ΝΔ: «Η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου δεν ξέρει που βρίσκεται, δεν ξέρει τι διαχειρίζεται, δεν καταλαβαίνει τι πάει να κάνει».
Αυτή ήταν η λιτή πλην ηχηρή δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη για τις δηλώσεις που έγιναν από τον ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη κατά την επίσκεψη του Προέδρου του Eurogroup κ. Dijsselbloem.
Το Ποτάμι: Οι στιγμές απαιτούν ψυχραιμία, λογική και συναίνεση
Επικαλούμενο την κρισιμότητα της κατάστασης, όπως αυτή προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και του επικεφαλής του Εurogroup, το Ποτάμι καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να επιδιώξει την συνεννόηση των κομμάτων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας έτσι ώστε να εκπονηθεί άμεσα ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης».
«Οι στιγμές απαιτούν ψυχραιμία, λογική και συναίνεση», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Ποταμιού, επισημαίνοντας ότι όπως προκύπτει από τις δηλώσεις «η κυβέρνηση έχει επιλέξει την σύγκρουση με την Ευρωζώνη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» και επειδή «δεν φαίνεται να υπάρχει σχέδιο που θα διασφάλιζε τα συμφέροντα της χώρας και την παραμονή της στην ευρωζώνη, η κατάσταση τείνει να εξελιχθεί από ανησυχητική σε επικίνδυνη».
«Η κυβέρνηση έχει χρέος να ενημερώσει άμεσα και υπεύθυνα τους πολίτες για το τι ακριβώς έχει σκοπό να κάνει», σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι το Ποτάμι «είναι πρόθυμο να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης» και προτείνει στην κυβέρνηση «να ζητήσει άμεσα παράταση της διαθεσιμότητας του υφισταμένου προγράμματος ώστε να μην βρεθούν οι τράπεζες και η οικονομία μας στο κενό».
ΚΚΕ: Κι ο λαός συνεχίζει να ματώνει ανεξάρτητα με ποιον θα συζητά η κυβέρνηση
«Ο λαός μας όλα τα προηγούμενα χρόνια μάτωσε, γιατί αυτό απαιτούσαν οι “μεταρρυθμίσεις”, η “ανταγωνιστικότητα” του κεφαλαίου και οι “ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί”, με “πρωτογενές πλεόνασμα”, που σήμερα επανέλαβε και ο νέος υπουργός οικονομικών. Κι ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει, ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση αυτά θα τα συζητήσει με τους επικεφαλής της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ ή με τους υπαλλήλους τους».
Αυτά αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.
ΠΑΣΟΚ: Το πλαίσιο της Ευρωζώνης είναι σαφές, η κυβέρνηση να σοβαρευτεί
Για απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η κυβέρνηση κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, συνιστώντας «σιγά σιγά να σοβαρευόμαστε και να οργανωνόμαστε ως χώρα».
Στην ανακοίνωση του πρώην συγκυβερνώντος κόμματος τονίζεται ότι από τις δηλώσεις του κ.Ντάισελμπλουμ κατέστη απολύτως σαφές ότι:
Το πλαίσιο της Ευρωζώνης είναι…
1. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από την υφιστάμενη παράτασή του προγράμματος μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Η ολοκλήρωση του προγράμματος ή έστω η επέκταση της παράτασης του, η καταβολή των εκκρεμών δόσεων και η μετάβαση στη νέα φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (που είναι η καλή εκδοχή) ή ενός τρίτου μνημονίου (που είναι η κακή εκδοχή) προϋποθέτει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας.
2. Καμία συζήτηση περί περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους (όπως έχει αποφασίσει το Eurogroup ήδη από το Φεβρουάριο του 2012) δεν ανοίγει, αν δεν προηγηθεί η οριστικοποίηση του πλαισίου στο οποίο κινείται η Ελλάδα και δεν υπάρχει άλλο φόρουμ συζήτησης για τα θέματα αυτά εκτός του Eurogroup.
3. Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να συνεχίσει τη βοήθεια και τη στήριξη προς την Ελλάδα, αν αυτή τη ζητήσει, αποδεχόμενη τους σχετικούς όρους, αλλά προφανώς η Ευρωζώνη ούτε θέλει ούτε μπορεί να επιβάλλει τη βοήθειά της.
Η κυβέρνηση λέει επισήμως ότι…
Απέναντι στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση – κατά το ΠΑΣΟΚ – λέει με επίσημο τρόπο και διεθνώς ότι:
1. Δεν αποδέχεται το πρόγραμμα καθ´ εαυτό, άρα ούτε την επέκταση της παράτασής του μετά το τέλος Φεβρουάριου και δεν την ζητά.
2. Δεν ζητά και δεν χρειάζεται τις εκκρεμείς και προφανώς και τις εναπομένουσες δόσεις, χωρίς να διευκρινίζει πως θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
3. Δεν αποδέχεται την τρόικα, αλλά αποδέχεται χωριστά αφενός μεν το δίδυμο Ευρωπαϊκής Επιτροπής / ΕΚΤ, αφετέρου δε το ΔΝΤ, δηλαδή απορρίπτει μετά βδελυγμίας το 3 αλλά αποδέχεται θεσμικά το 2+1!
4. Αλλάζει ήδη μονομερώς το μακροοικονομικό πλαίσιο και τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, χωρίς προφανώς να περιμένει τη συμφωνία της Ευρωζώνης , της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ