Ειδήσεις

Υψηλός ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει το 2015 η ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, με τον κίνδυνο της απώλειας κοινοτικών πόρων να διαφαίνεται πλέον υψηλός. Προγράμματα υψηλού ρίσκου είναι αυτά της Ψηφιακής Σύγκλισης, του Περιβάλλοντος, αλλά και του Περιφερειακού Προγράμματος (ΠΕΠ) για την Αττική, τα οποία για διαφορετικούς λόγους το καθένα, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην απορροφήσουν τα χρήματα που έχουν δεσμεύσει.

Ο απολογισμός της περιόδου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, κατά την ετήσια συνάντηση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και των επιχειρησιακών και περιφερειακών προγραμμάτων και κυρίως οι επισημάνσεις που έγιναν, είναι αποκαλυπτικά των προβλημάτων που καταγράφονται και τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες εκκαθάρισης των έργων, που θα αποτρέψουν την απώλεια κοινοτικών πόρων.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει το πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης, η υλοποίηση του οποίου χάνει κάθε χρόνο τον έναν μετά τον άλλο τους ετήσιους στόχους. Το 2014 το πρόγραμμα μόλις που απορρόφησε τα μισά χρήματα από αυτά που είχαν τεθεί ως στόχος και πλέον τα περιθώρια για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, που έχει δεσμεύσει, ελαχιστοποιούνται μέρα με την ημέρα όλο και περισσότερο. Εργα όπως το «Σύζευξις» για την ενοποίηση φορέων του δημόσιου τομέα, αλλά και το Ληξιαρχείο οδηγούνται στη μία αναβολή μετά την άλλη, με αποτέλεσμα να δημοπρατούνται αμφιβόλου αποτελεσματικότητας έργα –όπως η Ψηφιακή Αλληλεγγύη– για την απορρόφηση των πόρων.

Ακολουθεί ο αιώνιος ασθενής του ΕΣΠΑ, που δεν είναι άλλος από το πρόγραμμα του Περιβάλλοντος, που για το 2014 έκλεισε με κάλυψη 70% του στόχου που είχε τεθεί. Το μεγάλο πρόβλημα πηγάζει από τις καθυστερήσεις της χώρας στο θέμα της διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων. Τα προβλήματα του Περιφερειακού Προγράμματος Αττικής, που επίσης έχασε τον στόχο του 2014, εκπορεύονται κυρίως από τη χαμηλή απορρόφηση που εμφανίζουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποβοήθηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και από το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Το επόμενο εξάμηνο αναμένεται κρίσιμο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει στην εξυγίανση των προγραμμάτων με νέες απεντάξεις εκείνων των έργων που δεν θα ολοκληρωθούν έγκαιρα, αλλά και εσωτερικές ανακατατάξεις έργων προκειμένου να «κλείσουν οι τρύπες» των προγραμμάτων. Μεταξύ των προβλημάτων είναι η «τεράστια υπερδέσμευση» (overbooking) που εμφανίζουν ορισμένα προγράμματα, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό. Το overbooking είναι ουσιαστικά μια δεξαμενή έργων που εντάσσονται στο πρόγραμμα σε μια προσπάθεια να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές όταν ορισμένα έργα δεν εξελίσσονται ομαλά. Το ποσοστό υπερδέσμευσης συνεχίζει να παραμένει υψηλό, αγγίζοντας το 130% σε ορισμένες περιπτώσεις και θα πρέπει να μειωθεί στο 105%, προκειμένου να αποτραπεί η επιβάρυνση του εθνικού προϋπολογισμού.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου