Στη σωστή κατεύθυνση θεωρούν ότι κινείται η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία οι εκπρόσωποι της αγοράς, οι οποίοι ωστόσο ζητούν από την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβράβευσης των συνεπών φορολογούμενων. Το νομοσχέδιο με τη νέα ρύθμιση των οφειλών θα παρουσιασθεί στο υπουργικό συμβούλιο, όπου ενδεχομένως υπάρξουν τροποποιήσεις, και την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, ανέφερε ότι «η νέα ρύθμιση χρεών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, έχει πιο ευνοϊκούς και ελαστικούς όρους, ενώ αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις, αυξάνοντας παράλληλα τα δημόσια έσοδα και εκείνα των ασφαλιστικών ταμείων, σε μια περίοδο που η οικονομία και κατ’ επέκταση η αγορά στενάζουν, λόγω της συσσώρευσης των συνεπειών της κρίσης, αλλά και της αστάθειας των τελευταίων πολιτικοοικονομικών εξελίξεων». «Εχω την αίσθηση ότι πρόκειται για την πιο ευνοϊκή ρύθμιση από τις… 16, που έχουν προηγηθεί τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Κορκίδης.
Το όριο
Στα θετικά της νέας ρύθμισης, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, είναι η απάλειψη του ορίου ενός εκατ. ευρώ, η μείωση του ελάχιστου ποσού της δόσης σε 20 ευρώ, η αναστολή των εισπρακτικών μέτρων και η κατάργηση της προσωποκράτησης, η μείωση του επιτοκίου και η γενναία μείωση σε τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα. Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί ότι οι συνεπείς φορολογούμενοι αισθάνονται αδικημένοι, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη επιβράβευσής τους, επειδή και με τη νέα ρύθμιση γίνεται «κούρεμα» ακόμη και της αρχικής οφειλής.
«Σε κάθε περίπτωση, πάγιο αίτημα των εκπροσώπων του παραγωγικού κόσμου είναι να ελαχιστοποιηθούν τα εμπόδια και οι προϋποθέσεις υπαγωγής για ένταξη στη ρύθμιση, καθώς υπενθυμίζουμε ότι, κατά την περίοδο της κρίσης, 27 άμεσα και έμμεσα μέτρα, κυρίως στο πεδίο της φορολογίας και του ασφαλιστικού, έπληξαν βάναυσα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Σωσίβιο
Σωσίβιο για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων χαρακτηρίζει τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ως τρωτό της ρύθμισης το ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη επιβράβευσης για τους συνεπείς φορολογούμενους.
«Δικαίως όλοι όσοι ήταν συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, με υπερπροσπάθεια, αισθάνονται αδικημένοι, καθώς δεν προβλέπεται το παραμικρό κίνητρο, ή κάποιας μορφής επιβράβευση», αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας πάντως ότι η νέα ρύθμιση είναι η πιο ελαστική και ελκυστική από όλες όσες έχουν προηγηθεί.
Θετικά στοιχεία
«Αναμφίβολα η απαλοιφή του ορίου του 1 εκατ. ευρώ, η ελάχιστη δόση των 20 ευρώ, η κατάργηση των κατασχέσεων των τραπεζικών λογαριασμών, η μείωση του επιτοκίου και η γενναία μείωση σε τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα, αποτελούν θετικά στοιχεία της νέας ρύθμισης. Βέβαια δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι οι δανειστές μας είχαν φέρει πολλές αντιρρήσεις στην προγενέστερη ρύθμιση», σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, καταλήγοντας ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εξετάσει και το ενδεχόμενο επιβράβευσης όλων όσοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους
in.gr