Με τίτλο «Συμβιβάσου με την Ελλάδα, Ευρώπη» το Bloomberg φιλοξενεί εκτενές άρθρο για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ευρώπη απέναντι στα ελληνικά αιτήματα, ενώ καλεί ξεκάθαρα σε συμβιβασμό. Ολόκληρο το κείμενο:
«Απόψε ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είναι προγραμματισμένο να κάνει τις προτάσεις του, στους ομολόγους του στην ΕΕ. Η σημασία της διαπραγμάτευσης, δίχως να υπερβάλλουμε, είναι μεγάλη καθώς διακυβεύεται το μέλλον του ευρωσυστήματος. Δεν έχουν τόσο σημασία οι λεπτομέρειες της πρότασης, όσο η διάθεση και των δύο πλευρών να συμφωνήσουν. Και επ’ αυτού υπάρχουν ελάχιστα σημάδια. Η Ελλάδα και η ΕΕ συζητούν για ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σαν να ήταν ένα σενάριο που σκέφτεται κανείς. Αυτό είναι ένα απερίσκεπτο μήνυμα προς τους επενδυτές. Ο Βαρουφάκης εξακολουθεί να επιμένει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει το υπάρχον πρόγραμμα που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση. Όταν το πρόγραμμα λήξει στο τέλος του μήνα, η Ελλάδα θα αρνηθεί την επέκτασή του. Ο Βαρουφάκης ζητάει ένα πρόγραμμα ”γέφυρα”, αλλά μέχρι στιγμής η υπόλοιπη Ευρωζώνη του απαντάει ”με τίποτα”.
«Η αρχική θέση της Ελλάδας» εκτιμά το Bloomberg «άξιζε μια σκληρή απάντηση καθώς φαινόταν να μη δέχεται κανέναν συμβιβασμό: Το χρέος της Ελλάδας θα έπρεπε να διαγραφεί μερικώς, είτε άρεσε στην Ευρώπη είτε όχι. Όμως στην περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την προηγούμενη εβδομάδα, ο Βαρουφάκης έριξε αρκετά τις απαιτήσεις του. Τώρα ζητά αναδιάρθρωση του χρέους, περιλαμβανομένης αποπληρωμής του με ρήτρα ανάπτυξης. Από τη θέση πως δεν θα αναλάβει πολιτικές δεσμεύσεις για τη νέα συμφωνία, πέρασε σε αυτήν που λέει ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο υπάρχον πρόγραμμα θα παραμείνουν, μαζί με κάποιες καινούριες.
«Οι προτάσεις αυτές δεν είναι άσχημες όσο θα περίμενε κανείς. Στην πραγματικότητα έχουν κάποια νόημα. Αναγνωρίζεται ευρέως πως το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έχει αποτύχει. Επέβαλε πάρα πολύ λιτότητα, ισοπέδωσε την οικονομία και, ως εκ τούτου, δεν κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο το χρέος. Σωστή ή λάθος, η τροποποιημένη θέση της Ελλάδας θα πρέπει, τουλάχιστον, να θεωρηθεί ως μια βάση διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ, και ειδικά αυτή της Γερμανίας, αρνούνται να μετακινηθούν. ”Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε”, λένε. Την Τρίτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε με δυσοίωνο τρόπο πως αν η Ελλάδα δεν θέλει η τελική δόση από το πρόγραμμα διάσωσης, ”τότε έχουμε τελειώσει” και συμπλήρωνε πως οι πιστωτές της Ελλάδας “δεν μπορούν να διαπραγματευτούν για ένα νέο πρόγραμμα”».
«Γιατί συμβαίνει αυτό; Χαμένοι στόχοι, αποτυχημένα προγράμματα και επαναδιαπραγματεύσεις συμφωνιών δεν είναι δα ανήκουστα στο πλαίσιο της ΕΕ: Κάποιος κυνικός θα μπορούσε να πει πως όλη αυτή η ακολουθία είναι μια τυπική διαδικασία λειτουργίας. Φαίνεται παράλογο να προσπαθεί κάποιος να σπάσει αυτή τη συνήθεια, τη στιγμή που μια αταλάντευτη ακαμψία απειλεί την επιβίωση του συστήματος του ευρώ». Ακούγοντας κανείς τον Σόιμπλε, η Ελλάδα θα πρέπει να παραδοθεί άνευ όρων. Τι θα κάνουν τότε η νέα ελληνική κυβέρνηση και οι Έλληνες ψηφοφόροι που την υποστηρίζουν διαδηλώνοντας υπέρ της; Εάν η Ελλάδα αρνηθεί την προσφορά της Γερμανίας για εθνική ταπείνωση και οι άλλες κυβερνήσεις στηρίξουν τις απειλές του Σόιμπλε, τότε η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να χρεοκοπήσει, να επιβάλει έλεγχο κεφαλαίων ως προοίμιο και στη συνέχεια να αποχωρήσει από το ευρώ. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της θα είναι σε χειρότερη κατάσταση από ότι αν είχαν έρθει σε συμβιβασμό και, ενδεχομένως, πολύ χειρότερα, αν οι παράπλευρες απώλειες από ένα Grexit δεν θα μπορούν να περιοριστούν. Η Ελλάδα έκανε λίγο πίσω, ίσως θα πρέπει να κάνει και λίγο ακόμη. Όμως υπαναχώρησε από την απερίσκεπτη επιθετικότητα και ζητάει να κάνει μια συμφωνία. Η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί. Αν αρνηθεί, και το σύστημα αποτύχει, ως αποτέλεσμα, θα πρέπει να έχει να δώσει μια εξήγηση».
ΑΠΕ-ΜΠΕ