«Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην σύσταση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας με στόχο την ουσιαστική οριζόντια ένταξη πολιτικών ισότητας στους σχεδιασμούς και στις δράσεις της»
Την Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015, η περιφερειακή σύμβουλος της Νησιωτικής Ανατροπής, Άννα Μαυρουδή, συμμετείχε στη συνάντηση αιρετών γυναικών στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση που διοργάνωσε το Γραφείο Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ).
Στην έναρξη της ομιλίας της ανέφερε την αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική παλινδρόμηση που καταγράφεται σε όλες τις έρευνες σχετικά με την θέση της γυναίκας λόγω των ακολουθούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των μνημονίων (αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, ένταση των στερεοτύπων, ελαστικές μορφές εργασίας, αύξηση της αδήλωτης εργασίας, κατάρρευση των υποστηρικτών κοινωνικών δομών, κτλ) και στις σχεδιαζόμενες ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές, αλλά και στην προσχηματική λειτουργία των όποιων θεσμών.
Ενδεικτικό της ελάσσονος σημασίας που δίδεται σε ζητήματα φύλου (έμφυλη βία, κοινωνικό φύλο, εργασιακές ανισότητες, κτλ) είναι, όπως επισήμανε, και η μη σύσταση των Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας (ΠΕΠΙΣ) σύμφωνα με το Ν.3852/2010 (άρθρο 186, Θ, παρ. VI) 5 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων περιφερειακών αρχών.
Άσκησε κριτική στο τρόπο που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν οι δράσεις στην προγραμματική περίοδο 2007-2013 καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στις πραγματικές ανάγκες των γυναικών καθώς α. βασίστηκαν σε άλλες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, β. δεν προηγήθηκε διαβούλευση και σχεδιασμός «από τα κάτω» και γ. δεν εξειδικεύτηκαν με βάση γεωγραφικά κριτήρια.
Στην παρέμβαση της αναφέρθηκε στα εξής σημεία:
1. Στις πολλαπλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιώτισσες και ιδιαίτερα όσες διαμένουν σε μικρά νησιά ή σε ορεινές περιοχές των νησιών, πρωτίστως σε θέματα υγείας και εκπαίδευσης, στις αυξημένες ανάγκες για δομές πρόνοιας αλλά και στην αφανή εργασία των γυναικών που δεν αποτιμάται. Οι παραπάνω συνθήκες καθιστούν τις νησιώτισσες διπλά αδικημένες.
2. Στο ρόλο των αιρετών γυναικών, ο οποίος δεν πρέπει να ακολουθήσει την πεπατημένη του παραγοντισμού και των πελατειακών σχέσεων «με άρωμα γυναίκας» αλλά να ανατρέψει την παρούσα κατάσταση της υπο-εκπροσώπησης και της έλλειψης συμμετοχής στα κοινά. Οι αιρετές πρέπει να γίνουν οι αγωγοί της λαϊκής γυναικείας συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα.
3. Στο σχεδιασμό των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και στην βιωσιμότητα των δομών, όπως το ίδιο το Γραφείο Ισότητας, οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί και οι ξενώνες. Τόνισε ότι η οπτική του φύλου ουσιαστικά έχει αποκλειστεί από την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, καθώς το νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης δεν προβλέπει ως προαπαιτούμενο την ενσωμάτωση της ισότητας των φύλων σε όλα τα προγράμματα.
4. Στην υποστελέχωση των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης που καλούνται να ασχοληθούν με θέματα ισότητας αλλά και στην έλλειψη επιμόρφωσης όλων των εμπλεκομένων σε ζητήματα φύλου.
Στο περιθώριο της συνάντησης, συζήτησε με την περιφερειακή σύμβουλο Βορείου Αιγαίου, Μαρία Νικολάρα, την δυνατότητα κοινών δράσεων στον Αιγιακό χώρο σε συνεργασία με φορείς και συλλογικότητες, όπως η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Ισότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, γυναικείες οργανώσεις, συλλόγους και συνεταιρισμούς, με κύριο μέλημα την μεγαλύτερη δυνατή δικτύωση και συντονισμό για την ανάδειξη της έμφυλης διάστασης όλων των ζητημάτων.
https://www.dimokratiki.gr/24-02-2015/nisiotiki-anatropi-na-sistathi-amesa-periferiaki-epitropi-isotitas/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.