Αύριο το απόγευμα, δηλαδή περίπου 24 ώρες μετά την σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα εξετάσει την… συμβατότητα της περιβόητης “λίστας” μεταρρυθμίσεων, το ΔΣ της ΕΚΤ πρόκειται να επανεξετάσει και να ανανεώσει ή να “διορθώσει” το πλαφόν χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΤτΕ μέσω του ELA.
Στους “διαδρόμους” των ορόφων της διοίκησης, στον ουρανοξύστη της Φρανκφούρτης, όπου στεγάζεται η ΕΚΤ, μπορεί να ακούσει κανείς ότι το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας “ανησυχεί για την τροπή των εξελίξεων στην Ελλάδα, αλλά δεν βιάζεται να οριστικοποιήσει τις εκτιμήσεις της”, αν προηγουμένως δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο από τους… πολιτικούς της Ευρωζώνης.
Βέβαια αυτή η “μη βιασύνη” μέχρι στιγμής έχει διαμορφώσει το πλέον αποτελεσματικό “περιβάλλον” για την διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας – Ευρωζώνης καθώς έχει περιορίσει την ανα-χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος -σε συνθήκες πλήρους ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων- στο ελάχιστο δυνατό!
Την ίδια στιγμή μάλιστα έχει αρχίσει να σφίγγει τον “ρόγχο” γύρω από το δημόσιο ταμείο ασκώντας διακριτική, αλλά σκληρή πίεση μέσω του νέου Οργανισμού Εποπτείας του SSM στις ελληνικές τράπεζες να περιορίσουν σταδιακά την έκθεσή τους σε τίτλους βραχυπρόθεσμου κρατικού χρέους (έντοκα γραμμάτια). Κανείς δεν θέλει να σκέπτεται “τι άλλο” θα μπορούσε να έχει κάνει αν… βιαζόταν να ενεργήσει.
H “αποτελεσματικότητα” της τακτικής που κρατάει η ΕΚΤ μετά τις εκλογές στην Ελλάδα ως προς την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με σχόλια οικονομικών αναλυτών που παρακολουθούν την πολιτική της, “θα γίνει περισσότερο φανερή τους επόμενους μήνες εφόσον αύριο (σ.σ. δηλαδή σήμερα στην τηλεδιάσκεψη) δρομολογηθεί η επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης πάνω στις συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση…”.
Και αυτό γιατί, όπως παρατηρούν, οι υποχρεώσεις πληρωμών για τόκους και χρεολύσια παραμένουν υψηλές σε σχέση με τις ταμειακές δυνατότητες του ελληνικού δημοσίου στο κρίσιμο τετράμηνο μέχρι και τον Ιούνιο.
Η δοκιμασία των αντοχών αυτών αρχίζει ήδη από αυτή την εβδομάδα καθώς σήμερα Τρίτη 24/2 πρέπει να πληρωθεί περί το ένα δισ. ευρώ σε τόκους (ομόλογα και EFSF), λίγα 24ωρα πριν αρχίσει η εκταμίευση μισθών και συντάξεων…
Τον Μάρτιο υπάρχουν πληρωμές της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ σε χρεολύσια (το 1,4 δισ. ευρώ αφορά αποπληρωμή δόσης του ΔΝΤ) και άλλα 700 εκατ. ευρώ σε τόκους. Και όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι τα έντοκα γραμμάτια που λήγουν θα “ανακυκλώνονται” από τις ελληνικές τράπεζες και μάλιστα αυτές θα έχουν την δυνατότητα να καλύπτουν και την αποχώρηση των ξένων τραπεζών από τα έντοκα που είχαν.
Όλα αυτά προϋποθέτουν την “αόρατη” παρουσία της ΕΚΤ μέσω της χρηματοδότησης του ELA και με την προϋπόθεση ότι στο μεσοδιάστημα θα σταματήσει η αιμορραγία καταθέσεων λόγω της αβεβαιότητας.
Όσο για το πότε θα μπορούσε να ανοίξει και πάλι την “κάνουλα” χρηματοδότησης η ΕΚΤ με εγγύηση κρατικούς τίτλους η απάντηση έχει ήδη δοθεί και εξηγεί το τι σημαίνει “μη βιασύνη”.
Αυτή θα επανέλθει μόνο όταν υπάρξει βεβαιότητα για την δρομολόγηση συμφωνίας που θα εγγυάται το αξιόχρεο των ελληνικών τίτλων.
Μέχρι αργά χθες βράδυ στελέχη της κυβέρνησης που εμπλέκονταν στις διαδικασίες συγγραφής της περιβόητης “λίστας” υποστήριζαν ότι αυτή διαμορφώνεται από κοινού με τους “θεσμούς” έτσι ώστε να διασφαλίζει την αποδοχή της πριν πάει στην τηλεδιάσκεψη.
Ή ίδια ανεπίσημη πληροφόρηση διαχεόταν και από πλευράς κοινοτικών αξιωματούχων.
Με την διαφορά ότι οι τελευταίοι “διευκρίνιζαν” στο Capital.gr ότι το “ναι” από τους “θεσμούς” στην λίστα δεν σημαίνει απαραίτητα αποδοχή από τους Υπ. Οικονομικών ορισμένοι εκ των οποίων κρατούν “εχθρικά επιφυλακτική στάση” μέχρι τελευταία στιγμή…
Η τελική απάντηση θα φανεί σήμερα το απόγευμα και στην “καλή” της εκδοχή θα είναι ένα “σημείο εκκίνησης” για την περαιτέρω διαπραγμάτευση, της οποίας τα “κλειδιά” κρατάει πίσω από την κεντρική σκηνή των αποφάσεων ο κ. Ντράγκι, αφού εκείνος και οι κεντρικοί τραπεζίτες “χωρίς να βιάζονται” θα καθορίζουν στο μεταξύ την “ροή” της έτσι κι αλλιώς περιορισμένης χρηματοδότησης….
Πηγή:capital.gr