Με μια μακρά πορεία στα κοινά της τοπικής πολιτικής σκηνής και κυρίως στην αυτοδιοίκηση, ο κ. Στάθης Κουσουρνάς εκλέχθηκε βουλευτής στις πρόσφατες εκλογές. Είναι ο 4ος κατά σειρά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την Δωδεκάνησο που εκπροσωπεί αλλά και για την χώρα γενικότερα που βιώνει μια βαθιά κρίση. Ο κ. Κουσουρνάς, βρέθηκε από τα έδρανα της Νομαρχίας στα έδρανα της Βουλής και τώρα, περισσότερο ώριμος και συνειδητοποιημένος από ποτέ, μιλάει για τις εντυπώσεις του, τις ευθύνες απέναντι στους Δωδεκανήσιους που τον ψήφισαν, τα οράματά του για τον τόπο του και για καίρια πολιτικά θέματα όπως η Διοικητική Μεταρρύθμιση, τα έργα υποδομής στην περιοχή, η εκλογή αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Γιώργος Παπανδρέου.
• Κύριε Κουσουρνά, θα ήθελα να ξεκινήσουμε ζητώντας από εσάς ένα πρώτο σχόλιο σχετικά με την εκλογή σας. Σας εξέπληξε ή το περιμένατε;
Το αποτέλεσμα της υποψηφιότητάς μου το 2007 και η εκλογή μου το 2009 αποτέλεσε την επισφράγιση μιας πορείας ετών, είναι η ανανέωση της εμπιστοσύνης που μου δείχνει ο δωδεκανησιακός λαός όλα αυτά τα χρόνια. Την εμπιστοσύνη αυτή τιμώ και εκτιμώ, την εκλαμβάνω ως υποχρέωση μου να εργασθώ με μεγαλύτερο ζήλο για την πρόοδο του Νομού μας. Οι πολίτες της Δωδεκανήσου κρίνουν και προκρίνουν. Σε καμία εκλογική μάχη δεν μπορεί να υπάρχει σιγουριά. Στη δήλωσή μου ότι είμαι παρών και έτοιμος να αγωνιστώ για το καλό του τόπου μας, οι συμπατριώτες μας ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και με ανέδειξαν να τους εκπροσωπήσω στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η σχέση αυτή μου δίνει δύναμη να συνεχίσω να αγωνίζομαι, με την ιδιότητα του Βουλευτή αυτή τη φορά, για τα Δωδεκάνησά μας.
• Οι πρόσφατες εκλογές έφεραν πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, που ανέδειξε 4 βουλευτές στα Δωδεκάνησα. Εκτιμάτε ότι αυτό ενισχύει την θέση του κόμματος τοπικά αλλά και αυξάνει την ευθύνη όλων σας απέναντι στους Δωδεκανήσιους;
Πραγματικά, το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπείται από 4 Βουλευτές στα Δωδεκάνησα, ενδεικτικό της στροφής των πολιτών στη δύναμη αλλαγής και ανανέωσης που εκφράζει ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι Δωδεκανήσιοι αγωνιούν για ένα καλύτερο αύριο, επιζητούν λύσεις στα προβλήματα που όλα αυτά τα χρόνια διογκώνονταν και πολλαπλασιάζονταν. Η εκπροσώπηση από 4 Βουλευτές είναι ενδεικτική της λαϊκής αυτής επιταγής για ισχυρή φωνή της Δωδεκανήσου από το ΠΑΣΟΚ στο Κοινοβούλιο, ενδεικτική της ανάγκης για άμεσες, εφαρμόσιμες και βιώσιμες λύσεις, για ανάπτυξη με επίκεντρο τον πολίτη. Η ισχυρή αυτή εκπροσώπηση που επέλεξαν οι πολίτες, μας δείχνει το δρόμο να αγωνιστούμε για τον τόπο μας με μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης, μας οδηγεί να σηκώσουμε τα μανίκια και να εργαστούμε για τα Δωδεκάνησα. Οι συμπατριώτες μας εμπιστεύθηκαν το ΠΑΣΟΚ και την εμπιστοσύνη αυτή θα τιμήσουμε κάνοντας πράξη το πρόγραμμά μας, σαν βουλευτές και σαν εκπρόσωποι του κόμματός μας.
• Προσφάτως, η Νομαρχιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το κόμμα θα έχει εφεξής ‘μία ενιαία θέση για όλα τα ζητήματα της περιοχής’. Σε αυτό το πλαίσιο μοιράσατε και τομείς ευθύνης. Εκτιμάτε ότι αυτό είναι απαραίτητο για τα Δωδεκάνησα;
Είναι αλήθεια ότι όταν υπάρχει μια ενιαία θέση για ένα ζήτημα, προς την υλοποίηση της οποίας κινούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι δυνατότητες για την πραγματοποίησή της αυξάνονται. Είναι βέβαια απαραίτητο, η θέση αυτή να προκύπτει μετά από διάλογο και διαβούλευση ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η απόφαση αυτή προκύπτει από την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής μας αλλά και η συγκυρία επίσης είναι ευνοϊκή. Η δυνατή εκπροσώπηση της Δωδεκανήσου στο Κοινοβούλιο σε συνδυασμό με μια ενιαία και πάγια θέση στα σημαντικά ζητήματα που μας απασχολούν, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την επίτευξη κάθε στόχου. Είναι απαραίτητο η ισχυρή φωνή στο Κοινοβούλιο να αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα και αυτό μπορεί μόνο να επιτευχθεί όταν υπάρχει σύμπνοια και συνεργασία, μέσα από διαδικασίες διαλόγου και ζύμωσης. Δεν μοιράσαμε τομείς ευθύνης, ο κάθε βουλευτής έχει την δική του επαγγελματική και επιστημονική εξειδίκευση και είναι λογικό να έχει στο τομέα του αυξημένη βαρύτητα.
• Ήσασταν σε μια πολύ υπεύθυνη θέση στην Νομαρχία. Έχει σημασία το σχόλιό σας για το πώς βλέπετε να εξελίσσεται η υπόθεση με τα ευρωπαϊκά προγράμματα και μάλιστα με τα έργα υποδομής της περιοχής, για πολλά από τα οποία εκφράζεται ανησυχία για την εξέλιξή τους.
Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Δυστυχώς για την χώρα και στο τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς. Η απορρόφηση πόρων τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε περιφερειακό είναι περίπου στο 2% ενώ βρισκόμαστε ήδη στο τέλος του τρίτου χρόνου υλοποίησης. Εξακολουθώ να εκφράζω την ανησυχία μου για την δυνατότητα που έχουμε ως χώρα συνολικά να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο. Είναι και αυτό ένα μαζί με άλλα πολλά στοιχήματα που έρχεται η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να κερδίσει .Ο χρόνος θα δείξει το αποτέλεσμα. Το ευχάριστο είναι πως ήδη έχουν εντοπισθεί τα προβλήματα και δρομολογούνται λύσεις.
• Ποιο θα λέγατε ότι είναι το προσωπικό σας ‘στοίχημα’ και ποιες οι προτεραιότητές σας για τα Δωδεκάνησα;
Όλοι μαζί καταφέραμε να αναδείξουμε τα Δωδεκάνησα ως έναν από τους πρώτους Νομούς της χώρας σε επίπεδο ανάπτυξης. Αποτελεί προσωπικό μου όραμα, τα Δωδεκάνησα να αναδειχθούν στην πρώτη θέση, ως ένας Νομός όπου όλοι οι κάτοικοι να απολαμβάνουν τα οφέλη της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης, δίχως να υστερούν σε τίποτα από της κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας. Όραμα μου είναι ο Δωδεκανήσιος πολίτης να αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια όπου και να βρίσκεται, να αισθάνεται περηφάνεια για τον τόπο του και τα όσα μαζί μπορούμε να καταφέρουμε, μέσα από ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης στα μέτρα των ιδιαιτεροτήτων του νησιωτικού μας Νομού. Η επίλυση του ακτοπλοϊκού προβλήματος, η υποστήριξη του τουριστικού προϊόντος, η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και η αξιοποίηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, αλλά και η ενεργοποίηση του τεράστιας δυναμικής ανθρώπινου κεφαλαίου της Δωδεκανήσου, αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες. Θεωρώ ότι μπορώ να συμβάλλω σε μια τέτοια προσπάθεια.
• Ανεπισήμως, άνοιξε το θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ποια η άποψή σας για το νησί της Ρόδου;
Το θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκύπτει από τη γενικότερη ανάγκη που διαμορφώνεται για αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και αποκέντρωση. Η προσπάθεια για θεσμοθέτηση πρόσθετων πόρων για την περιφέρεια, όπως και η αποτελεσματική απορρόφησή τους, προϋποθέτει γενναίες τομές στη διοικητική οργάνωση της περιφέρειας. Είναι ανάγκη να υπάρχει αποτελεσματική αναδιάρθρωση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης κάθε βαθμού, με πλήρως θεσμοθετημένες αρμοδιότητες και πόρους καθώς και αρμονική συνεργασία αυτών με την κεντρική εξουσία. Θεωρώ ότι μια τέτοια προσπάθεια θα αποδώσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη κάθε περιοχής αλλά και περισσότερο στον τόπο μας, που εμφανίζει πολλές ιδιαιτερότητες. Κρίνω ότι είναι νωρίς ακόμα, αλλά πιστεύω πως όταν έρθει η κατάλληλη ώρα, μέσα από το διάλογο με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, θα επιλέξουμε αποφασιστικά τη λύση που θα εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα του τόπου μας, λύση απαγκιστρωμένη από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικά οφέλη. Η πρόσφατη συζήτηση στο Νομαρχιακό συμβούλιο, ανέδειξε τις ιδιαίτερες πτυχές του νησιώτικου χώρου και την ανάγκη για πιο ισχυρή αποκέντρωση στη περιοχή μας.
• Συμφωνείτε με την άποψη του Νομάρχη Γ. Μαχαιρίδη για μία ενιαία περιφέρεια Δωδεκανήσου με κέντρο την Ρόδο ή όχι και γιατί;
Έλαβα μέρος στη συζήτηση του Νομαρχιακού συμβουλίου και άκουσα την ενδιαφέρουσα άποψη του Νομάρχη. Επίσης τοποθετήθηκα επί του θέματος και εξέφρασα την άποψη μου. Πιστεύω πως είναι σχετικά πρόωρο να ξεκινήσουμε την συζήτηση από τα γεωγραφικά όρια των δήμων και των περιφερειών. Πρώτα χρειάζεται να δούμε το περιεχόμενο της διοικητικής μεταρρύθμισης να το εμπλουτίσουμε με την δική μας συνιστώσα της νησιωτικότητας και αφού καταλήξουμε να έρθουμε και στο θέμα των ορίων.
• Το ΠΑΣΟΚ έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από τεράστια προβλήματα σε όλους τους τομείς. Εκτιμάτε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα καταφέρει να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις;
Το ΠΑΣΟΚ πραγματικά ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Τα προβλήματα σε όλους τους τομείς είναι τεράστια και πολύ μεγαλύτερα από ότι ο καθένας θα μπορούσε να φανταστεί. Η αδιαφάνεια, η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, η εγκατάλειψη των προβλημάτων, οδήγησαν τη χώρα σε οριακό σημείο. Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής ένωσης μιλούν από μόνα τους. Η ανικανότητα της ΝΔ, αλλά περισσότερο ο διαφανής λόγος και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, οδήγησαν τους πολίτες να επιλέξουν και να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στην ανανεωτική δύναμη της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε το τεράστιο αυτό έργο με ισχυρό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος. Ο προγραμματικός λόγος του ΠΑΣΟΚ είναι μελετημένος και μεταρρυθμιστικός απαντά στα προβλήματα της χώρας και τις ανάγκες των πολιτών., Είμαι αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και θα δώσει λύσεις στα καίρια ζητήματα που ταλανίζουν τη χώρα. Η λαϊκή επιταγή για αλλαγή, άνοιξε το δρόμο για μια νέα πορεία, εγγυητής της οποίας είναι ο πρωθυπουργός της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ, στέκεται στην πρώτη γραμμή, υπεύθυνα και αποτελεσματικά, έχοντας ήδη από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης σημαντικά δείγματα γραφής.
• Ποιον προτιμάτε ως ΠΑΣΟΚ: Μπακογιάννη ή Σαμαρά και για ποιον λόγο;
Η προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ είναι η επίλυση των προβλημάτων της χώρας. Οι εσωτερικές προστριβές και διαμάχες της αντιπολίτευσης που σαν κυβέρνηση οδήγησε την Ελλάδα στη δυσμενή θέση όπου βρίσκεται σήμερα, αποτελούν μια εσωτερική διεργασία της Νέας Δημοκρατίας. Οι διεκδικητές της αρχηγίας της, εκφράζουν διαφορετικές ιδεολογίες και απόψεις. Με γνώμονα το καλό της χώρας μας και με δεδομένη τη διάθεση του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία, ο στόχος στον οποίο προσβλέπουμε είναι η υλοποίηση του προγραμματικού μας έργου και η αποτελμάτωση της χώρας. Στα πλαίσια της Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ, επιθυμεί μια γόνιμη αντιπολίτευση, χωρίς στείρες διαφωνίες και ξύλινο λόγο.