Ειδήσεις

Κομισιόν: Δεν υπάρχει σχέδιο Γιούνκερ

Δεν υπάρχει σχέδιο Juncker, δήλωσε και επισήμως σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mina Andreeva. Ο λόγος για σχέδιο στο οποίο αναφέρθηκαν χθες κύκλοι του ΥΠΟΙΚ και διαψεύστηκε αργότερα, την ίδια μέρα, μέσω πηγών της Κομισιόν. Οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνισαν μετά τη διάψευση ότι πρόκειται για ένα «τεχνικό κείμενο», που συζητήθηκε με τον πρόεδρο του EuroWorking Group, Thomas Wieser στο ταξίδι-αστραπή που έκανε στην Αθήνα την Κυριακή.

Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δρακασάκης δήλωσε χθές ότι υπάρχουν «άτυπες συζητήσεις σε πολλά επίπεδα χωρίς να υπάρχει κάτι δεσμευτικό και γι αυτό το λόγο δεν υπάρχει και κάτι ανακοινώσιμο».

Νέο δημοσίευμα του πρακτορείου MNI που επικαλείται “πηγές” που δεν κατονομάζει, αφήνει “παράθυρο” για εξάμηνη παράταση από την Κομισιόν και αναδιοργάνωση της τρόικας. Ο λόγος για σχέδιο στο οποίο αναφέρθηκαν και εχθές κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, εξηγώντας ότι αντι για το βασικό αίτημα της Ελλάδας για παράταση -σχέδιο-γέφυρα από 1η Μαρτίου έως 1η Ιουνίου, υπάρχει και “plan b” για παράταση έως 1η Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικότερα, στο σημερινό δημοσίευμα του MNI αναφέρεται ότι η Κομισιόν σχεδιάζει να καταθέσει συμβιβαστικό σχέδιο για την Ελλάδα, το οποίο θα αποτελέσει την πλατφόρμα για το Eurogroup. Στο σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνεται η αναδιοργάνωση της τρόικας, στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5%-2% του ΑΕΠ (κύκλοι ΥΠΟΙΚ κάνουν λόγο για πρόταση 1,5% του ΑΕΠ), καθώς και το ότι η ΕΚΤ θα αποδεχθεί ως collateral τα ελληνικά ομόλογα εάν επιτευχθεί συμφωνία.

Σε αντάλλαγμα, αναφέρεται χαρακτηριστικά, η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει “αριθμούς, συγκεκριμένα μέτρα”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου