Σε Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας μετονομάζεται το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), ενώ ο πρόεδρος Μανώλης Κονδύλης και ο διευθύνων σύμβουλος Πασχάλης Μπουχώρης θα παραμείνουν προσωρινά, παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη είχε ζητήσει τις παραιτήσεις τους.
Το κυβερνητικό σχέδιο για την τύχη του ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται πως μεταβάλλεται κατόπιν έντονης παρεμβάσεως των δανειστών, αλλά και της ηπιότερης στάσης που φαίνεται να ακολουθεί η νέα κυβέρνηση απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προγραμματικές δηλώσεις θα προβλέπεται πως το Ταμείο θα λειτουργήσει υπό μεταβατικό καθεστώς και νέα ονομασία. Το σχέδιο που φαίνεται να καταλήγει η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει και την πλήρη απορρόφηση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία ούτως ή άλλως είναι 100% ελεγχόμενη από το ΤΑΙΠΕΔ. Αλλά και η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ, που κατέχει περί τα 20 ακίνητα στο παραλιακό μέτωπο του Λεκανοπεδίου, πρόκειται να περάσει υπό τον έλεγχο του Ταμείου. Επισημαίνεται, πάντως, πως η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο είχε ιδρυθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με το επιχείρημα πως επειδή δεν ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ, τα μελλοντικά έσοδα από την αξιοποίηση ακινήτων δεν θα πήγαιναν για αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, αλλά για επενδύσεις.
Στελέχη που παρακολουθούν την υπόθεση των ιδιωτικοποιήσεων επισημαίνουν πως εντός των προσεχών ημερών θα τοποθετηθεί και ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας στο υπουργείο Οικονομικών υπό την εποπτεία του οποίου θα βρίσκεται το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας. Παράλληλα γνωστό στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να τοποθετηθεί ως εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.
Η αλλαγή στάσης της νέας κυβέρνησης απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις, έπειτα από τις σκληρές δηλώσεις υπουργών τις πρώτες ημέρες, έγινε περισσότερο εμφανής με πρόσφατες τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης είχε υποστηρίξει πως θα προχωρήσουν όσοι διαγωνισμοί βρίσκονται σε τελικό στάδιο, ενώ φέρεται να δήλωσε κατά τη διάρκεια παρουσιάσεων σε επενδυτές στο Λονδίνο πως μπορεί να παραχωρηθεί ο ΟΣΕ ακόμα και έναντι ενός ευρώ αν ο επενδυτής υποσχεθεί συγκεκριμένες επενδύσεις.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι παρατάσεις σε εν εξελίξεις διαγωνισμούς. Η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για το ακίνητο των 915 στρεμμάτων που προορίζεται για γήπεδο γκολφ στη θέση Μετόχι Σταυρονικήτα της Χαλκιδικής (το κατείχαν οι Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας) μετατέθηκε από τις 27 Φεβρουαρίου για τις 7 Απριλίου. Η διοίκηση του Ταμείου είχε υποστηρίξει πως «η συγκεκριμένη έκταση προς αξιοποίηση έχει επιλεγεί από εξειδικευμένο διεθνή σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ ως κατάλληλη για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ. Η ανάπτυξη και λειτουργία γηπέδου golf στην περιοχή της Χαλκιδικής εκτιμάται ότι θα αυξήσει σημαντικά την ποιότητα των τουριστικών υποδομών της ευρύτερης περιοχής και επομένως θα δημιουργήσει σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία».
Παράταση δόθηκε και στο διαγωνισμό για το Ξενία Θάσου, ένα από τα λίγα ακίνητα του «πακέτου» του ΤΑΙΠΕΔ που προορίζονταν για Boutique Hotels για τα οποία εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Ενώ αρχικά οι προσφορές θα υποβάλλονταν την Παρασκευή, υπήρξε παράταση μέχρι τις 9 Μαρτίου.
Πάντως, άγνωστη παραμένει η τύχη των ηλεκτρονικών δημοπρασιών που προωθούσε το ΤΑΙΠΕΔ μέσω της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Η επόμενη δημοπρασία είχε προγραμματιστεί για τις 26 Φεβρουαρίου για την πώληση 10 ακινήτων ανά την Ελλάδα.
Η διοίκηση της ΕΤΑΔ ενημέρωσε, πάντως, πως η διαδικασία «παγώνει» μέχρι νεοτέρας. Μάλιστα στην ιστοσελίδα www.e-publicrealestate.gr δεν υπάρχουν πλέον προγραμματισμένοι διαγωνισμοί.
euro2day.gr