Από τις προγραμματικές δηλώσεις του εκάστοτε Πρωθυπουργού τα τελευταία χρόνια, μάλλον ποτέ δεν απουσίαζαν οι αναφορές στην ανάγκη ενός δίκαιου, απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος.
Η απλοποίηση μπορεί και να επιτεύχθηκε σε κάποιες γραμμές από τους προκατάχους του κ. Τσίπρα. Η δικαιοσύνη και η σταθερότητα ακόμα αναζητούνται …
Στη νέα μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, κεντρικά σημεία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν η επαναφορά του αφορολογήτου ορίου στα 12.000 ευρώ , η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η ανασύσταση του ΣΔΟΕ και η δημιουργία Περιουσιολογίου η οποία έχει εξαγγελθεί από τουλάχιστον τρεις προκατόχους του κ. Τσίπρα τα τελευταία χρόνια.
Γενικά, ο Πρωθυπουργός δεν έκανε βήμα πίσω σε σχέση με τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης με μία αξιοσημείωτη διαφορά. Στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας ήταν αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης και τώρα από την πρωθυπουργική ομιλία ήταν αισθητή η απουσία των μέσων χρηματοδότησης των εξαγγελιών, ιδίως όταν το ταμείο είναι επικίνδυνα μείον και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους φαίνεται να βρίσκεται σε οριακό σημείο (εκτός και αν τα φαινόμενα απατούν!).
Ο Πρωθυπουργός έστρεψε τους προβολείς της αύξησης των εσόδων στην οικονομική ελίτ και τα ανώτερα στρώματα των ελευθέρων επαγγελματιών για τους οποίους ανέφερε με έμφαση ότι «δεν σήκωσαν τα βάρη που τους αναλογούσαν».
Η φορολογική δικαιοσύνη, είπε είναι άγνωστη λέξη για τη χώρα μας και δεσμεύτηκε να μπει τέλος στον οικονομικό και κοινωνικό παραλογισμό.
«Κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση θα συνεισφέρει στα κοινά ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα».
Οι αλλαγές στην κλίμακα
Χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς ο χρόνος των αλλαγών, ο Πρωθυπουργός ανέφερε την πρόθεση της κυβέρνησής του να καθιερώσει μια ενιαία και σταθερή φορολογική κλίμακα, με μετάθεση του φορολογικού βάρους στα υψηλά εισοδήματα και αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην καταγραφή των περιουσιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω Περιουσιολογίου. Στη συγκεκριμένη αναφορά, παρά τις κυβερνητικές διαρροές των τελευταίων ημερών πως ότι δεν δηλώνεται θα κατάσχεται, δεν υπήρξε σχετική αναφορά.
Η μεγάλη μεταρρύθμιση του φορολογικού είπε ο Πρωθυπουργός είναι προϋπόθεση για να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.
Τέλος ο ΕΝΦΙΑ
Πιστός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και την αντικατάστασή του από ένα Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Κάλεσε όμως τους φορολογούμενους να ανταποκριθούν στην εθνική προσπάθεια και να πληρώσουν κανονικά τις δόσεις του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2015 (που αφορούν στον ΕΝΦΙΑ του 2014).
Οι ρυθμίσεις
Παρά το γεγονός ότι ισχύει ήδη από το περασμένο έτος ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και εκατό δόσεις, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με εκατό δόσεις χωρίς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις και απλές διαδικασίες. Έκανε λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων καθώς όπως είπε τα 72 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών (από 30 δισ. ευρώ το 2009) υπονομεύουν τη διαπραγματευτική μας θέση.
Στο φορολογικό σκέλος των προγραμματικών δηλώσεων, έγινε επίσης αναφορά σε αυστηρά μέτρα ελέγχου της φορολογικής διοίκησης, διαρκή εκπαίδευση προσωπικού , κατάργηση των διατάξεων για το διαρκές αδίκημα της φοροδιαφυγής.
Στο σκέλος της αύξησης των εσόδων, οι προσδοκίες ανάκαμψης τοποθετούνται στην επιτάχυνση των ελέγχων σε κάθε είδους λίστα (Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν κλπ.) στην εξόρμηση του ΣΔΟΕ και στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού που εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει έως και 1,5 δισ. ευρώ πρόσθετων εσόδων σε ετήσια βάση.
euro2day.gr