Σειρά τηλεφωνικών κλήσεων που είχαν επιχειρηματίες – δεν έχουν εμπλακεί ως σήμερα στην υπόθεση – με κατηγορουμένους για την εισαγωγή δύο τόνων ηρωίνης τον περασμένο Ιούνιο στην Ελευσίνα μπαίνουν πλέον στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών που ερευνούν την πολύκροτη υπόθεση. Τα τελευταία 24ωρα έχουν εισαχθεί στη δικογραφία όλα τα δεδομένα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων εμπλεκομένων στην υπόθεση, από τα οποία, όπως φαίνεται, προκύπτουν εκπλήξεις για νέες επαφές και «διασυνδέσεις» προσώπων και τα οποία προσπαθούν να εκμεταλλευθούν οι δικαστικοί λειτουργοί. Οι ερευνητές της υπόθεσης εκτιμούν ότι χρηματοδότες και εμπλεκόμενοι στην εισαγωγή της ηρωίνης είναι πιθανώς σημαντικοί επιχειρηματίες που δεν βρίσκονται ως τώρα στη λίστα των κατηγορουμένων και επιχειρούν να συγκεντρώσουν «επιβαρυντικά στοιχεία».
Ενώ αναμένεται νέος κύκλος διώξεων για τουλάχιστον τέσσερα-πέντε νέα πρόσωπα σχετικά με την εισαγωγή της ηρωίνης, σύγχυση προκύπτει από το απολογητικό υπόμνημα 57χρονου βασικού κατηγορουμένου στην υπόθεση το οποίο κατατέθηκε προ μερικών ημερών. Αρνείται ότι ήταν αυτός με το προσωνύμιο «κάπτεν Τζορτζ» που σχετιζόταν με τη μεταφορά της ηρωίνης. Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλεί ότι οι δικαστικές αρχές ζήτησαν συνδρομή για την υπόθεση των δύο τόνων ηρωίνης και από τις αρχές του Καναδά. Τα ερωτήματα ανακύπτουν αφού σε καμία πτυχή της υπόθεσης ή κανείς από τους κατηγορουμένους δεν φέρεται να είχε – με τα εμφανή, γνωστά ως σήμερα στοιχεία – σχέση με τη συγκεκριμένη χώρα.
Mega-φορτίο
Η μεταφορά της τεράστιας ποσότητας ηρωίνης, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, είχε αποκαλυφθεί στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού. Το πλοίο «Noor 1» είχε ξεκινήσει το επίμαχο ταξίδι του από το Ντουμπάι και η φόρτωση των δύο τόνων ηρωίνης έγινε εν πλω στον Περσικό Κόλπο. Μερικές εβδομάδες αργότερα το πλοίο έφθασε σε απομονωμένη περιοχή της Ελευσίνας και η ηρωίνη εντοπίστηκε σε βίλα 41χρονου επιχειρηματία στη Φιλοθέη αλλά και σε αποθήκη στο Κορωπί.
Τους προηγούμενους μήνες είχαν ασκηθεί διώξεις σε περισσότερα από 30 πρόσωπα, ανάμεσα σε αυτά ένας 41χρονος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο Ντουμπάι και ο προαναφερόμενος 57χρονονος αρχικαπετάνιος ναυτιλιακής εταιρείας. Διώξεις είχαν ασκηθεί και σε μέλη του πληρώματος του «Noor 1» και πολλούς αλλοδαπούς μεσάζοντες της μεταφοράς ηρωίνης. Επιπλέον τον Νοέμβριο είχαν ασκηθεί διώξεις σε έναν επιχειρηματία που δραστηριοποιείται σε πετρελαϊκή εταιρεία στην Πάτρα και φέρεται να είχε προπληρώσει μεγάλο ποσό για τη ναύλωση του πλοίου με αναφερόμενο στόχο τη μεταφορά πετρελαίου στη Λιβύη αλλά και σε άλλο πρόσωπο που σχετιζόταν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του «Noor 1» και για το οποίο είχε προφυλακισθεί ως τώρα η σύζυγός του.
Τις τελευταίες ημέρες, ύστερα από σχετικά αιτήματα των δικαστικών αρχών, εισήχθησαν για πρώτη φορά και με σημαντική καθυστέρηση τα δεδομένα κλήσεων δεκάδων τηλεφώνων εμπλεκομένων στην υπόθεση. Παράλληλα αναμένονται και τα δεδομένα τηλεφωνικών κλήσεων από δορυφορικά τηλέφωνα ή τηλέφωνα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που χρησιμοποιούσαν κατηγορούμενοι.
Εξι-επτά επίμαχες κλήσεις
Ενα από τα ζητήματα που έχουν απασχολήσει τους δικαστικούς λειτουργούς είναι οι έξι-επτά κλήσεις που φέρεται να είχε τις πρώτες ώρες άφιξης του έμφορτου με ηρωίνη πλοίου «Noor-1» στην Ελευσίνα ένας 41χρονος κατηγορούμενος με άλλον γνωστό επιχειρηματία που δεν έχει κατηγορηθεί για οτιδήποτε. Η συχνότητα των κλήσεων το κρίσιμο χρονικό διάστημα του επιχειρηματία με τον εν λόγω κατηγορούμενο προβληματίζει τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς και υπέβαλαν σχετικές ερωτήσεις σε εμπλεκομένους οι οποίοι υποστήριξαν ότι «ήταν κοινότοπες συζητήσεις στο πλαίσιο φιλικών σχέσεών τους», χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες. Παρόμοιες επιλήψιμες τηλεφωνικές επαφές έχουν βρεθεί μεταξύ και άλλων προσώπων που φαίνεται να έχουν ρόλο στην υπόθεση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το απολογητικό υπόμνημα του 57χρονου αρχικαπετάνιου Γιώργου Μ. που έχει προφυλακισθεί ύστερα κυρίως από καταθέσεις μελών του πληρώματος ότι «αυτός ήταν ο άνθρωπος με το προσωνύμιο “κάπτεν Τζορτζ” που είχε επικοινωνήσει μαζί τους για τη φόρτωση της ηρωίνης στον Περσικό». Οπως επισημαίνει ο ίδιος, «από πουθενά και από κανέναν απολύτως μάρτυρα δεν επιβεβαιώνεται, δεν ακούγεται και δεν πιστοποιείται ότι ο “κάπτεν Τζορτζ” ταυτίζεται με το πρόσωπό μου». Αφήνει να εννοηθεί ότι αυτό το προσωνύμιο μπορεί να αποδοθεί σε τρεις άλλους ναυτιλιακούς παράγοντες με το όνομα «Γιώργος», που ωστόσο δεν είναι ως τώρα κατηγορούμενοι για την υπόθεση.
Σε προηγούμενα υπομνήματά του ο ίδιος κατηγορούμενος δεν είχε προχωρήσει σε αυτόν τον ισχυρισμό. Παράλληλα ο αρχικαπετάνιος παρουσίασε καταθέσεις – δόθηκαν προ μερικών εβδομάδων στο ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη – δύο ελλήνων υπαλλήλων ναυτιλιακών εταιρειών σε αραβικές χώρες οι οποίοι δίνουν νέες λεπτομέρειες για το ταξίδι του «Noor 1» και πρόσωπα που συσχετίστηκαν με αυτό.
Το ΒΗΜΑ