Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, δεν αναμένονται δηλώσεις.
Τι περιμένει – τι ελπίζει ο Α. Τσίπρας
Στα …βαθιά νερά της διαπραγμάτευσης εισήλθε από σήμερα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα: ραντεβού με Γιούνκερ και Ολάντ ο πρωθυπουργός, με Ντράγκι και Σόιμπλε (αύριο, το τελευταίο ραντεβού) ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Διαβάζοντας μάλιστα τις προειδοποιητικές βολές της άλλης πλευράς, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το δίλημμα που είχαν αντιμετωπίσει και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2010 και μετά (με τα γνωστά, βέβαια, αποτελέσματα…): ή συνεχίζετε το πρόγραμμα ή σας κόβουμε τη χρηματοδότηση.
Από την άλλη πλευρά, το πρώτο που θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι: χρόνος. Χρόνος ολίγων εβδομάδων για την εκπόνηση της δικής του εναλλακτικής πρότασης, αίτημα που αν υπερισχύσουν οι νηφάλιες φωνές, θα πρέπει να ικανοποιηθεί, εκτιμούσαν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα.
Ενώ ακόμη και ο διστακτικός -ιδίως μετά και την τηλεφωνική συνομιλία με την Α. Μέρκελ- Μ. Ρέντσι βρήκε, σύμφωνα με την Αθήνα, «λογική» την πρόταση Τσίπρα για πίστωση χρόνου μέχρι να επικυρωθεί η νέα συμφωνία με τους εταίρους.
Ήδη, το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για ένα Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, που θα διαπνέεται από τις δικές του αρχές και φιλοσοφία, με πραγματική βούληση πάταξης της φοροδιαφυγής, διαφθοράς και διαπλοκής, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Παραπέρα, αν θα γίνει αποδεκτή και η κυβερνητική πρόταση για το χρέος είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν αναμένεται όμως να τεθεί και το θέμα Αβραμόπουλου: παρά την ισχυρή επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ ο Έλληνας Επίτροπος να διαδεχθεί τον κ. Κ. Παπούλια, εν τούτοις η, κατά πληροφορίες, ισχυρή αντίρρηση του Ζ. Κλ. Γιουνκέρ αναμένεται να μετατρέψει τον Δ. Αβραμόπουλο σε διαπραγματευτικό «χαρτί» στα χέρια του Α. Τσίπρα, στην κύρια συζήτηση που θα έχουν σήμερα το πρωί οι δύο άνδρες, για το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα.
Ενώ με το Γάλλο Πρόεδρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να διαπιστώσει την ανθεκτικότητα του γαλλο-γερμανικού άξονα: άλλωστε από χθες ο Α. Τσίπρας έπαψε να μιλά για συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου (με τον Ραχόι «κουμπαριά» δεν γίνεται!) και μιλά για συμμαχία της λογικής, στην οποία και προφανώς εντάσσει τη Γαλλία…
thetoc.gr