Κι αυτές πρέπει να διαβάζουν όσοι χειρίζονται την τύχη του τόπου.
Αυτές και τις λίστες σε κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία, τα κατά καιρούς ρεπορτάζ από εκατοντάδες ανθρώπους που συνωστίζονται για μια σακούλα τρόφιμα, τους ηλικιωμένους που μαζεύουν από τις λαϊκές ότι πέφτει από τους πάγκους.
Αλλά αυτή, αυτή, με παιδιά που πεινούν και λιποθυμούν στη Ευρώπη που θέλουμε να ανήκουμε, αυτό το απόκομμα να το κρατούν κι αυτοί που διαπραγματεύονται κι αυτοί που υποστηρίζουν ότι μια χαρά δίκιο έχουν οι «εταίροι» μας για την πολιτική που έχουν χαράξει για την χώρα που ανήκει στην μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης.
Ποιας Ευρώπης; Αυτής της ευημερούσας ή των πεινασμένων παιδιών;
Η είδηση από τα προχθεσινά «ΝΕΑ» και με τίτλο «Υπάρχουν παιδιά που λιποθυμούν από πείνα»
«Στην Ελλάδα της κρίσης οι μαθητές δεν χάνουν τις αισθήσεις τους από την αγωνία λόγω διαγωνίσματος και οι δάσκαλοι ψάχνουν τη λύση σε ένα πρόβλημα που γίνεται ολοένα και πιο έντονο, μέσω των προγραμμάτων σχολικών συσσιτίων. «Υπάρχουν παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα. Οι δάσκαλοι, όσο μπορούμε, έχουμε την ανθρωπιά με προσωπικά έξοδα να αγοράζουμε το φαγητό τους. Ωστόσο μερικοί μαθητές ντρέπονται και δεν λένε καν ότι δεν έχουν φάει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συγκεντρωθούν και να παρακολουθήσουν το μάθημα». Ο Θανάσης Γούναρης, διευθυντής του 165ου Δημοτικού σχολείου της Αθήνας στα Πατήσια, περιγράφει μια κατάσταση που αποτελεί πλέον καθημερινότητα σε εκατοντάδες σχολεία στην Ελλάδα της κρίσης.Το σχολείο, όπως και άλλα 405 εντάχθηκε από πέρυσι στο πρόγραμμα Διατροφή, το οποίο παρέχει δωρεάν πρωινό σε χιλιάδες μαθητές. Η καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο φάνηκε αμέσως στους μαθητές. «Αρκετοί μαθητές που δεν τα βγάζουν πέρα οι οικογένειές τους πεινούσαν».Το πρόγραμμα δωρεάν υγιεινής διατροφής υλοποιείται εδώ και τρία χρόνια από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας). Η αναγκαιότητα για δωρεάν και υγιεινή διατροφή των παιδιών καταγράφεται από το πλήθος των αιτήσεων που έχουν γίνει από τα σχολεία.«Σήμερα υπάρχουν αιτήσεις από περισσότερα από 1.050 σχολεία και μπορούμε να καλύψουμε μόνο 151 από αυτά, παρά τις δωρεές που έχουμε. Οι διανομές ξεκίνησαν αρχικά για 3.000 μαθητές και σήμερα ξεπερνούν τις 15.600», λέει η πρόεδρος του Prolepsis, Αθηνά Λινού.»