Τα τρία τηλεφωνήματα Τσίπρα-Γιούνκερ, το ντιλ με Ντράγκι και η τρίπλα Ντάιζελμπλουμ που ανέτρεψε τα δεδομένα. Αποκλειστικό παρασκήνιο από το Eurogroup-θρίλερ. Ποιες κινήσεις αναμένονται από την Κομισιόν.
Η μυστική διπλωματία μεταξύ Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ξεκίνησε εδώ και 10 ημέρες
Χθες κορυφώθηκε με τρία τηλεφωνήματα που σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές έγιναν μεταξύ του πρωθυπουργού και του κυρίου Γιούνκερ.
Η Κομισιόν όντως είχε την δική της πρόταση. Η οποία όπως αποκαλύπτουμε περιείχε την άμεση παράταση του δανείου (extension of the loan). Ούτε ενδιάμεση παράταση, ούτε προαπαιτούμενες πράξεις, prior actions και milestones.
Η πολυπόθητη λέξη «γέφυρα» θα υπήρχε μέσα στην συμφωνία ως μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία όλα θα συμφωνούνταν και σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο της Κομισιόν, δεν έπαιζε μεγάλο ρόλο εάν ήταν για 2,3 ή 6 μήνες. Το θέμα για τη διάρκεια της γέφυρας σχετίζονταν αποκλειστικά από το κατά πόσο τα ταμειακά διαθέσιμα και οι εκκρεμείς δόσεις θα μπορούσαν να το καλύψουν.
Οι κκ Τσίπρας και Γιούνκερ συμφώνησαν επί του κειμένου-πρότασης της Κομισιόν και στα ενδιάμεσα έγιναν κάποιες αλλαγές καθώς και ένα κλειστό γεύμα μεταξύ του κ. Γιούνκερ, του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάιζελμπλουμ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόταση δόθηκε από τον κ. Γιούνκερ στους άλλους δύο. Ο κ. Ντράγκι έδειξε να συμφωνεί. Το ίδιο και ο κ. Ντάιζελμπλουμ.
Το Μαξίμου προφανώς ενημέρωσε τον υπουργό οικονομικών για τις εξελίξεις και ο ίδιος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση επ’ αυτού με τον κ. Μοσκοβισί και αργότερα μετείχε και ο κ. Ντάζελμπλουμ.
Όλα έδειχναν να βαίνουν καλώς. Μέχρι που άρχισε η συνεδρίαση του Eurogroup, κανείς δεν προδίκαζε τι θα ακολουθούσε, καθώς η Ελλάδα ήταν τελευταία στην ατζέντα.
Ξαφνικά, ο κ. Ντάιζελμπλουμ κατέθεσε στο τραπέζι άλλη πρόταση η οποία έφερε μεγάλη έκπληξη στην ελληνική πλευρά που πιάστηκε απροετοίμαστη.
Ο κ. Γιούνκερ βρισκόταν ήδη εν πτήση για το Μόναχο και συνεπώς το κινητό ήταν κλειστό, ενώ ο κ. Μοσκοβισί δεν μπορούσε να πράξει τίποτα, καθώς αρμοδιότητα στην κατάθεση εγγράφων και προτάσεων ανήκει αποκλειστικά στον πρόεδρο του Eurogroup.
Η Ελληνική πλευρά αποφάσισε να διαρρεύσει το περιβόητο draft ώστε να δείξει την ενόχληση της για την «ντρίπλα».
Oπως μαθαίνουμε το κείμενο που τελικά έπεσε στο τραπέζι είχε την «βούλα» της Γερμανίας και των άλλων σκληροπυρηνικών χωρών που δεν σκοπεύουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον να κάνουν βήματα πίσω.
Μάλιστα υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι «ούτε τελεία δεν πρόκειται να αλλάξει από το έγγραφο», ενώ διεμήνυσε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να «ξεχάσει» ότι θα διαπραγματευτεί πάνω στο έγγραφο της Κομισιόν.
Το μπαλάκι στον… Γιούνκερ
Το Eurogroup έριξε το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά απειλώντας ότι έχει διορία μέχρι την Παρασκευή για να ζητήσει εξάμηνη παράταση. Ο κ. Βαρουφάκης πέταξε πίσω το μπαλάκι λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει να πάρει πίσω το τελεσίγραφο και να διορθώσει τις λέξεις για τις οποίες διαφώνησε.
Το πραγματικό μπαλάκι όμως κρατάει στα χέρια του ο πρόεδρος της Κομισιόν που για τις επόμενες 48 ώρες θα πρέπει να βρει -με μυστική διπλωματία πάντα- την χρυσή τομή μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Σόιμπλε με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο κ. Γιούνκερ, ως πρόεδρος του Eurogroup κατάφερε να βρει την χρυσή τομή.
Ο ρόλος του προέδρου της Κομισιόν, όμως, του δίνει το δικαίωμα μόνο παρασκηνιακής διπλωματίας καθώς, θεσμικά δεν μπορεί να παρέμβει αν δεν διαβουλευτεί πρώτα με όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Κάτι που θα επέφερε χάος…
Πάντως, αν και ο ίδιος έχει ζητήσει προσωπικά από τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσουν οι διαρροές γιατί μόνο ζημιά κάνουν στη χώρα μας, ο κ. Βαρουφάκης «έδωσε» τον κ. Μοσκοβισί για ακόμα μια φορά.
Το παράξενο είναι ότι αυτή τη φορά ο κ. Μοσκοβισί δεν αρνήθηκε ξεκάθαρα. Σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον κ. Βαρουφάκη πριν το Eurogroup και είχαν ανταλλαγή απόψεων αλλά «η απόφαση για ποιο έγγραφο θα κατατεθεί στο eurogroup ανήκει στον πρόεδρο του», καρφώνοντας και αυτός εμμέσως τον κ. Ντάιζελμπλουμ ότι ενώ είχε το έγγραφο -πρόταση της Κομισιόν, και συμφώνησε στην κλειστή συνάντηση με Γιουνκερ και Ντράγκι επί τούτου, στο τέλος έδειξε το «διπλό πρόσωπο». Μάλιστα, εκδοχές του κειμένου ήδη έχουν γίνει γνωστές.
Πάντως τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι όντως κρίσιμα καθώς και οι δύο πλευρές πρέπει να βάλουν «νερό στο κρασί τους» ώστε να φθάσουμε σε άλλο ένα έκτακτο Εurogroup την Παρασκευή και από εκεί η απόφαση να περάσει από τα πέντε κοινοβούλια της ευρωζώνης.
euro2day.gr