της Χρίσλας Γεωργακοπούλου
O Γιάννης Τσεκλένης, γεννημένος το 1937 στην Αθήνα, είναι ένας από τους δημιουργικότερους ανθρώπους της χώρας, από τους σημαντικότερους και πιο ταλαντούχους σχεδιαστές των τελευταίων δεκαετιών, έχει αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το επιχειρηματικό κομμάτι της μόδας και είναι ένας άνθρωπος που αφήνει την προσωπική του σφραγίδα με ό,τι ασχολείται. Τώρα είναι ο άνθρωπος που αποφάσισε να ενημερώσει μέσα από το δημόσιο βήμα που δίνει το Facebook, μέσω ανοιχτής επιστολής, τους ανθρώπους της νέας κυβέρνησης και συγκεκριμένα τους αρμόδιους υπουργούς και υπερυπουργούς (αναφέρεται ονομαστικά στους Γιάννη Δραγασάκη, Γιώργο Σταθάκη, Γιάνη Βαρουφάκη και Έλενα Κουντουρά) για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στον χώρο της ένδυσης, για όσα συμβαίνουν στον χώρο των εισαγωγών και των εξαγωγών και βέβαια για τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τα λουκέτα που ρήμαξαν τον τομέα της βιομηχανίας και ζητάει χάραξη εθνικής στρατηγικής.
Η επιστολή του Γιάννη Τσεκλένη
«Καλοι μου φιλοι παρακαλω οσοι και οσες συμφωνειτε κανετε share αυτη την αναρτηση- ανοικτη επιστολη ωστε να την διαβασουν ολο και περiσσοτεροι, αλλα κυριως οι αρμοδιοι!
Αγαπητοι υπερυπουργοι και υπουργοι (προς Γιάννη Δραγασάκη, Γιώργο Σταθάκη, Γιάνη Βαρουφάκη και Έλενα Κουντουρά)
Μαζι με τις ευχες μου για καλη και μεγαλη επιτυχια στο δυσκολο εργο σας, οσον αφορα στην αναπτυξη, παρακαλω να μου επιτρεψετε να σας επισημανω τα παρακατω για την ατυχη ελληνικη βιομηχανια μοδας που εξ-αφανιστηκε καθαρα λογω ελλειψης οιασδηποτε στρατηγικης παρασυροντας περισσοτερα απο 200 000 ατομα στην ανεργια.
Με τον ορο βιομηχανια μοδας εννοω την κλωστουφαντουργια, τις βιομηχανιες ενδυματων, υποδηματων, κοσμηματων, γενικα δερματινων ειδων κλπ εξαρτηματων αμφιεσης…μαζι με αυτες τους σχεδιαστες τους, τους χονδρεμπορους και τις χιλιαδες μικροβιοτεχνιες που τις πλαισιωναν.
Στην χωρα μας η βιομηχανια αυτη γιγαντωθηκε μετα τη δεκαετια του 60 και κατορθωσε μονο με το τμημα κλωστουφαντουργια και ενδυμα να καταταγει στην 12 η θεση εξαγωγων παγκοσμιως με ετησιο κυκλο εργασιων μεγαλυτερο απο 2,5 δις δολλαρια.
Εξαγωγες ομως που οφειλοντουσαν σε παραγωγες κατα το πλειστον φασον, χωρις ελληνικες επωνυμιες αρα χωρις δικο τους μαρκετινγκ και επομενως χωρις μελλον.
Αν τοτε ειχε χαραχτει εθνικη στρατηγικη και υποδειχθει στους μεγαλους και μικρους επαγγεματιες του κλαδου η σημασια του branding και οι εξαγωγες θα ησαν πολλαπλασιες και το μελλον τους σιγουρο και κατα πολυ καλυτερο.
Τα λουκετα αλλα και η καθετη πτωση τζιρου σε κλωστουφαντουργικες μοναδες που απορροφουσαν εκατομμυρια αλλα και χιλιαδες τονους ελληνικου βαμβακιου και μεταξιου αντιστοιχα αποθαρρυναν και αυτη την πρωτογενη παραγωγη με συνεπεια να συρρικνωθει απελπιστικα.
Σημερα με κυριολεκτικα ξηλωμενη ολη την βιομηχανικη παραγωγη το πολυ δημιουργικο- σχεδιαστικο ταλεντο φευγει απο τον τοπο και πηγαινει σε ανεπτυγμενες χωρες οπου ανθει…αμεσως
Όσοι μενουν εδω αγωνιζονται και αναπτυσσονται σε πολυ μικρες επιχειρησεις, χωρις μεγεθη παραγωγης που θα τις καθιστουσαν ανταγωνιστικες, ενω πασχιζουν να επιβιωσουν χωρις κεφαλαια κινησης μιας και το τραπεζικο συστημα εχει κυριολεκτικα στεγνωσει την αγορα.
Παρατηρειται ομως μια μεγαλη βελτιωση των διεθνων συνθηκων κι αυτο οφειλεται κατα το μεγιστο στην δυναμη της πληροφορικης. Μπορουν δηλαδη οι σχεδιαστες κι οι μικρες τους επιχειρησεις τοσο να κανουν μεσω διαδικτυου καλυτερο sourcing πρωτων υλων, να διαχειριστουν εξωχωριες παραγωγες σε γειτονικες η αλλες χωρες αλλα και να προβαλλουν με πολυ μικρο κοστος το brand τους. Να διαθεσουν τελος τα προιοντα τους απ ευθειας ακομη και στον τελικο καταναλωτη, σε οποιοδηποτε μερος της γης κι αν βρισκεται.
Η ενισχυση και επαναναπτυξη της ελληνικης βιομηχανιας μοδας και η δημιουργια ελληνικων διασημων brands περα απο το συναλλαγμα που μπορει να φερνει απο εξαγωγες, με σημεια πωλησεων tωn επωνυμων δημιουργων στη χωρα, μπορει να ανεβαζει τα εσοδα απο τον ανερχομενο τουρισμο κατα πολυ , να προκαλει ανασχεση εισαγωγων και να ειναι παραλληλα πολος ελξης τουριστων…
Χαραξτε λοιπον μια εθνικη στρατηγικη. Υπαρχουν πολλοι που μπορουν να σας συμβουλευσουν στους εξειδικευμενους τομεις!
Με τιμη κι ελπιδα
Γιαννης Τσεκλενης»
Την ανάρτησή του τη συνόδευσε με την παρακάτω φωτογραφία, που πρόκειται για εικονογράφηση δικού του σχεδίου: