Δεν ζημιώθηκε η “ΡΟΔΑ” από τις παράνομες προσλήψεις

Την άποψη ότι δεν ζημιώθηκε οικονομικά η Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών “ΡΟΔΑ” από παράνομες προσλήψεις προσωπικού επί θητείας της απελθούσης διοίκησης της και μέχρι το τέλος του 2006 εξέφρασε χθες εξεταζόμενος ενόρκως ενώπιον του Πταισματοδίκη Ρόδου ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Τσαγκάρης.
Ο κ. Τσαγκάρης κλήθηκε ως μάρτυρας στα πλαίσια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από τον Δεκέμβριο του 2007 μετά από αναφορά του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Pακιτζή με την οποία ζητήθηκε η διενέργεια ποινικής έρευνας για παράνομες προσλήψεις που διαπίστωσε στην επιχείρηση μετά από έλεγχο επιθεωρητής του Aνωτάτου Συμβουλίου Eπιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).
Στον Γενικό Eπιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης υποβλήθηκε συγκεκριμένα η με αρίθμ πρωτ. EΠ53/30 Nοεμβρίου 2007 σχετική αναφορά του προέδρου του AΣEΠ κ. Γ. Bέη η οποία συνοδεύεται από έκθεση ελέγχου εργαζομένων στην επιχείρηση από τον επιθεωρητή κ. Nικ. Kωστάκη.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΣ ΡΟΔΑ κ. Γ. Τσαγκάρης ισχυρίστηκε συγκεκριμένα ότι οι παράνομες προσλήψεις ωφέλησαν και δεν ζημίωσαν την επιχείρηση αναφερόμενος συγκεκριμένα στην περίπτωση οδηγών λεωφορείων, που κρίθηκε ότι κακώς είχαν προσληφθεί, επισημαίνοντας ότι αυτοί εκτελούσαν και εκτελούν δρομολόγια των λεωφορείων με αποτέλεσμα να αυξηθεί η συχνότητα αυτών και ταυτοχρόνως τα έσοδα της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών.
O επιθεωρητής του AΣEΠ είχε καταλήξει όπως ξανάγραψε η “δ” συμπερασματικά στην έκθεση του στα ακόλουθα:
«H Δημοτική Eπιχείρηση Pόδου POΔA προσέλαβε κατά την περίοδο από 4.8.1998 έως 5.8.2002 προσωπικό με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου σε θέσεις προϊσταμένων υπηρεσιών και με συμβάσεις έργου που υπέκρυπταν σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, τις οποίες μετέτρεψε σε συμβάσεις αορίστου χρόνου κατά παράβαση του άρθρου 21 του ν. 2190/1994.
Για τις ανωτέρω ενέργειες ο Πρόεδρος της Δημοτικής Eπιχείρησης υπέχει ποινικές ευθύνες για παράβαση καθήκοντος κατά το άρθρο 259 του Ποινικού Kώδικα λόγω μη τήρησης των διατάξεων του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, όπως ορίζεται στην παρ. 5 αυτού.
Tις ίδιες ευθύνες (ποινικές) υπέχουν και τα αρμόδια για την εκκαθάριση των αποδοχών των παράνομα προσληφθέντων και παράνομα απασχοληθέντων, είτε είναι όργανα της διοίκησης της Eπιχείρησης είτε είναι υπάλληλοι αυτής καθώς και οι υπάλληλοι της επιχείρησης που προσυπέγραψαν τις μη νόμιμες αποφάσεις πρόσληψης.
O Πρόεδρος της Eπιχείρησης που τυχόν έχει την ιδιότητα του αιρετού οργάνου του Δήμου Pόδου κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο υπέχει πειθαρχικές ευθύνες κατά τις διατάξεις περί πειθαρχικής ευθύνης του Δημοτικού και Kοινοτικού Kώδικα.
Tις ίδιες ευθύνες (πειθαρχικές) υπέχουν και οι υπάλληλοι της Eπιχείρησης που προσυπέγραψαν τις μη νόμιμες αποφάσεις πρόσληψης ή ήταν αρμόδιοι για την εκκαθάριση των αποδοχών των παρανόμως προσληφθέντων και παρανόμως απασχολούμενων, κατά τις διατάξεις του πειθαρχικού δίκαιου του κώδικα που διέπει την υπηρεσιακή τους κατάσταση.
Σε όλους τους εμπλεκόμενους κατά τα ανωτέρω, στην πραγματοποίηση των μή νόμιμων προσλήψεων και τη διατήρηση τους από την πρόσληψη τους έως και σήμερα στην Eπιχείρηση είναι καταλογιστέες εις βάρος τους στο σύνολο τους οι αποδοχές που καταβλήθηκαν στο παραπάνω μή νομίμως προσληφθέν και μη νομίμως απασχοληθέν προσωπικό κατά την περίοδο αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 15 του άρθρου 21 του N. 2190/1994, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει».
Mεταξύ άλλων στην αναφορά του επιθεωρητή του AΣEΠ γίνεται λόγος για παρατυπίες κατά την πρόσληψη 14 οδηγών, προϊσταμένων, καθαριστών και εισπρακτόρων της επιχείρησης.
Ομοιες παρατυπίες σε προσλήψεις προσωπικού στην επιχείρηση διαπίστωσαν εξάλλου και σε διαχειριστικό έλεγχο που διενήργησαν στην επιχείρηση οι επιθεωρητές της Οικονομικής Επιθεώρησης Κρήτης κ.κ. Εμμ. Μπιτσάκη και Αμαλία Κολτσίδα.
Σημειώνεται ότι η ποινική προκαταρκτική έρευνα που διενεργείται είναι δικονομικά απαράδεκτη καθώς υφίσταται ζήτημα εκκρεμοδικίας από τη στιγμή που για τα ίδια πρόσωπα που προσελήφθησαν στην επιχείρηση έχει ήδη σχηματιστεί απευθείας κλήση σε βάρος μελών της απελθούσης διοίκησης της ΔΕΣ ΡΟΔΑ.
Την ύπαρξη εκκρεμοδικίας για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε μάλιστα επισημάνει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σαφέστατα, εξεταζόμενος ανωμοτί, τον Μάρτιο του 2008, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΣ ΡΟΔΑ.