«Δεν πρόκειται να τα βάλω με όλους. Δεν θέλω να σπάσω τα μούτρα μου. Θέλω να αλλάξω το σύστημα». Ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης, λίγες ημέρες μετά την σκληρή ομιλία στη Βουλή, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, επανέρχεται και με δηλώσεις στο Reuters υποστηρίζει πως έχει βάλει στο στόχαστρο όχι μόνο τους μεγάλους, αλλά και τους μικρούς φοροφυγάδες.
Μετά τις αναφορές, κατά τη διάρκεια της παρθενικής του εμφάνισης ως υπουργού στη Βουλή, «σε μια χούφτα οικογένειες οι οποίες νομίζουν πως το κράτος και οι δημόσιες υπηρεσίες υπάρχουν για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους» ο κ. Νικολούδης δηλώνει πως «δεν επιτίθεμαι στους πλούσιους, αλλά οι άνθρωποι που εντόπισα να εγκληματούν έτυχε να είναι πλούσιοι».
Όπως εξηγεί, από τις προηγούμενες έρευνές του, ως επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος, σε τομείς όπως το λαθρεμπόριο πετρελαίου, η τραπεζική απάτη και η φοροδιαφυγή εντοπίστηκαν παρανομούντες οι οποίοι ήταν «ισχυροί επιχειρηματίες με πολιτικούς προστάτες». Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, πως «θα ήταν τρελός» αν κατηγορούσε τους εύπορους πολίτες συνολικά.
Από το παλαιό γραφείο του στην Αρχή, καθώς ακόμα αναζητείται ο χώρος που θα στεγάσει το νέο υπουργείο, ο Παναγιώτης Νικολούδης παραδέχεται στο Reuters πως η στοχοποίηση των πλουσίων και ισχυρών δεν θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Όπως εξηγεί, από τις έρευνές του διαπίστωσε πως οι μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας είναι και οι πλέον συνεπείς στην εξυπηρέτηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, σε αντίθεση με πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες. «Όποιος έχει ξενοδοχείο ή ταβέρνα σε κάποιο νησί του Αιγαίου φοροδιαφεύγει συστηματικά» υποστηρίζει ο υπουργός Επικρατείας.
Ο κ. Νικολούδης θεωρεί πως η επίθεση στη διαφθορά και τα ισχυρά συμφέροντα συνδέεται περισσότερο με την απόδοση δικαιοσύνης και λιγότερο με την αύξηση των κρατικών εσόδων. «Ακόμα και εάν κάποιοι πάρουν τα λεφτά τους και τα μεταφέρουν στο εξωτερικό (σ.σ. εξαιτίας του φόβου για ένταση των φοροελέγχων, κλπ) προτιμώ να πάρω αυτό το ρίσκο παρά να βλέπω την οικονομία της χώρας μου να βασίζεται στο βρώμικο χρήμα και στις διεφθαρμένες επιχειρήσεις» καταλήγει.
Ο νέος υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς υποστηρίζει πως η Αρχή καταπολέμησης του βρώμικου χρήματος ανέπτυξε ένα σύστημα ελέγχων μέσω των οποίων προέκυψε πως περισσότεροι από 20.000 Ελληνες έχουν περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.
euro2day.gr