Την αντίθεσή της στην κατάταξη σε κατηγορίες των ενοικιαζομένων δωματίων από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο εκφράζει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος σε υπόμνημα, που κατέθεσε χθες Τρίτη στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί της ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο γενικός γραμματέας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης. Η συνάντηση, όπως αναφέρεται, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της υπουργού στο πλαίσιο της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ του υπουργείου και της επιμελητηριακής κοινότητας.
Η ανάθεση του έργου της κατάταξης σε κατηγορίες των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων από το ΞΕΕ, με νομοθετική ρύθμιση, που πέρασε η κυρία ΌΛγα Κεφαλογιάνννη, όπως τονίζεται στο υπόμνημα, αποτελεί μείζον θέμα για την Επιμελητηριακή Κοινότητα και εξηγείται γιατί με τα ακόλουθα επιχειρήματα:
“Είναι περιττό να ειπωθεί ότι τα Επιμελητήρια που έχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια σαν μέλη τους αλλά και οι κατά τόπους Ομοσπονδίες Ενοικιαζομένων Δωματίων δεν συμφωνούν με το συγκεκριμένο άρθρο του παραπάνω νομοσχεδίου, διότι εκτός του ότι κινείται σε εντελώς εσφαλμένη κατεύθυνση, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας στα Επιμελητήρια που δραστηριοποιούνται σε αμιγώς τουριστικές περιοχές και επιτελούν ένα άκρως σημαντικό έργο στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή της περιοχής.Οι λόγοι για τους οποίους θεωρούμε ότι η κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο είναι λανθασμένη απόφαση, συνίστανται στους εξής παρακάτω:
Α) Τα Επιμελητήρια που εδρεύουν σε τουριστικές περιοχές από χρόνια έχουν δημιουργήσει Τμήματα Τουρισμού για την καλύτερη προώθηση των συμφερόντων των μελών τους με αποτέλεσμα να έχουν την κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία και να θεωρούνται οι πλέον κατάλληλοι υπερασπιστές των συμφερόντων τους, αφού γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα της περιοχής τους, γνώση την οποία δεν διαθέτει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.
Β) Εκτός από την εμπειρία που διαθέτουν οι φορείς που εκπροσωπούμε σε θέματα τουρισμού, διαθέτουν γενικότερα την ικανότητα και τα εφόδια να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις που εκπροσωπούν. Στα Επιμελητήρια λειτουργούν υπηρεσίες ΓΕΜΗ και Μιας Στάσης, υπάρχει πλήρης μηχανοργάνωση, εκπαιδευμένο προσωπικό, και έρχονται σε καθημερινή σχεδόν επαφή με τα μέλη, αφουγκράζονται τα προβλήματά τους. Με λίγα λόγια πληρούν όλες τις προδιαγραφές να υποστηρίξουν την επιχειρηματικότητα στον τόπο τους τόσο διοικητικά όσο και ουσιαστικά μέσα από τις πολυάριθμες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν και σχετίζονται και με την ανάδειξη των προβλημάτων των επιχειρήσεων και της περιοχής, τη συμβουλευτική που παρέχουν στα μέλη τους κτλ.
Γ) Η εγγραφή των τουριστικών επιχειρήσεων στα κατά τόπους Επιμελητήρια δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες αυτούς –και όχι μόνο- να διεκπεραιώνουν τα αιτήματά τους άμεσα και χωρίς απολύτως καμία χρονοτριβή. Εξυπακούεται ότι αυτό είναι αδύνατο να συμβεί με την εγγραφή τους στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο. Άρα, η απλούστευση των διαδικασιών που εξαγγέλλει το παραπάνω νομοσχέδιο όχι μόνο δεν θα πραγματοποιηθεί, απεναντίας θα δημιουργηθούν έτι περαιτέρω προβλήματα στις επιχειρήσεις.
Δ) Τα έσοδα από τις συνδρομές των τουριστικών επιχειρήσεων χρησιμοποιούνται από τα κατά τόπους Επιμελητήρια στην τουριστική προβολή των συγκεκριμένων περιοχών. Άρα, είναι εύλογο ότι τα χρήματα που καταβάλλουν οι ως άνω επιχειρήσεις είναι ανταποδοτικά, αφού τα οφέλη από τις δράσεις που αναλαμβάνουν τα Επιμελητήρια τα καρπώνονται τα ίδια τους τα μέλη. Αυτό είναι ανέφικτο να πραγματοποιηθεί από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, το οποίο δεν γνωρίζει καν τα προβλήματα των κατά τόπους περιοχών και του οποίου οι όποιες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να έχουν θετικό αποτέλεσμα για καμία επιμέρους περιοχή, αφού είναι πανελλαδικής εμβέλειας”.
tornosnews.gr