Μια λίστα με εκατό μεγαλοκαταθέτες που έχουν εντοπιστεί και είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή και αδήλωτο χρήμα, αποτελεί την πρώτη «φουρνιά» στο σαφάρι γενικευμένων ελέγχων από τα αρμόδια κλιμάκια που συντονίζονται από τον νέο υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της κυβερνητικής προσπάθειας για πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς με στόχο την εισροή σημαντικών ποσών στα δημόσια ταμεία.
Η πρώτη λίστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», περιλαμβάνει και ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και από τον χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών και είναι ήδη έτοιμη ώστε οι ελεγκτικές διαδικασίες, που θα είναι συντονισμένες, να ξεκινήσουν άμεσα.
Ο νέος υπουργός με τα αυξημένα καθήκοντα στον τομέα των ελεγκτικών μηχανισμών, γνώστης των διαδικασιών εντοπισμού «μαύρου» χρήματος και τεχνοκράτης σε θέματα φορολογικών παραδείσων και offshore εταιρειών, με την έγκριση του πρωθυπουργού, αναμένεται να θέσει σε κίνηση τους μηχανισμούς ελέγχου αμέσως μετά το πέρας των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Σε μια επίδειξη αποτελεσματικότητας και αποφασιστικότητας, η κυβερνητική πολιτική στον νευραλγικό τομέα της αποκάλυψης του αδήλωτου χρήματος, θα κινηθεί αρχικά με επικεφαλής τον κ. Νικολούδη στο «σκληρό μαρκάρισμα» των μεγαλοκαταθετών, ενώ ήδη έχουν προετοιμαστεί οι αρμόδιες αρχές (οικονομικοί εισαγγελείς και Αρχή για το ξέπλυμα) για εκτεταμένες δεσμεύσεις περιουσιών και λογαριασμών.
Η τακτική των δεσμεύσεων, του «παγώματος» σε περιουσίες και λογαριασμούς που έχει εφαρμοστεί περιορισμένα ήδη από τον κ. Νικολούδη με την ιδιότητά του ως προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα, αποτελεί, όπως έχει καταδείξει η εμπειρία, αποτελεσματικό μέτρο πίεσης για να πληρώσουν εκείνοι που εμφανίζονται να διαθέτουν πολύ χρήμα που δεν μπορούν να το δικαιολογήσουν.
Αναντιστοιχία δηλώσεων
Οι περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα από το επικείμενο σαφάρι του αδήλωτου χρήματος είναι, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, σοκαριστικές. Καταθέσεις που φθάνουν μέχρι και 200 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν σε εμφάνιση πενιχρών εισοδημάτων, ενώ πολλές είναι οι περιπτώσεις μεγάλων καταθέσεων και εμβασμάτων σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, με χρήμα «αμφιβόλου» προελεύσεως.
Ο κ. Νικολούδης σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, έχει ξεκινήσει επαφές με πρώην ομολόγους του σε ευρωπαϊκές αρχές για το «μαύρο» χρήμα, αλλά και με ελεγκτικές υπηρεσίες πολλών ευρωπαϊκών χωρών (Λουξεμβούργο, Γερμανία κ.α.) προκειμένου να συνδράμουν με στοιχεία για τον εντοπισμό εκατοντάδων Ελλήνων πολιτών που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό χωρίς να έχουν πληρώσει φόρους στο ελληνικό Δημόσιο.
Προς την κατεύθυνση αυτή, της συνεργασίας με ευρωπαϊκές αρχές, κινείται και κεντρικά η κυβέρνηση σε επίπεδο κυβερνητικών παραγόντων, με δεδομένη τη βούληση και της Ε.Ε., αλλά και πολλών ευρωπαϊκών χωρών που επιθυμούν διακαώς να συμβάλουν στην προσπάθεια για πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Η εκτίμηση πως η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα αποδώσει καρπούς εμφανίζεται να κυριαρχεί στα κυβερνητικά κλιμάκια τόσο στο κυνήγι του αδήλωτου και «μαύρου» χρήματος όσο και στις προσπάθειες για την αποκάλυψη φαινομένων κρατικής διαφθοράς (εξοπλιστικά και άλλα).
Νομοθετικές ρυθμίσεις
Η η κυβέρνηση επεξεργάζεται πακέτο νομοθετικών ρυθμίσεων στο πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών (η Ιταλία εφάρμοσε ανάλογες ρυθμίσεις για τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ) για παροχή κινήτρων σε όσους είναι σε λίστες για να καταβάλουν χρήματα στο Δημόσιο. Το ισχύον σύστημα των μεμονωμένων ελέγχων με την επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων είναι κοινή πεποίθηση ότι δεν αποδίδει. Ο κ. Νικολούδης με την εμπειρία του επί σειράν ετών στο σύστημα των ελεγκτικών μηχανισμών, με την έγκριση του πρωθυπουργού, αναμένεται να προχωρήσει σε ρυθμίσεις για εφάπαξ καταβολή 10% ή 15% από όσους είναι σε λίστες ύποπτοι για αδήλωτο χρήμα, με στόχο την άμεση είσπραξη σημαντικών ποσών.
Αλλωστε, οι λίστες που ήδη υπάρχουν –προς το παρόν ανεκμετάλλευτες στο μεγαλύτερο μέρος τους– ενοποιούνται ήδη από τον κ. Νικολούδη, έτσι ώστε οι έλεγχοι και οι επιβαλλόμενοι φόροι να αφορούν το σύνολο των χρημάτων και των περιουσιακών στοιχείων καθενός υπόπτου για αδήλωτο χρήμα.
Για παράδειγμα, ένας που βρίσκεται στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ στο εξής θα ελέγχεται «για όλα». Για τις καταθέσεις του στη συγκεκριμένη λίστα, τις καταθέσεις του σε πιστωτικά ιδρύματα, τα εμβάσματά του στο εξωτερικό και θα βγαίνει μια «σούμα» για το τι έχει να πληρώσει.
Πάντως, οι λίστες που πρώτες θα αξιοποιηθούν είναι η λεγόμενη λίστα Λιχτενστάιν (με όσους έχουν εμβάσματα στο εξωτερικό με μεγάλα ποσά και ιδίως μετά το 2009) μια λίστα με ένα εκατομμύριο ΑΦΜ που έχουν οι οικονομικοί εισαγγελείς από στοιχεία των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και οι λεγόμενες λίστες Νικολούδη, που περιλαμβάνουν κραυγαλέες περιπτώσεις όπου πολίτες έχουν μεγάλες καταθέσεις και φορολογικές δηλώσεις που «δεν φθάνουν ούτε για δεύτερο κοστουμάκι», όπως συνηθίζει να λέει ο νέος υπουργός…
Καθημερινή