«Stand by» περιμένοντας την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη στάση της για το τι προτίθεται να πράξει σε σχέση με το μέλλον του διαγωνισμού που αφορά στην αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων βρίσκεται το κοινοπρακτικό σχήμα Fraport – Sientel (εταιρεία του Ομίλου Κοπελούζου).
Η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της κατά την ανάγνωση των προγραμματικών της δηλώσεων ξεκαθαρίζοντας αν υπάρχει περιθώρια συνεργασίας με την κοινοπραξία, η οποία είχε αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος καταθέτοντας την υψηλότερη προσφορά στην διαδικασία του διαγωνισμού.
Η κοινοπραξία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι, με βάση το διαγωνισμό, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αεροδρομίων δεν αλλάζει καθώς αυτά εξακολουθούν να παραμένουν στην ιδιοκτησία του δημοσίου, ενώ ο ανάδοχος αναλαμβάνει την διαχείριση για συμφωνημένη περίοδο.
Σύνδεση των αυξήσεων και έργων
Επίσης, πηγές του κοινοπρακτικού σχήματος επισημαίνουν με έμφαση ότι, όπως προκύπτει από το σχέδιο που έχει κατατεθεί, η αλλαγή του φορέα διαχείρισης των αεροδρομίων δεν θα έχει μεγάλη επιβάρυνση για τους χρήστες, πολύ δε περισσότερο αν ληφθεί υπόψη και η έκταση των έργων που πρόκειται να γίνουν.
Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι σήμερα το ύψος των αεροναυτιλιακών τελών ανέρχεται σε 12 ευρώ ανά επιβάτη. Για την πρώτη τετραετία της παραχώρησης, διάστημα κατά το οποίο θα γίνουν και τα έργα, η μέγιστη χρέωση θα είναι 14,5 ευρώ ανά επιβάτη, εκ των οποίων 1,5 ευρώ θα αφορά στη χρέωση των υπηρεσιών security και 1 ευρώ θα αποδίδεται στο δημόσιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κλπ, ενώ η είσπραξη του παραχωρησιούχου θα είναι 12 ευρώ.
Μετά το πέρας των πρώτων 4 ετών προβλέπεται ότι η μέγιστη χρέωση θα είναι 20 ευρώ ανά επιβάτη, από τα οποία ο παραχωρησιούχος θα εισπράττει 17,5 ευρώ.
Άρα η μέγιστη αύξηση των εισιτηρίων ανά επιβάτη που προκύπτει για τον παραχωρησιούχο και σε κάθε περίπτωση μετά την ολοκλήρωση των έργων θα είναι 5,5 ευρώ.
Πάνω από 10 δισ. τα συνολικά έσοδα
Επιπλέον τα έσοδα για τα κρατικά ταμεία κατά την 40ετή διάρκεια παραχώρησης θα ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Πηγές προσκείμενες στην κοινοπραξία επισημαίνουν ότι το ποσό που προσέφερε το σχήμα Fraport- Sientel είναι κατά σχεδόν 2,8 δισ. υψηλότερο σε σχέση με την προσφορά του επόμενου υποψήφιου επενδυτή που προέβλεπε συνολικά έσοδα 7,258 δισ. ευρώ για τα 40 χρόνια της παραχώρησης.
Από τα 10 δισ. ευρώ των εσόδων το εφάπαξ τίμημα ανέρχεται σε 1,234 δισ. ευρώ ενώ η κοινοπραξία θα καταβάλλει και ετήσιο μίσθωμα της τάξης των 22,9 εκατ. ευρώ καθώς και ποσοστό 28,6% του ΕΒΙΤDA ετησίως. Τα αθροιστικά έσοδα του δημοσίου από το μερίδιο στα κέρδη των αεροδρομίων για την 40ετή περίοδο υπολογίζονται σε 6,26 δισ. ευρώ.
Παράλληλα η εν λόγω προσφορά περιλαμβάνει πληρωμές προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ύψους 789 εκατ. ευρώ και την Πολεμική Αεροπορία 396 εκατ. ευρώ, ενώ η κοινοπραξία θα προσφέρει νέα υπερσύγχρονα συστήματα ραδιοναυτιλία προς όφελος της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τέλος σε επίπεδο ενίσχυσης της απασχόλησης υπολογίζεται ότι από την παραχώρηση των αεροδρομίων θα δημιουργηθούν 450 νέες θέσεις εργασίας για τις αεροπορικές δραστηριότητες και ακόμη περίπου 1000 για τις περαιτέρω ανάγκες (έλεγχος επιβατών, φύλαξη, υπηρεσίες πυρόσβεσης, ανάπτυξη καταστημάτων, τουριστικές υπηρεσίες, κλπ).
euro2day.gr