Την Πέμπτη 19/2 στο Αμφιθέατρο του Κολλεγίου Ρόδου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου «ΡΟΔΑΥΓΗ» κα Ντίνα Παχύλη – Μαχαιρίδου, Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Ρόδου, προκειμένου να ενημερώσει τους μαθητές του Γυμνασίου και τους εκπαιδευτικούς για τη μεταμόσχευση του μυελού των οστών.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η κα Μαχαιρίδου, εξέφρασε τις ευχαριστίες της, προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την ευγενική χορηγία που προσέφεραν, προς το σύλλογο «ΡΟΔΑΥΓΗ», χρηματικού ποσού, το οποίο συγκέντρωσαν από το Χριστουγεννιάτικο Bazaar που έγινε στο Κολλέγιο.
Η κα Μαχαιρίδου μίλησε για το σκοπό και τους στόχους του Συλλόγου, που είναι η ηθική και κοινωνική υποστήριξη προς τα παιδιά που πάσχουν από νοσήματα και χρίζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών.
Στη συνέχεια ανέλυσε τη διαδικασία μεταμόσχευσης που γίνεται από τους «ιστοσυμβατούς δότες», που πρέπει να έχουν ηλικία από 18-45 ετών, προς τους «δέκτες». Η πιο πρόσφατη διαδικασία είναι απλούστερη από την αρχική και πραγματοποιείται με τη λήψη αίματος από τον «δότη», αφού έχει προηγηθεί ενίσχυση προ τετραημέρου των αιμοσφαιρίων και των λοιπών στοιχείων του αίματος.
Τόνισε ιδιαίτερα, ότι με τις προσπάθειες του Συλλόγου «Ροδαυγή», έχουν ληφθεί στην Ρόδο 3.500 δείγματα από ιστοσυμβατούς δότες, ένα ποσοστό ιδιαίτερα ικανοποιητικό, αν αναλογιστεί κάποιος ότι στην Ελλάδα έχουμε 37.000 δότες, ενώ αντίθετα στην Κύπρο 135.000 δότες, στο πεδίο αυτό διαπιστώνουμε ότι οι Κύπριοι βρίσκονται πολύ μπροστά.
Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρό σε σχέση με το σύνολο της παγκόσμιας τράπεζας που ανέρχεται σε 7.5 εκατομμύρια δότες εκ των οποίων τα 5.1 εκατομμύρια είναι Γερμανοί.
Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η συμβολή του Συλλόγου στην προσπάθεια να εντοπισθούν ιστοσυμβατοί δότες για τις τοπικές ανάγκες. Συγκεκριμένα 4 άνθρωποι έχουν μεταμοσχευθεί από δείγματα δοτών της Ρόδου. Επίσης 2 παιδιά που μεταμοσχεύτηκαν είναι υγιή και δε μεταγγίζονται πλέον. Τον προσεχή Μάρτιο πρόκειται να μεταμοσχευθεί και τρίτο παιδί από την Ρόδο.
Εξίσου σημαντικά στοιχεία έμαθαν τα παιδιά για τον παιδικό καρκίνο.
Η κα Μαχαιρίδου υποστήριξε ότι ο καρκίνος στο παιδί:
Δεν είναι κληρονομικός,
Δεν είναι μεταδοτικός,
Δε σημαίνει θάνατο,
Δεν είναι «επάρατος», αλλά μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή του παιδιού νόσος, η οποία χρειάζεται χρόνο κατάλληλο και εξειδικευμένη θεραπεία.
Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη, αλλά η αξιολόγηση ύποπτων συμπτωμάτων και ευρημάτων οδηγεί στην έγκαιρη διάγνωση και ίαση σε όλα τα παιδιά.
Στο τέλος της ενημέρωσης την οποίαν, οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, υπέβαλαν στην κα Μαχαιρίδου ερωτήσεις και έλαβαν διευκρινιστικές απαντήσεις για το τόσο σπουδαίο ηθικό και κοινωνικό ζήτημα που απασχολεί τα άτομα, τις οικογένειες και ευρύτερα την κοινωνία.