Οι καταγγελίες περιστατικών αστυνομικής βίας αλλά και η στάση της αστυνομίας απέναντι σε διαδηλωτές, η μεταχείριση μεταναστών και το ζήτημα του ασύλου και των επαναπροωθήσεων, οι υποθέσεις της Χρυσής Αυγής, του Νίκου Ρωμανού αλλά και της δίκης για τη Μανωλάδα κυριαρχούν στην «ελληνική λίστα» της ετήσιας έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2014.
Η οργάνωση σημειώνει την υπερψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου το Σεπτέμβριο, όπως και την πρόβλεψη για αναστολή απέλασης μεταναστών που υπήρξαν θύματα ή μάρτυρες εγκλημάτων μίσους.
Στην ετήσια έκθεσή της, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, η ΜΚΟ αναφέρει για κάθε μία από τις 160 χώρες που εξέτασε τις κυριότερες εξελίξεις γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η οργάνωση αναφέρει ότι οι καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας και υπεβολική βία από την αστυνομία «επέμειναν και η έρευνά τους παρέμεινε ανεπαρκής». Επισημαίνεται, εκτός από τη μεταχείριση των μεταναστών, ιδιαίτερα η στάση απέναντι σε διαδηλώσεις αλλά και η παράταση του νόμιμου χρόνου κράτησης μεταναστών χωρίς χαρτιά όπως και οι «αναγκαστικές επαναπροωθήσεις».
Η Διεθνής Αμνηστίας επισημαίνει πως η αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτροπή Βασανιστηρίων (βάσει της επίσκεψης το 2013) «υπογραμμίζει το μεγάλο αριθμό καταγγελιών για κακομεταχείριση σε αστυνομικά τμήματα, τον υπερπληθυσμό και τις συνθήκες στις ελληνικές φυλακές και τις καταγγελίες για περιστατικά βασανισμού (με ονομαστική αναφορά στην υπόθεση του Ιλία Καρέλι στη Νιγρίτα).
«Η αστυνομία χρησιμοποίησε υπερβολική βία και έκανε κατάχρηση χημικών εναντίον διαδηλωτών ή και δημοσιογράφων σε αρκετά περιστατικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους» λέει η Διεθνής Αμνηστία, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις φοιτητικές κινητοποίησεις στις 13 Νοεμβρίου και κατά τη διάρκεια της 17ης.
Η αύξηση επιθέσεων με ρατσιστικό υπόβαθρο, υποστηρίζει, οδήγησε στην υιοθέτηση αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου γύρω από τα εγκλήματα μίσους (το αντιρατσιστικό που ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο).
Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της ηγεσίας και μελών της Χρυσής Αυγής «για σειρά υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων της δολοφονίας του Π.Φύσσα, της βίας εναντίον μεταναστών και της παράνομης οπλοκατοχής».
Η ΜΚΟ αναφέρει επίσης την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, παρουσιάζοντας την απεργία πείνας αλλά και τις προγενέστερες «καταγγελίες για βασανισμό του» όταν είχε τεθεί, τον προηγούμενο χρόνο, υπό κράτηση.
Οι αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι για την είσοδο μεταναστών και η συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για τα χερσαία σύνορα, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, «είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση μεταναστών που προσπάθησαν να μπουν στη χώρα διά θαλάσσης». Η οργάνωση, που αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου πνίγηκαν ή αγνοούνται τουλάχιστον 103 μετανάστες που προσπάθησαν να μπουν στη χώρα διά θαλάσσης, αναφέρει ιδιαίτερα το Φαρμακονήσι.
Όσον αφορά τη μεταχείριση μεταναστών, αναφέρει πως οι ελληνικές ΜΚΟ «συνέχιζαν να καταγράφουν πολύ άσχημες συνθήκες στους χώρους που κρατούνται μετανάστες» και σημειώνει ότι «εγείρονται σημαντικά εμπόδια στην αίτηση για άσυλο». Ο χρόνος νόμιμης κράτησής τους, συμπληρώνει, «παρατάθηκε πέραν του 18μηνου που προβλέπεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία». Επιπλέον, η οργάνωση σημειώνει την υπόθεση της δίκης για τη Μανωλάδα αλλά και την απεργία πείνας των σύρων προσφύγων στο Σύνταγμα το Νοέμβριο.
in.gr