Δεν διεπράχθη το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος

Tην απαλλαγή του Επίκουρου Νομάρχη σε θέματα Υγείας κ Δημητρίου Κρεμαστινού και του Διευθυντή του Τμήματος Υγείας της Νομαρχίας κ Επ. Κατσαρού από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος από κοινού και κατ΄εξακολούθηση αποφάσισε με το υπ’ αρίθμ. 124/2009 βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Η δίωξη σε βάρος των ανωτέρω προκλήθηκε μετά από καταγγελία – αναφορά της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής. Η Εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2005 μετά από παρέμβαση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ανδρέα Ζυγούρη προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Αικατερίνη Ψυρή απέστειλε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου αντίγραφα της ογκώδους δικογραφίας που σχηματίστηκε με αφορμή την καταγγελία της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής λόγω τοπικής αρμοδιότητας.
Από την έρευνα της Εισαγγελίας Αθηνών προέκυψε συγκεκριμένα ότι μεταξύ Νομαρχιών που χορήγησαν παρανόμως «άδεια τίτλου ιατρικής ειδικότητας Γενικής Ιατρικής» σε ιατρούς περιλαμβάνεται και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την καταγγελία αλλά και τα έγγραφα που προσκομίστηκαν κατά την προκαταρκτική εξέταση προέκυψε ότι η Νομαρχία Δωδεκανήσου κατόπιν αιτήσεως 4 ιατρών τους χορήγησε τίτλο ειδικότητας Γενικής Ιατρικής κατά παράβαση του νόμου που ρυθμίζει την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και σχετικής οδηγίας της ΕΟΚ κατά τις οποίες για τη χορήγηση τίτλου που πιστοποιεί ειδική εκπαίδευση στη γενική ιατρική, απαιτείται τριετής τουλάχιστον εκπαίδευση.
Η Νομαρχία Δωδεκανήσου, όπως κι άλλες νομαρχίες της χώρας, φέρεται σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία να εφάρμοσε παρανόμως προϊσχύσαντα νόμο του 2003 ο οποίος όριζε ότι μπορούν να λάβουν τίτλο ειδικότητας γενικής ιατρικής και όσοι ιατροί είχαν 20ετή άσκηση ιατρικού επαγγέλματος ή είχαν δεκαετή σύμβαση με το δημόσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο ζήτημα υπήρξε παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη που επιβεβαίωσε τα καταγγελλόμενα ενώ μόλις πρόσφατα η Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής ανακοίνωσε ότι εξεδόθηκαν οι αποφάσεις 2850-55 του Συμβουλίου Επικρατείας στο οποίο είχαν καταφύγει ιατροί δικαιούχοι της πιστοποιητικού-βεβαίωσης συνέχισης της άσκησης σε αντικείμενα της γενικής ιατρικής επισημαίνοντας ότι «η χορήγηση τίτλου Γενικής Ιατρικής σε ανειδίκευτο είναι παράνομη».
Ο κ Κρεμαστινός επεσήμανε εξεταζόμενος για τις περιπτώσεις των αδειών ιατρικής που χορήγησε ότι αυτές είναι νόμιμες επισημαίνοντας ότι οι ιατροί έχουν αποκτήσει τίτλο ειδικότητας γενικής ιατρικής ύστερα από εξετάσεις τα αποτελέσματα των οποίων κοινοποιούνται στο Υπουργείο Υγείας.
Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι το Τμήμα Υγείας της Νομαρχίας είχε προχωρήσει σε ανάκληση των τίτλων ιατρικής ειδικότητας που είχε εκδώσει μετά από σχετική ενημέρωση που είχαν από το Υπουργείο Υγείας. Διαπιστώθηκε εξάλλου ότι το αξιόποινό μιας εκ των τεσσάρων αδειών που είχαν εκδοθεί έχει εξαλειφθή λόγο παραγραφής και ότι μία ακόμη άδεια έχει ανακληθεί λόγο θανάτου του ιατρού. Για τις λοιπές δύο άδειες το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή της υπόθεσης σε ακροατήριο.