Συνεντεύξεις

Ε. Αποστόλου, αναπληρωτής υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: «Η λιτότητα θα αναμετρηθεί με τους αντιπάλους της»

«Ο αγώνας δρόμου που ξεκίνησε η Κυβέρνησή μας την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης είχε ως αφετηρία μια μεγάλη νίκη και ως συνοδοιπόρο το σύνολο του ελληνικού λαού. Οι συγκεντρώσεις συμπαράστασης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη ενίσχυσαν τη δυναμική του αγώνα που δίνουμε για τη δικαίωση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε απέναντι στον ελληνικό λαό».
Στον αγώνα που ξεκίνησε να δίνει η κυβέρνηση από την επόμενη ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Αποστόλου και προσθέτει πως ήδη έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
«Το χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει η λιτότητα θα αναμετρηθεί με τους αντιπάλους της όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Ένα πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης, μία αύξηση του κατώτατου μισθού και η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, σίγουρα αλλάζουν τα δεδομένα», δηλώνει ο κ. Ευάγγελος Αποστόλου.
Σε ερώτηση σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης για την στήριξη του αγροτικού τομέα, ο κ. Ευάγγελος Αποστόλου δηλώνει πως θα επιχειρηθεί μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή τόσο σε διοικητική όσο και σε χωροταξική βάση, με τη δημιουργία άμεσα ενός σύγχρονου δικτύου Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας, απλωμένο στην περιφέρεια και σε κάθε δήμο.
«Θα ληφθούν άμεσα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, αλλά και φορολογικής ελάφρυνσης. Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ από τα εργαλεία της δουλειάς των αγροτών, δηλαδή το χωράφι και τη στάνη. Καθορίζουμε και για τους αγρότες αφορολόγητο καθαρό ατομικό εισόδημα 12.000 Ευρώ», εξηγεί ο κ. Αποστόλου και προσθέτει πως αυτά και πολλά άλλα θα συνοδευτούν και με παραγωγικές επενδύσεις, που σημαίνει ότι θα αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα του χώρου αλλά κι ένα αντίστοιχο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Η συνέντευξη του κ. Ευάγγελου Αποστόλου, αναλυτικά:
• Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε αγώνα δρόμου για να πείσει τους δανειστές πως υπάρχει και άλλος δρόμος εκτός από εκείνο που ακολουθούνταν μέχρι τώρα. Πιστεύετε πως θα καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα για την Ελλάδα στην Ευρώπη καθώς η αντιπολίτευση έχει αρχίσει ήδη να ασκεί κριτική;
Ο αγώνας δρόμου που ξεκίνησε η Κυβέρνησή μας την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης είχε ως αφετηρία μια μεγάλη νίκη και ως συνοδοιπόρο το σύνολο του ελληνικού λαού. Οι συγκεντρώσεις συμπαράστασης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη ενίσχυσαν τη δυναμική του αγώνα που δίνουμε για τη δικαίωση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε απέναντι στον ελληνικό λαό. Ήδη έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων. Το χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει η λιτότητα θα αναμετρηθεί με τους αντιπάλους της όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Ένα πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης, μία αύξηση του κατώτατου μισθού και η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, σίγουρα αλλάζουν τα δεδομένα.
• Πόσο κρίσιμη είναι η συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου και ποιά τα συμπεράσματα από τη συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου;
Στη συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου θέσαμε το βασικό μας αίτημα, στο οποίο και θα επιμείνουμε και στη συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου, που είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας-γέφυρας με τους εταίρους μας που θα μας δίνει τη δυνατότητα να καταθέσουμε σε 5 μήνες συγκεκριμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.
Στο διάστημα αυτό ζητάμε να μας διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα για να ανταποκριθούμε τουλάχιστον στην ανάγκη αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας.
• Ποια είναι τουλάχιστον τα βασικά σημεία του οδικού χάρτη εξόδου από την κρίση;
Θα επιμείνουμε σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης. Ταυτόχρονα θα τονίσουμε ότι πολιτικές που απέτυχαν πρέπει να εγκαταλειφθούν. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν κατηγορίες/δράσεις, όπως τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση. Η περιουσία του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να ξεπουληθεί. Αντιθέτως μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για παράδειγμα, του ασφαλιστικού συστήματος.
• Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει για τον τομέα που σας έχει ανατεθεί από τον πρωθυπουργό; Είχαν γίνει κάποια βήματα προόδου από την προηγούμενη κυβέρνηση;
Με το καλημέρα στο Υπουργείο με περίμενε ένας φάκελος με βεβαιωμένα πρόστιμα από την Ε.Ε. ύψους 1,5 δις ευρώ και αναμενόμενα νέα ύψους 500 εκατ. ευρώ, το βασικότερο λοιπόν χαρακτηριστικό ήταν η πλήρης ανικανότητα στη διαχείριση των πόρων.
Γι’ αυτό θα επανεξετάσουμε άμεσα τη λειτουργία του Οργανισμού Πληρωμών και Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) με βασική στόχευση την επαναφορά του στο σπίτι του, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πρώτιστο επίσης μέλημά μας θα είναι επίσης η εισαγωγή μέτρων στήριξης της κτηνοτροφίας για να καλύψει το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων (ξεπερνά τα 2,5 δις και τρέχει καλπάζοντας), αλλά και για να υπηρετήσει τις μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες που έχει.
• Πώς θα χειριστείτε το θέμα της νέας ΚΑΠ;
Παρά τις διαφωνίες που έχουµε θα αξιοποιήσουμε πλήρως όλες τις δυνατότητες της νέας ΚΑΠ διεκδικώντας και πρόσθετους πόρους και στον ενδιάμεσο έλεγχο θα προχωρήσουμε σε αναδιανομή των πόρων προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών, την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων με στόχο την αύξηση της παραγωγής και την αντιστροφή της τάσης εγκατάλειψης της γης.
• Ποιες είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα και των παραγωγών που δοκιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια;
Έχουμε πρόγραμμα που έχει στον πυρήνα του το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα ως βασικό μοχλό για την οικονομική και κοινωνική ανόρθωση της χώρας.
Κι αυτό γιατί μπορεί να συνδέσει τον πλούτο των φυσικών πόρων με τη βιοποικιλότητα και τη καταλληλότητα των εδαφοκλιματικών συνθηκών για την παραγωγή ενός ευρέως φάσματος ποιοτικών προϊόντων, μπορεί να συνδέσει το ανθρώπινο δυναμικό με το πολιτισμό που είναι ζυμωμένος και ταυτισμένος με την ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου, στοιχεία που αποτελούν το πολυτιμότερο, αλλά αναξιοποίητο μέχρι σήμερα, κεφάλαιο της Ελλάδας.
• Μπορείτε να μας αναφέρετε ενδεικτικές παρεμβάσεις για την υπηρέτηση των παραπάνω προτάσεών σας;
Ξεκινάμε με μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή τόσο σε διοικητική όσο και σε χωροταξική βάση, με τη δημιουργία άμεσα ενός σύγχρονου δικτύου Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας, απλωμένο στη περιφέρεια και σε κάθε δήμο. Στο δίκτυο αυτό θα υπηρετούν έμπειροι γεωτεχνικοί αλλά και όλοι οι γεωτεχνικοί στην αρχή της επαγγελματικής τους καριέρας.
Θα ληφθούν άμεσα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, αλλά και φορολογικής ελάφρυνσης. Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ από τα εργαλεία της δουλειάς των αγροτών, δηλαδή το χωράφι και τη στάνη. Καθορίζουμε και για τους αγρότες αφορολόγητο καθαρό ατομικό εισόδημα 12.000 Ευρώ.
Είναι φανερό ότι όλα αυτά αλλά και πολλά άλλα θα συνοδευτούν και με παραγωγικές επενδύσεις, που σημαίνει ότι θα αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα του χώρου αλλά κι ένα αντίστοιχο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων .

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου