Ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της κυβέρνησης παρουσιάζει η Wall Street Journal την προσπάθεια να πείσει τους Ελληνες να πληρώσουν τους φόρους τους και οι συντάκτες αναφέρουν αυτό είναι ένα από τα βασικά δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας.
Οι αριθμοί, γνωστοί: Εως το τέλος του 2014 οφείλονται στο κράτος περίπου 76 δισεκατομμύρια ευρώ και η κυβέρνηση εκτιμά πως μόλις τα 9 δισ. ευρώ μπορούν να φτάσουν στα ταμεία. Δεξαμενή των ανείσπρακτων φόρων είναι η προ κρίσης παραοικονομία που έφτανε στο 1/4 του ΑΕΠ.
Τι λένε ΔΝΤ και ΟΟΣΑ
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στην εκτίμηση του ΔΝΤ ότι αν η Ελλάδα είχε καταφέρει να επιλύσει το θέμα της φοροδιαφυγής, δεν θα είχε φτάσει στη σημερινή κατάσταση χρέους, αλλά και του ΟΟΣΑ που έχει αναφέρει ότι οι φορολογικές οφειλές στην Ελλάδα ισούνται με το 90% των ετήσιων φορολογικών εσόδων.
Η «ευρεία αποστροφή» των Ελλήνων να πληρώσουν φόρους, εξηγείται στο δημοσίευμα από «τις ιστορικές και πολιτιστικές συνθήκες του τόπου». Μάλιστα, γίνεται αναφορά και στην Οθωμανική περίοδο όταν η αποφυγή πληρωμής των φόρων λογιζόταν ως «πατριωτικό καθήκον». Ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής Δικαίου και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, λέει επ’ αυτού: «Οι Ελληνες θεωρούν τους φόρους ως κλοπή. Η ελληνική νοοτροπία δεν μπορεί να δεχθεί ότι είναι τιμή να πληρώνει κανείς, κανονικά, τους φόρους του».
Το άρθρο κάνει αναφορά στην περίπτωση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. «Οι Ελληνες πολίτες πιστεύουν πως η δική τους φοροδιαφυγή δεν είναι έγκλημα σε σχέση με αυτά που διαπράττουν οι πολιτικοί».
ΣΥΡΙΖΑ και ΕΝΦΙΑ
Η προηγούμενη κυβέρνηση εισήγαγε τον ΕΝΦΙΑ, αναφέρει το δημοσίευμα, αλλά η τωρινή επιτέθηκε σφοδρά και τώρα έχει υποσχεθεί να τον αλλάξει. «Δεν θα διακινδυνεύσει μια λαϊκή εξέγερση από τους ίδιους τους ανθρώπους που τον έφεραν στην εξουσία, άρα δεν πρόκειται να εισηγηθεί σκληρούς φορολογικούς νόμους», αναφέρει.
Η επιβολή περισσότερων φόρων θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα, εκτιμούν οι συντάκτες του άρθρου: «Η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει αν η κυβέρνηση αναγκάσει αυτούς τους ανθρώπους να πληρώνουν φόρους»,αναφέρει επικαλούμενο ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο.
Στο ρεπορτάζ μια ιδιοκτήτρια μικρού ξενοδοχείου της Αθήνας αναφέρει ότι διπλασιάζει τις αμοιβές των τριών υπαλλήλων της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού: «Αν τους πλήρωνα περισσότερο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς θα έπρεπε και οι δύο πλευρές να πληρώνουν περισσότερους φόρους».
Ενας 32χρονος σεφ στην Αθήνα λέει στην εφημερίδα: «Από το δικό μου μισθό παρακρατούνται αμέσως οι φόροι, αλλά αν πάω να αγοράσω κάτι θα πω «ναι» αν μπορώ να πληρώσω λιγότερα δίχως απόδειξη. Είναι μια επικερδής κατάσταση για όλους. Εγώ αγοράζω κάτι φθηνότερα και η επιχείρηση δίνει λιγότερους φόρους».
thetoc.gr