Συνεντεύξεις

Γ. Καββαθας «Οι υπουργοί πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση

«Η ψήφος που πήρε η νέα κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό δεν ήταν για να μας πάει ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, αλλά μπροστά. Εκλέχθηκε από τον ελληνικό λαό για να βάλει φρένο στην πολιτική της σκληρής λιτότητας, χωρίς να διακινδυνεύσει την θέση μας στην Ευρώπη. Θα πρέπει συνεπώς οι υπουργοί να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σύνεση».
Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στη «δ» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς με αφορμή την έναρξη του διαλόγου για την αποπληρωμή του χρέους.
«Η διαπραγμάτευση για το χρέος θα πρέπει να περιοριστεί εντός των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.. Δεν πιστεύω ότι θα βγούμε κερδισμένοι από όλη αυτή την τόσο ανοιχτή συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και διεξάγεται σε επίπεδο δηλώσεων, προθέσεων και συνεντεύξεων, αφαιρώντας από τους πολιτικούς την δυνατότητα ελιγμών και επιλογών για την κρίσιμη ώρα της διαπραγμάτευσης. Φαίνεται ότι έχουμε μια ευκαιρία να πετύχουμε κάτι καλύτερο με τους δανειστές και τους εταίρους μας στην Ε.Ε.», τονίζει ο κ. Καββαθάς.
Σε ερώτηση σχετικά με την επανεκκίνηση της οικονομίας ο κ. Γιώργος Καββαθάς δηλώνει πως μπορεί να γίνει μόνο εάν δημιουργηθεί ένα φιλικό και σταθερό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον.
«Αυτό σημαίνει σταθερό φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, πρόσβαση στην ρευστότητα, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, προστασία του υγιούς ανταγωνισμού, μείωση της γραφειοκρατίας, μείωση του διοικητικού κόστους συμμόρφωσης, έξυπνη και φιλική προς τον πολίτη δημόσια διοίκηση», δηλώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
Η συνέντευξη του κ. Γιώργου Καββαθά, αναλυτικά:
• Πώς μπορεί να αναστραφεί από την νέα κυβέρνηση η αδιέξοδη πορεία που ακολουθήθηκε για την Ελληνική κοινωνία και οικονομία χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή και νομισματική ένωση;
Ύστερα από 5 χρόνια ύφεσης και περιοριστικών πολιτικών, με 1.500.000 άνεργους και 250.000 λιγότερες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, έχει αρχίσει να διαφαίνεται από τους δανειστές και τους εταίρους μας στην ΕΕ μια διάθεση περισσότερο διαλλακτική. Αυτή η διαλλακτικότητα οφείλεται (α) στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, (β) στο δυσανάλογο τίμημα που έχει πληρώσει η ελληνική κοινωνία για την επίτευξη αυτού και (γ) στην αλλαγή της Κυβέρνησης ύστερα από την διενέργεια των πρόσφατων εκλογών. Ωστόσο δεν πιστεύω ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία υπάρχει σημαντική αλλαγή των εταίρων μας από τις απόψεις τους όπως για παράδειγμα για το ζήτημα του κουρέματος του δημοσίου χρέους. Θεωρώ, λοιπόν, ότι εάν η παρούσα Κυβέρνηση χειριστεί με σύνεση και μετριοπάθεια τα 3 παραπάνω τεκμήρια θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποια πρώτα μικρά αλλά σημαντικά βήματα για την έξοδο από την κρίση και την επιτήρηση, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ.

• Ποιά είναι τα ζητήματα αιχμής που θα θέσετε στους νέους υπουργούς;
Το Ασφαλιστικό (ΟΑΕΕ) και το φορολογικό είναι τα θέματα εκείνα που χρήζουν άμεσης μέριμνας. Ιδιαίτερα για το Ασφαλιστικό η αίσθησή μου είναι ότι η νέα κυβέρνηση έχει κατανοήσει το επείγον του ζητήματος. Οι μισοί και πλέον ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους. Αυτό δημιουργεί τεράστια ταμειακά προβλήματα στον ασφαλιστικό φορέα, ενώ παράλληλα οι οφειλές των ασφαλισμένων επιχειρηματιών και αυτοαπασχολούμενών προς τον οργανισμό αυξάνονται εκθετικά. Τα ίδια προβλήματα αν και σε σημαντικά χαμηλότερο βαθμό αντιμετωπίζει και το ΙΚΑ. Η ΓΣΕΒΕΕ έχει εδώ και 2 τουλάχιστον χρόνια προτείνει ένα έκτακτο σχέδιο ρύθμισης οφειλών, καλά κοστολογημένο, για την αντιμετώπιση του προβλήματος στον ΟΑΕΕ όπως για παράδειγμα η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης, η μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου και η κατάργηση του ΚΕΑΟ, τότε και ο Οργανισμός θα αυξήσει τα έσοδά του και ένα πολύ μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσείς του. Όσον αφορά το φορολογικό πρώτιστη ανάγκη είναι να δημιουργηθεί ένα μόνιμο, σταθερό, και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την συζήτηση με όλους τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα ώστε το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί να έχει την συναίνεση όλων. Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η μονιμότητά του. Αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα και στην προσέλκυση επενδυτών. Ωστόσο είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι άμεσα θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στο υπάρχον πλαίσιο που έχει ξεπεράσει κατά πολύ την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Είναι τέτοια άλλωστε η πλειάδα των φόρων και των τελών που αμφιβάλλω εάν υπάρχει έστω και ένας επιχειρηματίας ή μισθωτός ή συνταξιούχος που δεν έχει κάθε μήνα κάποιο τέλος ή φόρο να πληρώσει.
• Με ποιό τρόπο μπορεί να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας;
Η επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί να γίνει μόνο εάν δημιουργηθεί ένα φιλικό και σταθερό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον. Αυτό σημαίνει σταθερό φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, πρόσβαση στην ρευστότητα, απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης, προστασία υγιούς ανταγωνισμού, μείωση της γραφειοκρατίας, μείωση του διοικητικού κόστους συμμόρφωσης, έξυπνη και φιλική προς τον πολίτη δημόσια διοίκηση. Θα πρέπει συνεπώς να δούμε τι από τα παραπάνω έχουμε βελτιώσει και που έχουμε μείνει πίσω. Και με σταθερά βήματα να αρχίσουμε να δημιουργούμε ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Έτσι θα έρθουν οι επενδύσεις. Έτσι θα αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα και η οικονομία. Έτσι θα δημιουργηθούν νέες και σταθερές θέσεις εργασίας.
• Ποιά μέτρα θα πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρέθηκαν στη δίνη της οικονομικής κρίσης;
Ο εξορθολογισμός της φορολογίας και των τελών έτσι όπως έχουν εξαγγελθεί από την νέα Κυβέρνηση θα δώσουν σημαντική ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ θα τονωθεί και η ζήτηση. Παράλληλα θα πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί το θέμα της ρύθμισης των οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
• Πιστεύετε πως είναι πλέον εφικτό να γίνει σωστή ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία;
Θεωρώ πως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει ρεαλιστική ρύθμιση των οφειλών διαφορετικά οι εξελίξεις θα μας προλάβουν και θα είναι καταστροφικές.
• Πώς σχολιάζετε τις ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ; Θεωρείτε πως θα τηρηθούν οι αποφάσεις ώστε να ωφεληθεί και η αγορά;
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν επιβάλει τον κατώτατο μισθό στην αγορά καταργώντας ουσιαστικά τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων για την κατάρτιση της ΕΓΣΣΕ και τον κατώτατο μισθό. Πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι πριν από όλα θα πρέπει να αποκατασταθούν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ακολούθως οι κοινωνικοί εταίροι μέσα από την διαδικασία αυτή θα συμφωνήσουν στην νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και φυσικά θα καθορίσουν το ύψος του κατώτατου μισθού.
• Εκτιμάτε πως η Ελλάδα θα καταφέρει τώρα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την αποπληρωμή τους χρέους χωρίς άλλες οδυνηρές επιπτώσεις για τους πολίτες ή θα υπάρξει σύγκρουση που θα έχει άλλου είδους συνέπειες;
Κατ’ αρχάς θεωρώ ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος θα πρέπει να περιοριστεί εντός των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.. Δεν πιστεύω ότι θα βγούμε κερδισμένοι από όλη αυτή την τόσο ανοιχτή συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και διεξάγεται σε επίπεδο δηλώσεων, προθέσεων και συνεντεύξεων αφαιρώντας από τους πολιτικούς την δυνατότητα ελιγμών και επιλογών για την κρίσιμη ώρα της διαπραγμάτευσης. Φαίνεται ότι έχουμε μια ευκαιρία να πετύχουμε κάτι καλύτερο με τους δανειστές και τους εταίρους μας στην Ε.Ε.. Δεν είμαι σε θέση, όμως, να γνωρίζω εάν αυτό θα αφορά το χρέος ή την επιτήρηση ή και τα δύο. Γνωρίζω, όμως, ότι αυτή η κυβέρνηση εκλέχθηκε από τον ελληνικό λαό για να βάλει φρένο στην πολιτική της σκληρής λιτότητας, χωρίς να διακινδυνεύσει την θέση μας στην Ευρώπη. Θα πρέπει συνεπώς οι Υπουργοί της νέας κυβέρνησης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σύνεση. Άλλωστε ακόμα δεν έχουν γίνει ούτε οι προγραμματικές δηλώσεις.
Η αίσθησή μου είναι ότι η ψήφος που πήρε η νέα κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό δεν ήταν για να μας πάει ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, αλλά μπροστά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου