Ειδήσεις

Με το βλέμμα στον Ντράγκι οι τραπεζίτες

Τον προβληματισμό τους εκφράζουν οι διοικήσεις των τραπεζών όσον αφορά την καθυστέρηση της Αθήνας και των πιστωτών να δώσουν ένα τέλος στο θρίλερ των τελευταίων ημερών. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους επισημαίνουν ότι ο χρόνος είναι ελάχιστος και καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία, προκειμένου να μην υπάρξουν ακραία φαινόμενα στο μέτωπο της ρευστότητας.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις μετά το χθεσινό άκαρπο Εurogroup τονίζουν ότι “υπάρχει ακόμη χρόνος για να επέλθει η συμφωνία αρκεί και οι δύο πλευρές να σταματήσουν το παιχνίδι των εντυπώσεων”. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων και επισημαίνουν ότι η αιμορραγία των καταθέσεων κατά τη διάρκεια της πολυετούς κρίσης έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αφού με βάση τις εκτιμήσεις το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει χάσει αθροιστικά περίπου 100 δισ. ευρώ.

Κρίσιμο το Δ.Σ. της ΕΚΤ

Οι απόψεις των υψηλόβαθμων στελεχών των τραπεζών συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δεν θα τραβήξει την πρίζα της ρευστότητας στο κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο της Τετάρτης 18 Φεβρουαρίου, καθώς κάτι τέτοιο θα προηγούνταν του αποτελέσματος ενός πιθανού Εurogroup την Παρασκευή.

“Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη το… τελεσίγραφο λήγει την Τετάρτη. Εμμέσως, ο υπουργός έλεγε ότι εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα τη δούμε μέχρι την Τετάρτη. Κι αυτό διότι πρέπει το συμβούλιο της ΕΚΤ να έχει κάτι χειροπιαστό”, τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: “Ακόμη κι αν μέχρι την Τετάρτη δεν υπάρξει καμία προσέγγιση των δύο πλευρών, είναι αδύνατον η ΕΚΤ να κόψει τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας και να προχωρήσει στην ακραία λύση του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων. Θεωρώ όμως ότι μέχρι την Τετάρτη η διπλωματία στην Ευρώπη θα λειτουργήσει και η επανεξέταση του ELA θα είναι θετική. Σε διαφορετική περίπτωση η παράταση του μνημονίου λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, μετά η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε πρόγραμμα, άρα η ΕΚΤ μπορεί να κλείσει τη στρόφιγγα”.

Ολοι γνωρίζουν ότι η ΕΚΤ μπορεί, με βάση το καταστατικό της, να δέχεται ελληνικά ομόλογα και ενέχυρα, μόνο και εφόσον η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Βέβαια, επισημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η εκροή καταθέσεων, εξέλιξη που δεν βοηθά το τραπεζικό σύστημα. Στο ερώτημα αν οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενέχυρα, τα κορυφαία στελέχη απαντούν ότι ενέχυρα υπάρχουν και επαρκούν για κάποιους μήνες.

Στα 65 δισ. ευρώ ο ELA

Από τα τέλη Ιανουαρίου όταν και άνοιξε εκ νέου η στρόφιγγα του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος έως και σήμερα ο λογαριασμός έχει ανέλθει σε 65 δισ. ευρώ. Το ποσό προέκυψε από το αρχικό άνοιγμα ύψους 10 δισ. ευρώ, συν τα 50 δισ. ευρώ ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και ενέχυρα που μεταφέρθηκαν στον ELA την 11η Φεβρουαρίου όταν η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται, με μια αιφνιδιαστική απόφαση, τους ελληνικούς τίτλους που είχαν στη διάθεσή τους οι ελληνικές τράπεζες.

Στο μεσοδιάστημα, και μόλις την προηγούμενη Πέμπτη, σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για επιπλέον ρευστότητα της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ.

Θεωρητικά οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να δανείζονται από τον ELA ρευστότητα έως 130 δισ. ευρώ, κάτι που είχαν πράξει το 2012-2013.

euro2day.g

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου