Οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και εταίρων που εξελίσσονταν μέχρι χθες παρασκηνιακά, δεν είχαν φέρει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα και ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς οι δύο πλευρές φαίνεται να απέχουν και προσέρχονται στο σημερινό έκτακτο Eurogroup με διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι οι πληροφορίες για πολύ σκληρές δηλώσεις που «διέρρευσαν» μέσω Twitter από τη συνάντηση που είχε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ με ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο, όπου φέρεται να επισήμανε, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο «οι δρόμοι της Ελλάδας και της Ε.Ε. να χωρίσουν, καθώς η Ευρώπη δεν θα δεχτεί εκβιασμούς».
Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα για μία μεταβατική φάση, είπε: «Αν το θέλουν αυτό με εμάς, τότε χρειάζονται πρόγραμμα». Χαρακτήρισε, επίσης, «λάθος» τις πληροφορίες που ήθελαν την Κομισιόν να ετοιμάζεται να χορηγήσει εξάμηνη παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα και πρόσθεσε: «Εάν η Ελλάδα δεν θέλει το υπάρχον πρόγραμμα, τότε τέλος».
Ετσι, από τη μία βρίσκεται η επιλογή του κ. Σόιμπλε και των «σκληρών» κρατών – μελών που έχουν την πλειοψηφία στο τραπέζι του Eurogroup, που θέλουν ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αφού τελειώσει το πρόγραμμα-γέφυρα που ζητάει η ελληνική πλευρά. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά: πρώτον, για να δεχτούν το πρόγραμμα-γέφυρα οι Ευρωπαίοι εταίροι, θα πρέπει η Αθήνα να δεσμευτεί ότι θα συμφωνήσει και σε τρίτο πρόγραμμα, δηλαδή επί της ουσίας νέο μνημόνιο παρά την οποιαδήποτε ονομασία που μπορεί να πάρει. Περιλαμβάνει νέο δάνειο, επιτήρηση, με ίσως μία διαφορετική δομή της τρόικας, και μόνο αν συμφωνήσει η Ελλάδα σε κάτι τέτοιο, τότε θα ανοίξει και η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.
Μία άλλη επιλογή που θα έχει η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, είναι να λάβει τεχνική επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος και να κλείσει την αξιολόγηση, αλλάζοντας κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, αλλά διατηρώντας τους ίδιους δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Αθήνας, θα ήταν δύσκολο να γίνει δεκτό.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαπέν, φάνηκε θετικός χθες σε μία επέκταση του προγράμματος, λέγοντας ότι «βραχυπρόθεσμα πρέπει να διαμορφώσουμε αυτό που ορισμένοι μπορεί να αποκαλέσουν επέκταση ή οι Ελληνες πιθανόν να θέλουν να αποκαλέσουν γέφυρα».
Χθες στις Βρυξέλλες το κλίμα από τις διαπραγματεύσεις είχε βαρύνει ιδιαίτερα μετά τη διάψευση της Κομισιόν για ύπαρξη «σχεδίου Γιουνκέρ» που, όπως «διέρρεε» η Αθήνα, παρουσιάστηκε από τους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι ποτέ δεν υπήρξε σχέδιο Γιουνκέρ ή οποιαδήποτε σχέδιο, καθώς αυτό θα απαιτούσε τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων δύο εκπροσώπων της τρόικας, κάτι το οποίο δεν έγινε. Αλλος αξιωματούχος εξέφραζε την ενόχληση ακόμα και τον θυμό του για τον χειρισμό της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις «ψεύτικες διαρροές», όπως τις αποκάλεσε.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα δήλωσε χθες ότι υπάρχει χαμηλή προσδοκία για συμφωνία μέσα στην εβδομάδα. «Περιμένουμε τις προτάσεις των Ελλήνων φίλων μας αύριο στο Eurogroup. Πώς όμως μπορεί να συνεχίσει η χώρα χωρίς πρόγραμμα πραγματικά αποτελεί αίνιγμα για μας» είπαν στην «Κ» πηγές του γερμανικού υπ. Οικονομικών. Και όντως, οι ελληνικές προτάσεις ήταν ακόμα και χθες αίνιγμα, καθώς δεν τις είχαν λάβει τα 18 υπουργεία των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, κάτι που θα γίνει σήμερα το πρωί, αφού η κυβέρνηση θα έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και Καθημερινή