Ειδήσεις

Αγώνας δρόμου για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος στον τουρισμό

Σοβαρές απώλειες λόγω των πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων δύο μηνών, αλλά και της έντονης αβεβαιότητας για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας που καλλιέργησαν πολλά ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης εν μέσω των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους, «μετρούν» πλέον οι τουριστικές κρατήσεις. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού, που παρακολουθούν εδώ και μέρες με αγωνία τα τεκταινόμενα, κρούουν σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για το «κόστος» που έχει η παρούσα κατάσταση στον τουριστικό κλάδο, ζητώντας σε όλους τους τόνους να δοθεί προτεραιότητα στις τουριστικές επενδύσεις.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην «επόμενη ημέρα» της συμφωνίας με τους θεσμούς, με τους ξενοδόχους να ζητούν νέο επενδυτικό νόμο που θα προωθήσει τη δημιουργία νέων μονάδων και τουριστικών υποδομών. «Άμεσες προτεραιότητες μετά την συμφωνία γέφυρα: Νέος επενδυτικός νόμος και ενεργοποίηση του. Με ορίζοντα το 2021 ο τουρισμός πρέπει να υλοποιήσει επενδύσεις 24 δισ. ευρώ σε υποδομές, σε νέες και υφιστάμενες μονάδες» έγραφε χαρακτηριστικά χτες στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης.

Ενώ μετά τις εκλογές η ροή της ζήτησης έδειχνε πως είχε ομαλοποιηθεί, οι δύο προηγούμενες εβδομάδες χαρακτηρίστηκαν από τους επαγγελματίες του τουρισμού ως «καταστροφικές» για την εξέλιξη των κρατήσεων. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο στόχος των αφίξεων για τη φετινή χρονιά αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Οι εκτιμήσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών από το ΣΕΤΕ θα είναι αρκετά συγκρατημένες, με τους ξενοδόχους να στρέφουν πια τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που αυξάνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ήδη οι κρατήσεις από τη γερμανική αγορά κινείται στους ίδιους ρυθμούς με πέρσι, ενώ η κίνηση από τη Μεγάλη Βρετανία καταγράφει μονοψήφια άνοδο, παρά την ευνοϊκή ισοτιμία ευρώ- στερλίνας.

Όπως υποστηρίζουν φορείς του τουρισμού, όλο αυτό το διάστημα χάθηκε πολύτιμος χρόνος και η Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω στις πωλήσεις πακέτων σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου. Εντούτοις φαίνεται πως τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, καθώς δεν έγινε δεχτή η αύξηση του ΦΠΑ και η κατάργηση των απαλλαγών στα νησιά που συζητήθηκε στις Βρυξέλλες.

Αυτή τη στιγμή οι επιχειρηματίες του τουρισμού κάνουν αγώνα δρόμου για να καλύψουν το χαμένο έδαφος, διατηρώντας όμως την αισιοδοξία πως η λήξη της αβεβαιότητας για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα εξισορροπήσει την ζήτηση από τις ξένες αγορές. Τονίζουν μάλιστα πως έφτασε η ώρα να μπει σε προτεραιότητα το θέμα του τουρισμού, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, αφού σε δύο περίπου μήνες ξεκινά και επισήμως η τουριστική σεζόν. Αυτό που ζητούν τώρα είναι να υπάρξουν κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών, αλλά και να δοθεί έμφαση στην στρατηγική που θα ακολουθήσει για την τουριστική ανάπτυξη η νέα κυβέρνηση.

Η επανάληψη εντούτοις των ρεκόρ των προηγούμενων δύο χρόνων φαντάζει φέτος ιδιαίτερα δύσκολη. Το 2014, όπως έδειξαν και τα τελευταία στοιχεία από την ΤτΕ, οι ταξιδιωτικές δαπάνες ανήλθαν στα 13,44 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 10,6% έναντι του 2013 (12,152 δισ. ευρώ). Την ίδια ώρα οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 23%.

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου