Διαβουλεύσεις για τον “Καλλικράτη”

Παρεξηγήσεις και εκλεκτικές “συμπάθειες” έκρυβε η χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου στην Αθήνα, με την παρουσία αιρετών από τους Νομούς Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.
Συγκεκριμένα, ενώ ο νέος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Βασίλης Μπρακουμάτσος ζήτησε να παραστούν όλοι οι δήμαρχοι από τους δύο Νομούς, η πρόσκληση δεν περιελάμβανε κάποιους οι οποίοι θεωρήθηκαν “ανεπιθύμητοι”. Κι αυτό επειδή παράλληλα με τον Περιφερειάρχη, ανάλογη πρόσκληση έγινε και από τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Πόκκια μέσω κινητού τηλεφώνου προς τους “κομματικούς” όμως δημάρχους.
Παρόντες εν πάση περιπτώσει στην αίθουσα του ξενοδοχείου “Ιντερκοντινένταλ” ήταν οι Δήμαρχοι Πεταλούδων κ. Μιχάλης Κορδίνας, Αφάντου κ. Σάββας Διακοσταματίου, Αρχαγγέλου κ. Αλέκος Παπουράς, Τήλου κ. Τάσος Αλιφέρης, Ιαλυσού κ. Σάκης Στάγκας, Λειψών κ. Μπενέτος Σπύρου, Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης, Καλύμνου κ. Γιώργος Ρούσσος, από τους βουλευτές της περιοχής μας, μόνον ο κ. Νίκος Ζωίδης από το ΠΑΣΟΚ ενώ από τις Κυκλάδες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Τάκης Ρήγας και Γιώργος Παπαμανώλης καθώς και δήμαρχοι του νομού.
Στην συζήτηση τέθηκαν τα θέματα της νέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι αιρετοί, τα θέματα της νησιωτικότητας και η πορεία του ΕΣΠΑ, η τύχη των μικρών νησιών μέσα στον “Καλλικράτη”, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν έγινε λόγος για την έδρα της νέας Περιφέρειας που θα δημιουργηθεί και την οποία διεκδικούμε να έρθει στην Ρόδο.
Προβληματισμός επικράτησε και για την τύχη των 250 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα δοθούν στο Νότιο Αιγαίο μέσα από εθνικούς πόρους.
Εντονη ήταν η πικρία που εξέφρασε ο Δήμαρχος Νότιας Ρόδου κ. Μανώλης Σαββής για την “επιλεκτική” πρόσκληση του κ. Πόκκια, ο οποίος “παρέλειψε” να τον προσκαλέσει ενώ η δικαιολογία ήταν ότι η συνάντηση έγινε σε κομματικό επίπεδο -πράγμα που δεν ανταποκρίνετο στην πραγματικότητα από την στιγμή που ο κ. Μπρακουμάτσος ήθελε να έχει μια ανοικτή σύσκεψη με όλους τους αιρετούς, τόσο από τα Δωδεκάνησα όσο και από τις Κυκλάδες.
Αργότερα, ωστόσο, εμφανίσθηκαν στη συνάντηση και οι Δήμαρχοι Λινδίων κ. Μανώλης Παλλάς, Καλλιθέας κ. Γιάννης Ιατρίδης και Νότιας Ρόδου κ. Μανώλης Σαββής.
Κοινη συναντηση
δυο ΤΕΔΚ
Εν πάσει περιπτώσει, το μόνο που αποφασίστηκε ήταν να πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010, κοινή συνεδρίαση των δύο διοικητικών συμβουλίων των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων στην Αθήνα, με αποκλειστικό αντικείμενο το πρόγραμμα “Καλλικράτης” προκειμένου να συζητηθούν σε σοβαρή πλέον βάση όλα όσα αφορούν τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπρακουμάτσος ζήτησε από όλους «Να οργανωθούν και να ξεκινήσουν δουλειά διότι δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος για χάσιμο».
Από την σύσκεψη απουσίαζε ο Δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζής Χατζηευθυμίου ο οποίος με δηλώσεις του προς την “δ” επισήμανε:
«Μέχρι στιγμής ακούσαμε απλά μία έκθεση ιδεών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αντιρρήσεις για την εφαρμογή του “Καλλικράτη” και μέσα από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, λόγω σοβαρής έλλειψης χρημάτων, πιστεύω ότι εδώ που έφτασε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, θα ήταν ανακόλουθος αν δεν προχωρήσει. Αναγκαστικά θα προχωρήσει στον “Καλλικράτη” αλλά σίγουρα με πολλά προβλήματα».