Ειδήσεις

Πώς και πότε θα περάσει η νέα συμφωνία από τη Βουλή

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, με την κατάθεση πρότασης νόμου που στοχεύει στην κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, ανοίγει για τα καλά το πολιτικό παιχνίδι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, στη νέα περίοδο που άνοιξε μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Είναι η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία στην νέα Βουλή και κατατίθεται σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα ένα άλλο μείζονος σημασίας ζήτημα: Το με ποιά μορφή και πότε ακριβώς θα «θεσμοθετηθεί» η νέα συμφωνία με τους εταίρους που συνήψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αν επιλεγεί η οδός της ψήφισης σχεδίου νόμου, τότε αυτό «λογικά» θα πρέπει να γίνει το αργότερο μεθαύριο Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία εκπνέει η προηγούμενη, δίμηνη παράταση που είχε ζητήσει και εξασφαλίσει από τους εταίρους η κυβέρνηση Σαμαρά. «Δεν μπορεί τα άλλα Κοινοβούλια να καλούνται να την επικυρώσουν και όχι το ελληνικό», λέγεται χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι εκείνη η παράταση είχε κυρωθεί από την διαλυθείσα εξαιτίας των πρόωρων εκλογών Βουλή, μέσω ψήφισης σχετικής τροπολογίας. Στο Περιστύλιο, ως εναλλακτική της ψήφισης σχεδίου νόμου ή –πάλι- τροπολογίας επιλογή για την κύρωση της νέας συμφωνίας, συζητείται η περίπτωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου – επιλογή που, πάντως, είναι για τους γνωστούς λόγους αρνητικά φορτισμένη για την ηγεσία και τους βουλευτές της δικομματικής κυβερνώσας πλειοψηφίας. Σε κάθε περίπτωση (σχετική ερώτηση έχει καταθέσει προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κυρ.Μητσοτάκης) το ζήτημα αναμένεται να αποσαφηνιστεί πιθανότατα εντός της ημέρας.

Η πίεση που ασκείται κυρίως από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποσκοπεί στο να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ να «παραδεχτεί» επισήμως ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι σε αντίθεση με όσα έλεγε προεκλογικά ή και ισχυρίζεται σήμερα, η παράταση αφορά ουσιαστικά την εκ μέρους του αποδοχή του μνημονίου και όλων των όρων που αυτό συνεπάγεται ως προς τις υποχρεώσεις της χώρας μας.

Σήμερα το μεσημέρι, εξάλλου, αναμένεται πως θα έχει ολοκληρωθεί και η τυπική διαδικασία συγκρότησης των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής, με την εκλογή Προεδρείων. Αυτή η εξέλιξη θα σημάνει και το άνοιγμα της οδού για τη δρομολόγηση διαδικασιών νομοθετικού έργου (ως γνωστόν, σχέδια ή προτάσεις νόμου που κατατίθενται, πρώτα τυγχάνουν επεξεργασίας από τις αρμόδιες Επιτροπές και μετά ψηφίζονται στην Ολομέλεια). Ετσι, θα γίνει και η συζήτηση επί της προτάσεως νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ.

«Τα μνημόνια επιβλήθηκαν για να διασφαλίσουν την επάνοδο της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και τα κόμματα εκείνα που διακηρύσσουν τη δέσμευσή τους για την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, επί της ουσίας αφήνουν άθικτο το αντεργατικό-αντιλαϊκό οπλοστάσιο» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην εν λόγω πρόταση του ΚΚΕ. Ο πολιτικός στόχος είναι σαφής: Να φέρει σε δυσχερή θέση την ηγεσία και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ως αντιπολίτευση προανήγγειλαν κατάργηση του μνημονίου με έναν νόμο και ένα άρθρο.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου