Στο Ανώτατο Δικαστήριο έφτασαν οι προσφυγές των γιατρών των νοσοκομείων που ζητούν την αποκατάσταση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου. Την περασμένη Τετάρτη, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επιτρατείας η σχετική προσφυγή και η δικάσιμος αναμένεται να προσδιοριστεί σύντομα. Είχαν προηγηθεί 43 προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια, τις οποίες είχε καταθέσει το φθινόπωρο του 2014 η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος από κοινού με τις ενώσεις γιατρών της χώρας.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η προσφυγή γίνεται ενώπιον της Τριμελούς Επιτροπής του ΣτΕ προκειμένου να διεξαχθεί πρότυπη ή «πιλοτική δίκη» για ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος, το οποίο, λόγω των 43 προσφυγών, ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλο αριθμό διαφορών, με κίνδυνο να εκδοθούν αντιφατικές αποφάσεις και να υπάρξει σημαντική καθυστέρηση για τους διαδίκους ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων. Οι προσφυγές στρέφονται εναντίον των διατάξεων του νόμου 4093/2012 και των συναφών με αυτές διατάξεων της υπ’ αριθ. οικ. 2/83408/0022/14.11.2012 απόφασης του αναπλ. υπουργού Οικονομικών, με τις οποίες επήλθαν σημαντικότατες μειώσεις των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι απώλειες στις απολαβές τους ανέρχονται στο 40% και είναι οι μεγαλύτερες στον δημόσιο τομέα, αφού το ωρομίσθιο των εφημεριών ορίζεται με βάση τον βασικό μισθό.
Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει «πως υπάρχει νομολογία της Ολομέλειας του ΣτΕ επί υποθέσεων που εισήχθησαν προς κρίση και αφορούν σε περικοπές άλλων ειδικών μισθολογίων (μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, «ενστόλων» κ.ά.).
kathimerini.gr