«Παγωμένοι» βγήκαν περισσότεροι από τους εκπροσώπους των κομματικών και άλλων παρατάξεων του Κεντρικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) μετά την προχθεσινή πρώτη, μετά τις εθνικές εκλογές, συνάντηση τους με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νίκο Βούτση.
Σε αυτή τη συνάντηση ο κ. Βούτσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ανέφερε τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, δηλαδή στους δήμους και στις περιφέρειες.
Η βασική αλλαγή που «χτύπησε» άσχημα στα αυτιά των δημάρχων, μιας και είναι η πρώτη που εφαρμόζεται στον ευρύτερο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η απόλυση των γενικών γραμματέων των αποκεντρωμένων διοικήσεων.
Σημειώνεται πως στην Ελλάδα υπάρχουν επτά αποκεντρωμένες διοικήσεις (Αττικής, Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίου, Μακεδονίας – Θράκης, Αιγαίου, Κρήτης) και αποτελούν τον κρίκο μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Των αποκεντρωμένων διοικήσεων ηγούνται γενικοί γραμματείς οι οποίοι διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η νέα ηγεσία του ΥΠΕΣ αποφάσισε την αντικατάσταση των γενικών γραμματέων με τον αρχαιότερο ανά αποκεντρωμένη διοίκηση υπάλληλο.
Στελέχη της ΚΕΔΕ με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr χαρακτήρισαν λανθασμένη αυτή την επιλογή αναφέροντας πως ένας διοικητικός υπάλληλος θα αποφύγει να αναλάβει να υπογράψει αποφάσεις της αποκεντρωμένης διοίκησης (πχ μετά από ελέγχους νομιμότητας), όπως θα έκανε ένα πολιτικό πρόσωπο, διορισμένο από την κυβέρνηση. Aυτό το «κενό εξουσίας», εκτιμούν στην ΚΕΔΕ πως θα δημιουργήσει τεράστια λειτουργικά προβλήματα μεταξύ των αποκεντρωμένων διοικήσεων από τη μια μεριά και των περιφερειών και των δήμων από την άλλη.
Τα προβλήματα αυτά θα ενταθούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με την κατάργηση των επτά αποκεντρωμένων διοικήσεων την οποία σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στις δεκατρεις περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης)
Ποιες άλλες είναι μερικές από τις σημαντικότερες προτάσεις που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημόσια διαβούλευση για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού:
· «Τα υπάρχοντα κωλύματα υποψηφιότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους καταργούνται».
· «Η εκλογή των περιφερειακών συμβούλων γίνεται με βάση το εκλογικό σύστημα της αναλογικής των υπολοίπων (χωρίς το +1 που έχει το υπάρχον εκλογικό σύστημα) και με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής.
· « Γίνονται επαναληπτικές εκλογές (β’ γύρος) την επόμενη Κυριακή, μόνο για την εκλογή του Περιφερειάρχη, ανάμεσα στους δύο πρώτους συνδυασμούς, εάν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων».
· Θα υπάρξει «θέσπιση και ενίσχυση του θεσμού του τοπικού δημοψηφίσματος»
· «Θα καταργηθεί το “Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”,
· «Θα διαγραφούν άμεσα τις πολιτικές διαθεσιμότητας – απόλυσης των εργαζομένων και να επαναφέρουμε το ισχύον πλαίσιο για τις μετακινήσεις που θα απαιτηθούν σε μερίδα των ΟΤΑ».
· Θα υπάρξει «Συμψηφισμός άμεσα στα χρέη των δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (με δραστική μείωση των επιτοκίων και μετατροπή του σε Επενδυτική Τράπεζα της Αυτοδιοίκησης)»
· «Θα αντικατασταθούν τα μεγάλα έργα της άμεσης διαπλοκής, με εκατοντάδες αποκεντρωμένα έργα που θα εντάσσονται σε ένα μεγάλο διαπεριφερειακό πρόγραμμα κατασκευής και ανακατασκευής υποδομών (δικτύων, κοινωνικών, περιβαλλοντικών, ενεργειακών, τουριστικών κ.λ.π.).Το παραπάνω πρόγραμμα ύψους 4.000.000.000€ εξασφαλίζει 25.000 θέσεις εργασίας άμεσα και 5.000 έμμεσα για 5 χρόνια»
Πηγή:capital.gr