– Γιατί να έχουν μειωμένο ΦΠΑ μεγάλα νησιά του Αιγαίου κι όχι ορεινά χωριά απάντησε στο NewsIt αρμόδιος παράγοντας
– Οι εμπνευστές του μέτρου θεωρούν πως και την αύξηση εσόδων θα βοηθήσει και θα σταλεί μήνυμα στους δανειστές
– Θεωρείται επίσης πως θα βοηθήσει και επικοινωνιακά την κυβέρνηση αφού δεν θα γίνει γενικευμένη αύξηση των συντελεστών
– Ποιο καθεστώς ισχύει μέχρι σήμερα και γιατί δεν το άλλαξε η προηγούμενη κυβέρνηση
Γιατί να έχουν μειωμένο ΦΠΑ η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Σύρος και άλλα μεγάλα νησιά του Αιγαίου και να μην έχουν τα ορεινά χωριά της Ηπείρου, της Πελοποννήσου ή της Μακεδονίας;
Με τη φράση αυτή απάντησε αρμόδιος παράγοντας στην ερώτηση του newsit.gr αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει το ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα και τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου. Σχέδια υπάρχουν λοιπόν και μελετώνται. Η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί, αλλά είναι πολλοί οι παράγοντες που πιστεύουν ότι θα ήταν ένα σωστό και δίκαιο μέτρο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σύμφωνα με τα επιχειρήματα εκείνων που θέλουν την αύξηση, η ενέργεια αυτή, δηλαδή της κατάργησης της εξαίρεσης για μειωμένο ΦΠΑ, θα μπορούσε αφενός μεν να αποφέρει αρκετά έσοδα στα δημόσια ταμεία, θα έδειχνε η κυβέρνηση στους πιστωτές πως είναι διατεθειμένη, όπου είναι εφικτό, να χρησιμοποιήσει το ΦΠΑ ως εργαλείο αύξησης των εσόδων και αν παρουσιαζόταν ως επιλογή που έγινε για να αποφευχθεί γενικευμένη αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς κατανάλωσης, θα λειτουργούσε ευεργετικά για το προφίλ της κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ θα διατηρηθεί στα μικρότερα νησιά. Εξάλλου, από αυτά τα έσοδα από τυχόν αύξηση του ΦΠΑ δεν θα ήταν σπουδαία και δεν αξίζει τον κόπο ούτε από την πλευρά των εισπράξεων να αφαιρεθεί ένα κίνητρο που βοηθά να μένουν ζωντανά αυτά τα νησιά.
Από τις ίδιες πηγές υπενθυμίζεται ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σκεφτεί να καταργήσει την εξαίρεση, αλλά τελικά φοβήθηκε το πολιτικό κόστος από την αντίδραση των κατοίκων.
Ωστόσο, κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας τόνισαν στο NewsIt πως η αλλαγή του ΦΠΑ στα νησιά δεν προχώρησε γιατί υπήρξαν εκτιμήσεις πως ήταν αντισυνταγματική.
Το καθεστώς που ισχύει σήμερα στα νησιά του Αιγαίου είναι:
– Για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%) και από 1.1.2011 είναι 5%, 9% και 16%.
Οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. εφαρμόζονται στα αγαθά, με εξαίρεση τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα, εφόσον αυτά:
α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά, ή
β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά, ή
γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκαταστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών, ή
δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.
Όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών, οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. ισχύουν, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής δύο προϋποθέσεις:
α) Οι υπηρεσίες παρέχονται από υποκείμενους στο φόρο που έχουν την εγκατάστασή τους στις εν λόγω νησιωτικές περιοχές. Στην έννοια της εγκατάστασης περιλαμβάνεται η ύπαρξη της έδρας ή του κεντρικού ή υποκαταστήματος που λειτουργεί μόνιμα και όχι ευκαιριακά, από τα οποία πραγματοποιείται η παροχή των υπηρεσιών.
β)Η εκτέλεση των υπηρεσιών ολοκληρώνεται υλικά εντός των νησιωτικών αυτών περιοχών.
newsit.gr