Υπόμνημα με τα προβλήματα που απασχολούν το Δήμο Αφάντου, αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, με έμφαση στο Γκολφ, παρέδωσε ο δήμαρχος κ. Σάββας Διακοσταματίου στον κ. Παύλο Γερουλάνο κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής του.
Στο υπόμνημα αναφέρονται αναλυτικά τα ακόλουθα:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στο νησί της Ρόδου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε επιγραμματικά, για τα ειδικότερα ζητήματα που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας, ενός από τους τουριστικούς Δήμους του νησιού με μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, αφού σ’ αυτόν βρίσκεται η ωραιότερη παραλία του νησιού άλλα και πολλές αναξιοποίητες εκτάσεις ιδιοκτησίας, εν γένει, του ελληνικού δημοσίου στο εν λόγω παραλιακό μέτωπο.
Απόδειξη των παραπάνω το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται καθημερινά για την περιοχή.
1. ΑΚΙΝΗΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΓΚΟΛΦ ΑΦΑΝΤΟΥ – ΡΟΔΟΥ».
Το ακίνητο «Γκολφ Αφάντου», αξιοποιήσιμης επιφάνειας 1.314.644 τ.μ. βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά της νήσου Ρόδου, σε απόσταση είκοσι (20) περίπου χλμ από την πόλη της Ρόδου, στα διοικητικά όρια του Δήμου μας. Το ακίνητο περιλαμβάνει γήπεδο Γκολφ 18 οπών, σχεδιασμένο από τον Donald Haradine από το έτος 1973, καθώς και ημιτελείς ξενοδοχειακές (εγκαταλελειμμένες) και λοιπές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις όπως club house και αθλητικές εγκαταστάσεις (κολυμβητικές δεξαμενές ολυμπιακών προδιαγραφών, εγκαταλελειμμένες).
Το έτος 2007 προκηρύχθηκε για άλλη μια φορά από την Ε.Τ.Α διαγωνισμός αξιοποίησης του ακινήτου με μακροχρόνια εκμίσθωση με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης ύστερα από προεπιλογή.
Ο διαγωνισμός αυτός σύμφωνα με την Ε.Τ.Α βρισκόταν στη Β΄ φάση όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές για το ελληνικό κοινοβούλιο το έτος 2009.
Σήμερα η τοπική κοινωνία δε γνωρίζει πια θα είναι η «τύχη» του διαγωνισμού αυτού, ενώ ταυτόχρονα έχει εκδοθεί απόφαση του Σ.Τ.Ε για επιστροφή κτημάτων (τμήμα της έκτασης) στους αρχικούς ιδιοκτήτες, εκκρεμούν δε και άλλες αγωγές για τον ίδιο λόγο (το ακίνητο δημιουργήθηκε από αναγκαστικές απαλλοτριώσεις).
Τέλος η θέση της τοπικής κοινωνίας είναι η παραχώρηση του ακινήτου στο Δήμο, στα πλαίσια και της «νέας διοικητικής αρχιτεκτονικής» του κράτους, προκειμένου να αποφασίσει η ίδια τους τρόπους αξιοποίησής του, για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και του νησιού εν γένει, για την προστασία της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία, για την προστασία του περιβάλλοντος, για την αειφορία, για τη δημιουργία και εξασφάλιση θέσεων εργασίας, εν κατακλείδι για τη δημιουργία τοπικού πλούτου που θα παράγεται, άλλα και θα διανέμεται κατά κύριο λόγο τοπικά .
2. ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΦΑΝΤΟΥ.
2.1 Αίτημα που αφορά αποκλειστικά το Υπουργείο Πολιτισμού (Ε.Τ.Α) και αφορά την άδεια για την κατασκευή πεζόδρομου-ποδηλατοδρόμου στα όρια του ακινήτου του Γκολφ Αφάντου, και στο παραλιακό μέτωπο αυτού, σε συνέχεια του ήδη κατασκευασμένου έργου (χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»), στο υπόλοιπο κομμάτι της παραλιακής ζώνης του Δήμου Αφάντου (το αίτημα έχει υποβληθεί ήδη στην Ε.Τ.Α από το έτος 2009).
2.2 Παρέμβαση στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (Κ.Ε.Δ) για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της πρώην «ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ» καθώς και της εν γένει περιουσίας του δημοσίου (περίπου 550 στρέμματα) στην παραλιακή ζώνη του Δήμου, σε συνεργασία με το Δήμο Αφάντου, που έχει υποβάλλει αιτήματα χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι εκτάσεις αυτές να παραμένουν στατικές και να μην παράγουν κανένα πλούτο.
Συνέπεια των παραπάνω ακινησία, εγκατάλειψη, αποσπασματικές εκποιήσεις κτηματολογικών μερίδων από την Κ.Ε.Δ, καθώς και καταπατήσεις από ιδιώτες.
2.3 Τροποποίηση του νόμου 2971/2001 και απλούστευση των διαδικασιών που διέπουν το καθεστώς της λειτουργίας των παραλιών και ιδιαίτερα κατά το μέρος αυτού, που αφορά τουριστικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες και κατασκευές σε αυτές, με γνώμονα βέβαια την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωρίς όμως την παρεμπόδιση ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με σκοπό την παροχή αναβαθμισμένων νόμιμων υπηρεσιών αναψυχής στους λουόμενους.
Συγκεκριμένα μια ουσιαστική, για παράδειγμα τροποποίηση, θα ήταν να επιτρέπεται η κατασκευή λυόμενων μη πακτωμένων, μη μόνιμων εγκαταστάσεων (σημερινές τροχήλατες καντίνες κατά το νόμο), εναρμονισμένων με το φυσικό περιβάλλον, καθώς και στους τομείς πολιτισμού και αθλητισμού.
3.ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΦΑΝΤΟΥ
Συνεργασία του Υπουργείου με το Δήμο και την ιδιωτική πρωτοβουλία, για την κατασκευή ανοικτού αθλητικού κέντρου υψηλών προδιαγραφών σε παραχωρηθείσα έκταση (τμήμα ακινήτου Γκολφ Αφάντου), από τον Ε.Ο.Τ στο Δήμο για το σκοπό αυτό (χρησιδάνειο) ,προϋπολογισμού δαπάνης περίπου 4.800.000¤ (ο δήμος διαθέτει μελέτη).
Σκοπός η παραλιακή ζώνη του Δήμου να αποτελέσει περιοχή αθλητικού τουρισμού του νησιού σε συνδυασμό με την υπάρχουσα εγκατάσταση του Γκολφ Αφάντου (που σίγουρα χρειάζεται αναβάθμιση) και των λοιπών αθλητικών υποδομών του δήμου στην έδρα και στο Τ.Δ. Αρχίπολης.
4.ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ-ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΦΑΝΤΟΥ.
Συνεργασία του Υπουργείου με το Δήμο και την ιδιωτική πρωτοβουλία, για την κατασκευή πολιτιστικού κέντρου-κέντρου εικονικής πραγματικότητας σε ιδιόκτητη έκταση του Δήμου.
Προτεινόμενη επίσης τοποθεσία, οι εγκαταστάσεις της πρώην «ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ» στην παραλιακή ζώνη του Δήμου ιδιοκτησίας ελληνικού δημοσίου (την περιοχή έχει επισκεφθεί κατά το παρελθόν, με την ιδιότητα της βουλευτού, η σημερινή υφυπουργός κα Γκερέκου) .
Σκοποί πολιτιστικοί, εκπαιδευτικοί, τουριστικοί.
5. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΘΕΡΕΤΡΟ ΚΟΛΥΜΠΙΩΝ.
3.1 Συνδρομή από το Υπουργείο Πολιτισμού στην προσπάθεια του Δήμου για την τροποποίηση της ζώνης οικιστικού ελέγχου (ΖΟΕ Κολυμπίων), σε σχέση με το Γ.Π.Σ-ΣΧ.Ο.Α.Π του Δήμου, που θεσμοθετήθηκε με το Π.Δ. 715, ΦΕΚ Δ, 1988, στην κατεύθυνση της συνολικής τουριστικής ανάπτυξης του θερέτρου, της εξασφάλισης της βιωσιμότητας των υπαρχόντων τουριστικών μονάδων και των εν γένει καταλυμάτων, καθώς και της απρόσκοπτης λειτουργίας τους.
3.2 Χρηματοδότηση του Δήμου από το Υπουργείο για την κατασκευή ανοικτού αμφιθεάτρου σε ιδιοκτησία του Δήμου, στο τουριστικό θέρετρο των Κολυμπίων.
3.3 Χρηματοδότηση του Δήμου από το Υπουργείο για τη μετατροπή των υφιστάμενων δημοτικών κατασκηνώσεων, σε οικολογικές κατασκηνώσεις πράσινης ανάπτυξης.
Το αίτημα έχει ήδη υποβληθεί στο Υπουργείο αλλά και σε συναρμόδια Υπουργεία αφού στις κατασκηνώσεις φιλοξενούνται παιδιά απόδημων Ελλήνων ,που έμμεσα και άμεσα προβάλουν την περιοχή στην παγκόσμια κοινότητα (τρόπος ενίσχυσης της προβολής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος, εκτός των άλλων ωφελημάτων).
3.4 Χρηματοδότηση του Δήμου από το Υπουργείο για την περαιτέρω αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου, στην κατεύθυνση της μετατροπής του και παράλληλης λειτουργίας του ως μαρίνας.
6.ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΦΑΝΤΟΥ
Χρηματοδότηση του Δήμου από το Υπουργείο για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου – πολυχώρου για αθλητικές-πολιτιστικές δραστηριότητες (καλαθοσφαίριση, ποδοσφαίριση, χειροσφαίριση, εκδηλώσεις κ.λ.π) σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου προϋπολογισμού δαπάνης περίπου 1.500.000 ¤ ( ο Δήμος διαθέτει μελέτη).
7.ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΛΟΥΤΑΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΦΑΝΤΟΥ.
Χρηματοδότηση του Δήμου από το Υπουργείο για την κατασκευή περιπατητικών διαδρομών στον ποταμό (χείμαρρος) ΛΟΥΤΑΝΗ καθώς και στο δάσος της Αρχίπολης που θα καταλήγουν στο Τ.Δ. Αρχίπολης.
Μια διαδρομή μέσα στην εκπληκτική φύση (Δάσος ΑΓ. Νεκταρίου-Επτά πηγές), με κατάληξη την όμορφη μικρή Αρχίπολη.
Σκοπός η ενίσχυση του περιπατητικού τουρισμού και η τουριστική ανάπτυξη του Τ.Δ. Αρχίπολης, σε συνδυασμό με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού .
8.ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΦΑΝΤΟΥ.
Χρηματοδότηση του Δήμου από το Υπουργείο για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της Παναγίας Καθολικής, σημαντικού μνημείου του 11ου περίπου αιώνα μ.Χ στη σημερινή του μορφή (παλαιοχριστιανική εκκλησία κτισμένη περί τον 6ο αιώνα, πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στη θεά Δήμητρα του 3ου αιώνα π.Χ, η οποία καταστράφηκε τον 8ο και 10ο αιώνες), προϋπολογισμού δαπάνης περίπου 200.000¤.
Το Υπουργείο χρηματοδότησε ήδη την Αρχαιολογία Ρόδου για την επισκευή του μοναστηριού λόγω ζημιών που υπέστη από πυρκαγιά.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Το νησί της Ρόδου είναι ένα νησί που δείχνει μέχρι σήμερα αντοχές απέναντι στην οικονομική κρίση γιατί είναι προικισμένο με φυσικό και πολιτιστικό πλούτο, εργατικούς, δραστήριους επιχειρηματίες και φιλόξενους κατοίκους, αλλά και μια Τ.Α που παρ’όλα τα προβλήματα και τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες συνεχίζει να στηρίζει το τουριστικό οικοδόμημα .
Κλείνοντας αυτό το σύντομο υπόμνημα θα θέλαμε να στρέψετε την προσοχή σας στα προβλήματα ανάπτυξης και βιωσιμότητας του νησιού μας, προωθώντας πολιτικές πράσινης ανάπτυξης στον τουριστικό κλάδο, αφού έτσι θα αναθερμανθούν τομείς όπως αυτός του κατασκευαστικού κλάδου, θα εκσυγχρονισθούν και θα πιστοποιηθούν οι τουριστικές μονάδες στην κατεύθυνση αυτή , θα προστατευθούν οι φυσικοί πόροι του νησιού (υδάτινοι κ.λ.π), θα εξοικονομηθεί ενέργεια, θα μειωθούν οι όγκοι και θα γίνει καλύτερη διαχείριση και επεξεργασία των στερεών και υγρών αποβλήτων, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας κ.ά.
Όλα αυτά όμως δε θα μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα αν δε δημιουργήσουμε τοπικές κυβερνήσεις (στα πλαίσια του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»), που θα έχουν τη δυνατότητα να απελευθερώσουν και να υποστηρίξουν την οικονομία σε όλους τους τομείς της, να πετύχουν την αειφορία και να δημιουργήσουν τοπική οικονομία, δηλαδή να δημιουργήσουν πλούτο για την τοπική κοινωνία και για τη χώρα.
ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
Σάββας
Μ. ΔΙΑΚΟΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
Δήμαρχος Αφάντου