Ειδήσεις

Διεθνής Αμνηστία: Καταστροφικό το 2014 για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Καταστροφικός είναι ο απολογισμός της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2014, όπως καταγράφηκε στην ετήσια έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε συνέντευξή του στην DW, o Στιβ Κρόσο, στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας, τόνισε ότι «ήταν μία ιδιαίτερα φρικτή χρονιά. Συνέβησαν τόσα πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Στη Νιγηρία, τη Συρία, τη Γάζα αλλά και στην Ουκρανία είδαμε τρομακτική βία, η οποία προερχόταν τόσο από κυβερνήσεις όσο και από μη κρατικές ένοπλες ομάδες. Αυτό είναι άκρως ανησυχητικό. Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δείχνει να αυξάνεται παρά να μειώνεται».

Η φετινή έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας εστιάζει ιδιαίτερα στην ανεξέλεγκτη δολοφονική δράση ένοπλων παρακρατικών ομάδων διεθνώς. Όπως υπογράμμισε ο Στιβ Κρόσο, «καταγράφουμε εδώ και χρόνια τεράστια προβλήματα που προκαλούν ένοπλες ομάδες, αλλά τώρα υπάρχει μία ανησυχητική εξάπλωση -όχι μόνο σε μία περιοχή του κόσμου. Για παράδειγμα, στη Μέση Ανατολή: στη Συρία, στο Βόρειο Ιράκ με το Ισλαμικό Κράτος, οι επιθέσεις που είδαμε στην Ευρώπη, αλλά και στη Νιγηρία με την τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ».

Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία δεν εντοπίζει το πρόβλημα της βίας και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκλειστικά στη δράση παρακρατικών ενόπλων ομάδων: «Παράλληλα με αυτήν βλέπουμε μία εξόχως λανθασμένη συμπεριφορά από πλευράς των κυβερνήσεων. Για παράδειγμα στη Νιγηρία, πολλή λιγότερη προσοχή δόθηκε στα εγκλήματα που διέπραξε ο νιγηριανός στρατός, που επίσης έκανε αποκεφαλισμούς ανθρώπων καταγράφοντάς τους σε βίντεο», επισήμανε ο κ. Κρόσο.

Η Διεθνής Αμνηστία ασκεί μεταξύ άλλων σκληρή κριτική στην Ε.Ε. για τη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες. Όπως υπογράμμισε ο Στιβ Κρόσο, έκλεισε τα σύνορά της, αρνούμενη να σώσει ανθρώπους που πνίγονταν στη θάλασσα, για παράδειγμα στη Μεσόγειο. Οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να προβούν σε βασικές πράξεις ανθρωπισμού, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι απαιτείται μεγαλύτερη γενναιοδωρία προς τους πρόσφυγες.

Ο κ. Κρόσο έκανε λόγο για θετική συνεισφορά της Γερμανίας στο ζήτημα της διαχείρισης των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα, όμως, ανέφερε ότι υπήρξαν επιθέσεις εναντίον αιτούντων άσυλο και μειονοτήτων, οι oποίες ναι μεν καταδικάζονται από τους υπευθύνους, ωστόσο, δεν εξιχνιάζονται και δε διώκονται στο βαθμό που θα έπρεπε. Ειδική αναφορά έκανε ο Στιβ Κρόσο στη στάση της Γερμανίας στο ζήτημα των αιματηρών συγκρούσεων στην Ουκρανία, εξαίροντας την ειρηνευτική πρωτοβουλία της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ.

Τέλος, όσον αφορά τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2015, ο κ. Κόρσο επισήμανε: «Είναι προφανής ο κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση. Βλέπουμε ότι οι ένοπλες ομάδες γίνονται ολοένα ισχυρότερες, η ελευθερία της έκφρασης και θεμελιώδη δικαιώματα απειλούνται και βλέπουμε συνεχή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης για τους πρόσφυγες. Υπάρχει η τάση να αγνοούμε τα προβλήματα, επειδή είναι τόσο μεγάλα, αλλά η ιδέα ότι τα προβλήματα λύνονται αγνοώντας τα έχει αποδειχθεί πάμπολες φορές λανθασμένη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου