Παραλληλισμούς ανάμεσα στη βαριά ήττα της Βραζιλίας από την Γερμανία στο Μουντιάλ και στο πρόσφατο Eurogroup επιχειρεί το πρακτορείο Reuters σε ρεπορτάζ και ανάλυσή του από το Βερολίνο. Το άρθρο κάνει λόγο για απόλυτο θρίαμβο των γερμανών στο Eurogroup της περασμένη Παρασκευής, «που υποχρέωσαν τον Αλέξη Τσίπρα, να καταπιεί όλες τις απαιτήσεις του». Ωστόσο το άρθρο προσθέτει ότι αυτή είναι μια νίκη που οι νικητές δεν μπορούν να αισθανθούν καλά μαζί της.
Δαρμένοι και παραζαλισμένοι
«Οπως η εθνική ομάδα της Βραζιλίας στο Μουντιάλ το περασμένο καλοκαίρι, έτσι και οι Ελληνες, βγήκαν δαρμένοι και παραζαλισμένοι από τον καυγά τους με τη Γερμανία« σχολιάζει το πρακτορείο. Ωστόσο μεταφέρει την άποψη του γερμανού οικονομολόγου Μαρσέλ Φράτσερ ο οποίος θεωρεί ότι η έκβαση αντιστοιχεί με ένα 3-1 υπέρ της Γερμανίας. Ενα αποτέλεσμα όχι τόσο καλό για τους δύο αντιπάλους: «Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να τα καταφέρει με τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις μέσα στους επόμενους μήνες, μόνον εάν διασώσει την αξιοπρέπειά της και την αξιοπιστία της» γράφει ο Φράτσερ στην εφημερίδα Die Zeit. Ο Κώστας Παναγόπουλος, της εταιρίας δημοσκοπήσεων Alco δηλώνει: «Το κρίσιμο μέσα στους επόμενους 4 μήνες θα είναι αν οι Ελληνες αναπτύξουν την αίσθηση ότι η κυβέρνησή τους έχει το πανω χέρι στην χάραξη της πολιτικής ή αν οι ξένοι θεσμοί την διατάσσουν».
Βαρουφάκης – Σόιμπλε: Δυο ξένοι
Το Reuters σημειώνει ότι ορισμένοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι δεν υπάρχει πια η δυνατότητα να αποκατασταθούν οι σχέσεις ανάμεσα στον Γιανη Βαρουφάκη και τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε, κυρίως μετά την δήλωση του έλληνα υπουργού οικονομικών ότι οι γερμανικές πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη οδηγούν σε άνοδο των ναζί στην Ελλαδα. «Αξιωματούχοι στο Βερολίνο διαψεύδουν ότι ο Σόιμπλε ενοχλήθηκε από αυτά τα σχόλια, η από την γελοιογραφία που τον εμφάνιζε ως ναζί. Ωστόσο οι ίδιοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι υπάρχει κατάρρευση του κλίματος εμπιστοσύνης. «Θα είναι δύσκολο να χτιστεί ξανά η εμπιστοσύνη. Ο Σόιμπλε πιστεύει ότι κανείς δεν έχει ανάγκη από μια χώρα που δεν τηρεί τους κανόνες. Δεν μπορούμε επίμονα να δαπανούμε το χρόνο μας με μια χώρα που αποτελεί το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Ο νέος φόβος λέγεται Grexident
Το πρακτορείο επισημαίνει πάντως ότι κυρίως εκ μέρους των κυβερνητικών εταίρων της Μέρκελ, τους σοσιαλδημοκράτες, υπάρχει κριτική για την στάση του Σόιμπλε και για το κατά πόσον η Μέρκελ ασχολήθηκε πολύ περισσότερο με την κρίση στην Ουκρανία χωρίς να ασχοληθεί επαρκώς με ένα ζήτημα τόσο ευαίσθητο όσο η Ελλάδα. «Φοβούνται ότι περισσότερες συγκρούσεις θα οδηγήσουν σε αυτό που ονομάζουν Grexident, δηλαδή μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ από ατύχημα, η οποία θα έχει πυροδοτηθεί από την εμπρηστική ρητορική που συγκλονίζει τις αγορές και προκαλεί εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες.» σημειώνει το πρακτορείο και καταλήγει με την δήλωση ενός γερμανού αξιωματούχου: «Φτάσαμε πολύ κοντά σε αυτό το σημείο την περασμένη εβδομάδα».
thetoc.gr