Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να αποδεχθούν ότι πιθανώς η Ελλάδα να μην αποπληρώσει ποτέ το χρέος της, ύψους 366 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύει το CNBC- ακόμα και αν η χώρα πετύχει επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης.
«Το Ελληνικό χρέος δεν μπορεί να ξεχρεωθεί σε αυτή τη ζωή», αναφέρει ο Kingsley Jones, ιδρυτής και CIO της Jevons Global.
«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σε αυτή την περίπτωση. Τώρα το Ελληνικό χρέος βρίσκεται στο 175%, το οποίο είναι σε υψηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε αυτή η ιστορία».
«Απλά κοιτάξτε την Ιαπωνία», συνεχίζει ο κ. Jones. « Το χρέος της πλησιάζει ταχύτατα το 300% του ΑΕΠ.
Μια ημέρα όλο αυτό το βουνό χρέους απλά θα καταρρεύσει. Δεν πρόκειται να αποπληρωθεί, όπως δεν πρόκειται να αποπληρωθεί και το Ελληνικό χρέος».
Σύμφωνα με το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Αθήνας, απαιτούν από την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της κάτω από το 110% τους ΑΕΠ ως το 2022.
Την Παρασκευή, το πρόγραμμα επεκτάθηκε για τέσσερις μήνες, με μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, η οποία δεν περιείχε τα αιτήματα του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ για «κούρεμα» ή απομείωση του τεράστιου χρέους.
Πάντως η τελική επικύρωση της συμφωνία της Παρασκευής και της παράτασης του προγράμματος, εναπόκειται στην λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλει ο Αλέξης Τσίπρας την Δευτέρα.
«Οι όροι της τρέχουσας συμφωνίας, λίγο- πολύ, απαιτεί από την Ελλάδα να προσπαθήσει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% για χρονικό διάστημα που ξεπερνά την δεκαετία.
Καμία χώρα με προβληματική οικονομία έχει ποτέ κατορθώσει να πετύχει κάτι ανάλογο.
Έτσι, ειλικρινώς πιστεύουμε ότι οι τρέχοντες όροι που επιβάλουν αυτές τις απαιτήσεις από την Ελλάδα, είναι μη πραγματοποιήσιμοι», συνεχίζει ο Kingsley Jones.
Η περίπτωση «κούρεμα»
Ενώ πλέον ο Αλέξης Τσίπρας δεν απαιτεί «κούρεμα» του χρέους με δεδομένη την περιορισμένη διαπραγματευτική θέση του, ειδικοί επί του θέματος κάνουν λόγο ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, αν θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη.
«Αυτό που θα πρέπει να αποδεχθεί το Eurogroup, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σε αδυναμία αποπληρωμής και χρειάζεται «κούρεμα».
Έπρεπε να το έχουν κάνει το 2012, αλλά αντί αυτού επέλεξαν να επεκτείνουν τον δανεισμό και να διαιωνίσουν το πρόβλημα», δηλώνει ο Nicholas Ferres της Eastspring Investments.
«Η Ελλάδα έχει χάσει σχεδόν το 30% της παραγωγή της, το οποίο ομοιάζει μόνο με την Μεγάλη Ύφεση του 1930 και τόση λιτότητα απλά δεν είναι βιώσιμη», συμπλήρωσε.
Παρόλα αυτά οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί μάλλον θα συνεχίσουν να απορρίπτουν την προοπτική ενός «κουρέματος», καθώς θέλουν από την Ελλάδα να τακτοποιήσει τα οικονομικά της, σύμφωνα με τον Evan Lucas, οικονομικό αναλυτή της IG, ο οποίος θεωρεί ότι οι ευρωπαίοι θα ήταν πρόθυμοι να εξετάσουν οιαδήποτε άλλη λύση, πλην του «κουρέματος».
Μεγαλώνει ο κίνδυνος για Grexit
Παρότι την Παρασκευή η επίτευξη συμφωνίας δημιούργησε αισιοδοξία για εξεύρεση μόνιμης λύσης, οι προοπτικές για ένα Grexit παραμένουν υψηλές.
«Εάν δούμε την συμφωνία, η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα και η Γερμανία τα πάντα, οπότε τώρα βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα», ολοκληρώνει την ανάλυση του ο κ. Lucas.
Πηγή:capital.gr