Τοπικές Ειδήσεις

Λιτός βίος

Η πιο ενδιαφέρουσα δήλωση από όσες ακούσαμε, ήταν αυτή του Γιάνη Βαρουφάκη, στη παραλαβή του Υπουργείου Οικονομικών. «Είμαστε υπέρ του λιτού βίου. Ανάπτυξη δεν σημαίνει περισσότερες Πόρσε Cayenne στους στενούς ελληνικούς δρόμους ή περισσότερα σκουπίδια στις παραλίες. Οι Έλληνες δημιουργούσαν όταν ζούσαν λιτά. Οταν δεν είχαν δάνεια και υπερχρεωμένες πιστωτικές κάρτες Θα πρέπει βέβαια, να συνειδητοποιήσουμε τι θα πει «λιτός βίος».

Τι σημαίνει «λιτός»; Το λεξικό λέει: αυτός που δεν διαθέτει καμιά περιττή πολυτέλεια, που δεν διαθέτει στολίσματα. Ο απέριττος. Να περνάς καλά, χωρίς περιττά πράγματα.
‘ Eτσι τουλάχιστον το ερμηνεύαμε, μέχρι την δεκαετία του ΄80. Κάπου εκεί, ήρθε να μας συναντήσει το κιτς, η υπερβολή, το lifestyle, η αντικατάσταση του αξιακού μας κώδικα με την αξία του χρήματος.
Ο κ. Βαρουφάκης, είτε το εννοούσε είτε όχι, συμπύκνωσε σε λίγες λέξεις το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας .
Της οικονομικής κρίσης προηγήθηκε η κρίση αξιών. Ο λιτός βίος δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με την οικονομική κατάσταση κάποιου, αλλά με την παιδεία του, με την κουλτούρα του.
Και όπως πολύ εύστοχα διάβαζα χθες: «Αν θέλει, λοιπόν, να ξαναδεί ( ο Βαρουφάκης) τους Έλληνες να δημιουργούν, θα πρέπει, ως εξουσία που είναι, να τους εξασφαλίσει χώρο και ένταση στη δημιουργία. Να τους δείξει πράγματι, ότι ο πλούτος βρίσκεται στην παραγωγικότητα και στην ανάπτυξη των κοινωνιών και όχι στον αυτισμό της «ιδιωτικότητας», με προνόμια, δημόσιο χρήμα, συνδικαλιστικά δίκτυα, συντάξεις στα πενήντα, εξυπηρέτηση συμφερόντων και καπηλεία του κρατισμού. Από τους συντρόφους σου ξεκίνα πρώτα, αγαπητέ Γιάνη. Κι όταν αυτοί καταλάβουν τι θα πει ουσιαστικός «λιτός βίος», τότε θα γίνει κουλτούρα και στους υπόλοιπους Έλληνες.»

Υ.Γ.1. Πολλοί είναι εκείνοι που θεώρησαν ότι η δήλωση του κ. Βαρουφάκη συνιστά σήμα κινδύνου για τους εργαζόμενους, οι οποίοι (όπως προκύπτει από το εκλογικό αποτέλεσμα) επένδυσαν στο ΣΥΡΙΖΑ τις ελπίδες τους ότι κάπου εδώ θα σταματήσει αυτή η κατηφόρα προς την εξαθλίωση. Εάν υποθέσουμε ότι αυτό εννοούσε ο κ. Βαρουφάκης, καλό θα ήταν να μην ξεχνούν όσοι πιστεύουν ότι μιλούσε για ακόμη περισσότερη λιτότητα, ότι δεν ήταν μόνο οι ψήφοι των φτωχών ανθρώπων και εργαζομένων, αλλά και οι ψήφοι όσων αισθάνθηκαν ότι χάνουν τα καγιέν και τα σπουδαία προνόμια που η επίφαση του «πλούτου» γέννησε στις συνειδήσεις τους…

Y.Γ.2. Kαι κ. Γιάνη (με ένα “ν”) Βαρουφάκη, να μην ξεχάσετε ότι δεν απασχολεί εάν κάποιος έχει ένα ακριβό αυτοκίνητο επιμελής κατά τα άλλα με την δήλωση των εισοδημάτων του, το θέμα είναι να το έχει κάποιος που δηλώνει υδραυλικός με εισόδημα 5.000 ευρώ τον χρόνο…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου