Σπεύδουν στην κυβέρνηση να μαζέψουν τα ευνοϊκά μέτρα και τις μειώσεις φόρων ενόψει του κρίσιμου Eurogroup και των σκληρών ταμειακών και δημοσιονομικών συνθηκών. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης «μαζεύει» ένα ένα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, είτε από τον ίδιο είτε από υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης. Χθες σειρά είχαν οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και συγκεκριμένα ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος δεν αποκλείεται να διατηρηθεί και το 2015, σημαντικά μειωμένος σε σχέση με το 2014.
Και αυτό καθώς η κυβέρνηση για να τον αντικαταστήσει θα πρέπει να εξασφαλίσει έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ.
Πάντως, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες αλλαγής του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασής του με ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών (σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star) τόνισε ότι για το επόμενο τετράμηνο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες με δημοσιονομικό κόστος. Ο υπουργός ανέφερε πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ επί το προοδευτικότερον. Ισως χρειαστούν 2-3 μήνες. Ενας νόμος αλλάζει μόνο με νόμο. Εως ότου τον αλλάξουμε, θα πρέπει να τον πληρώνουμε. Δεν θα κάνουμε βιαστικές κινήσεις». Αν και ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε απαράδεκτο τον ΕΝΦΙΑ αυτός όπως προαναφέρθηκε ενδεχομένως να διατηρηθεί για το 2015 μειωμένος κατά 15-20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι εξαγγελίες της κ. Νάντιας Βαλαβάνη, αρμόδιας υπουργού επί των φορολογικών θεμάτων, του υπουργού Επικρατείας κ. Αλ. Φλαμπουράρη για αφορολόγητο όριο 500.000 ευρώ στον νέο φόρο που θα διαδεχθεί τον ΕΝΦΙΑ, οι νέες αντικειμενικές αξίες, ακόμα και η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία θα είναι διαφορετική σε σχέση με αυτή που ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες, φαίνεται ότι τροποποιούνται.
Το νέο οικονομικό επιτελείο προφανώς διαπιστώνει ότι τα νούμερα δεν «βγαίνουν», εξέλιξη που οφείλεται εν πολλοίς στην κακή πορεία των δημοσίων εσόδων το 2014 και τους δύο πρώτους μήνες του έτους, που είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί το πρωτογενές πλεόνασμα από 1,49% του ΑΕΠ σε 0,6%, όπως ανακοίνωσε χθες (στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ) η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Ελενα Παναρίτη.
Αναφερόμενος στις αντικειμενικές αξίες, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του θα πρέπει να καταργηθούν, ωστόσο υπογράμμισε ότι θα ασχοληθούν με τις αντικειμενικές στον νέο προϋπολογισμό. Κάτι που σημαίνει ότι για φέτος τουλάχιστον δεν πρόκειται να αναπροσαρμοσθούν, παρά την απόφαση του ΣτΕ που κάνει λόγο για αναπροσαρμογή τους στα τέλη Ιουνίου.
Για το αφορολόγητο όριο και την αναπροσαρμογή του στα 12.000 ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι θα πάμε βήμα βήμα έως το τέλος του 2015. Και η δήλωση αυτή, παρά τις διαβεβαιώσεις της αρμόδιας υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη στις προγραμματικές δηλώσεις ότι θα εφαρμοστεί στα εισοδήματα του 2015, δείχνει μια διαστακτικότητα σε σχέση με τις αρχικές θέσεις.
Σχετικά με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης ότι ετοιμάζεται το σχετικό νομοσχέδιο σημειώνοντας ότι γίνονται συζητήσεις για το θέμα αυτό με τους εταίρους, οι οποίοι έχουν και μερικές πολύ καλές ιδέες.
Σε κάθε περίπτωση, οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξει κανένα «κούρεμα» στη βασική οφειλή, σε αντίθεση με το σχέδιο που παρουσιάστηκε πριν από μερικές μέρες.
Καθημερινή