ το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ γινόταν όλο και πιο αδύναμο, η γερμανική αγορά δείχνει σημάδια σταθεροποίησης της ζήτησης, γεγονός που ενισχύει την ελπίδα πως δεν θα υπάρξει φέτος πτώση των αφίξεων. “Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, τότε προλαβαίνουμε να καλύψουμε τη διαφορά που χάσαμε εξαιτίας της υστέρησης των κρατήσεων” συμπληρώνουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, επαναλαμβάνοντας πως η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου και της στερλίνας αποτελεί έναν επιπλέον σύμμαχο για την αύξηση της τουριστικής ζήτησης.
Όπως τονίζουν ακόμη φορείς του ΣΕΤΕ, περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου θα υπάρξει μια πρώτη, αλλά ασφαλής εκτίμηση από τις αεροπορικές εταιρείες για τον προγραμματισμό των θέσεων για Ελλάδα, οπότε και θα ανακοινωθούν και οι προβλέψεις για το ύψος των εισπράξεων κατά την προσεχή σεζόν, όσο και των επισκεπτών.
Τα προηγούμενα δύο χρόνια, η εικόνα για την εξέλιξη της επισκεψιμότητας ήταν ξεκάθαρη από τα μέσα Δεκεμβρίου, φέτος όμως οι ισορροπίες που διαμορφώνονται είναι εντελώς διαφορετικές: δεν ήταν μόνο οι εκλογές στην Ελλάδα που επηρέασαν το ρυθμό κρατήσεων, καθώς η πτώση του ευρώ και η άνοδος της Αιγύπτου συνθέτουν νέο σκηνικό στην περιοχή της Μεσογείου. Παρόλα αυτά, ξενοδόχοι και επιχειρηματίες του τουρισμού εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία της ζήτησης.
Το επόμενο διάστημα πάντως, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, είναι το πιο κρίσιμο για την εξερχόμενη τουριστική κίνηση, δεδομένου πως πραγματοποιείται το 60% τουλάχιστον των πωλήσεων πακέτων από τις βασικές για την Ελλάδα τουριστικές χώρες, και κυρίως από τη Γερμανία και την Αγγλία.
Σε ό,τι αφορά τέλος τη δημιουργία του νέου “υπέρ-υπουργείου” Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, οι φορείς του Συνδέσμου, παρά το γεγονός πως προέκριναν την ύπαρξη αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού, δεν εμφανίζονται αρνητικοί σε αυτή την απόφαση, αρκεί να υπάρξει- όπως τονίζουν- συντονισμός των αρμοδιοτήτων και κοινή στρατηγική με σκοπό την προώθηση της ανάπτυξης συνολικά.
Πηγή:capital.gr