Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε τον επιθυμητό για τη χώρα συμβιβασμό και η πραγματική οικονομία κέρδισε προσωρινή ανακούφιση, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.
«Δεν λύθηκαν οριστικά τα προβλήματά μας, ούτε απομακρύνθηκε η αβεβαιότητα του ελληνικού ζητήματος και βεβαίως δεν αποφύγαμε μια νέα δοκιμασία σε λίγους μήνες, όταν θα πρέπει να οριστικοποιηθεί ένα νέο συμβόλαιο» είπε ο κ. Κορκίδης.
Πρόσθεσε ότι «το συμπέρασμα όμως είναι ότι πρέπει να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι, αφού η Ελλάδα κέρδισε τις εντυπώσεις, η Ευρώπη την ουσία της παράτασης, ο πρωθυπουργός κατάφερε τον επιθυμητό για τη χώρα συμβιβασμό, οι ελληνικές τράπεζες τη σταθερότητα και η πραγματική οικονομία προσωρινή ανακούφιση και ανάσες για δουλειά».
Στο τραπέζι των τριών έντονων συσκέψεων του Eurogroup από ελληνικής πλευράς και εταίρων-δανειστών για παράταση, επαναξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και για αντικατάσταση του με ένα «νέο ελληνικό πρόγραμμα» τελικά συμφωνήθηκαν τα εξής 4 σημεία, όπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης:
1) Μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάρκειας τεσσάρων μηνών, έως το τέλος Ιουνίου, που δίνει σταθερότητα σε τράπεζες και οικονομία, αλλά και μια ευελιξία εφαρμογής του από την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα την υποχρέωση να παρουσιαστεί άμεσα μια λίστα προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά για αρχική έγκριση και οριστική συμφωνία μέχρι τέλος Απριλίου.
2) Η παράταση έως το τέλος Ιουνίου, δίνει ανάσες, αλλά δεν επαρκεί, αφού ως γνωστό δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας από το καλοκαίρι και μετά που ακολουθεί ο μεγαλύτερος όγκος των 20,9 δισ. ευρώ για δάνεια και τόκους, εντός του 2015, τονίζει ο κ. Κορκίδης. Δυστυχώς δεν προβλέπεται καμία δέσμευση καταβολής μέρους ή ολόκληρης της τελευταίας δόσης μέχρι τέλος Απριλίου, κάτι που δημιουργεί πίεση στις υποχρεώσεις του Μαρτίου, προσθέτει.
3) Δεν προκύπτει κανένα μεταβατικό «πρόγραμμα γέφυρα», αλλά θα τραβήξουν οι διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρξει απευθείας μετάβαση από το μνημόνιο σε ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα.
4) Δεν διευκρινίστηκε εάν τα μέτρα φορολογικής ανακούφισης που έχει ήδη ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση θεωρούνται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μονομερή απόφαση και κίνδυνος εκτροχιασμού του προϋπολογισμού, ούτε, εάν ο υπερβολικός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3% για το 2015 μπορεί να μειωθεί στο 1,5%, που να συνάδει με την πραγματική οικονομική πρόοδο της χώρας, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ