Ειδήσεις

ΕΛ.ΑΣ.: Το «παρασκήνιο» για τέσσερις αποστρατείες

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. η αποστρατεία των υψηλόβαθμων αξιωματικών κ.κ. Αλκιβιάδη Τζοΐτη, Παναγιώτη Στάθη, Γιάννη Φραγκίσκου και Αθηναγόρα Παζαρλή κατά τις τελευταίες κρίσεις του Σώματος. Τα τελευταία χρόνια οι τέσσερις είχαν σημαντικές υπηρεσιακές επιτυχίες και είχαν επιφέρει καίρια πλήγματα σε ένοπλες οργανώσεις, στο οργανωμένο έγκλημα, σε κυκλώματα τοκογλύφων και σε άλλες υποθέσεις. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη μιλούν για «αποχώρηση από την ΕΛ.ΑΣ. ιδιαίτερα εξελίξιμων αξιωματικών με αστυνομικά προσόντα που υπολογίζονταν τα επόμενα χρόνια για τις κορυφαίες θέσεις και την καθοδήγηση του αστυνομικού σώματος». Ταυτόχρονα αναφέρονται σε επιλογές που δεν σχετίζονται με αυστηρώς υπηρεσιακά κριτήρια.

Τον «έκαψαν» Ξηρός και Μαζιώτης

Ο κ. Τζοΐτης, με πολυετή θητεία στην ΕΥΠ, ήταν την περίοδο 2009-2014 προϊστάμενος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και είχε καίριο ρόλο στην εξάρθρωση του Επαναστατικού Αγώνα, του μεγαλύτερου τμήματος των «Πυρήνων», με συνολικά 83 συλλήψεις από τον χώρο των αντιεξουσιαστών. Επιπλέον είχε κρίσιμο ρόλο στις έρευνες για τη δράση της Χρυσής Αυγής, για τη δράση κούρδων ενόπλων αλλά και για το οργανωμένο έγκλημα.
Εθεωρείτο από συναδέλφους του ιδιαίτερα μεθοδικός αξιωματικός με επιτελικές και επιχειρησιακές δυνατότητες. Η απομάκρυνσή του φέρεται να έγινε με επίκληση «της φυγής των Χριστόδουλου Ξηρού και του Νίκου Μαζιώτη και της αδυναμίας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας να τους επιτηρήσει όταν κυκλοφορούσαν ελεύθεροι». Ωστόσο, όπως ανέφεραν άλλα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «κατ’ επανάληψη υπήρχε τότε έγγραφη ειδοποίηση από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ότι λόγω άλλων υπηρεσιακών αναγκών αλλά και ιδιοτυπιών στην περιοχή των Εξαρχείων δεν μπορούσε να υπάρξει συνεχής παρακολούθηση των δύο δραπετών. Επιπλέον η Αντιτρομοκρατική “προδόθηκε” από τα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης που δεν τους είχαν ενημερώσει για τα τεκταινόμενα στον Κορυδαλλό με την αγαστή συνεργασία “Πυρήνων” με τον Ξηρό τα οποία πληροφορήθηκαν από τις εφημερίδες».

Τον συνέδεσαν με «διαρροή» στην υπόθεση Χαϊκάλη

Ο κ. Στάθης, που κατείχε τη θέση του διοικητή της Ασφάλειας Αττικής, είχε κεντρικό ρόλο στην εξιχνίαση του μεγάλου κυκλώματος των 37 βομβιστών που εκπορευόταν μέσα από τις φυλακές, στην εξιχνίαση του επονομαζόμενου «μακελειού στο Μικρολίμανο», επίσης υποθέσεων απαγωγής, μεγάλων υποθέσεων με σπείρες διακίνησης ναρκωτικών κ.ά. Παράλληλα ως προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων είχε αναλάβει την έρευνα για τις σχέσεις αστυνομικών με τη Χρυσή Αυγή, όπου όμως του αποδόθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έκανε «ερευνητικές υπερβάσεις με άδικες ή υπερβολικές κατηγορίες εναντίον συναδέλφων του».

Ο εν λόγω αξιωματικός εθεωρείτο από τους συναδέλφους του -παρά ορισμένες ιδιοτυπίες στη συμπεριφορά του – ιδιαίτερα οργανωτικός και αποτελεσματικός. Η αιφνιδιαστική αποστρατεία του συνδέθηκε με παρέμβαση πολιτικού προσώπου από τον χώρο των ΑΝΕΛ που συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα ο οποίος απέδιδε στον κ. Στάθη την προ τριμήνου διαρροή της αναφοράς περί χρηματισμού του βουλευτή κ. Παύλου Χαϊκάλη από «σύμβουλο» της ΝΔ.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του στελέχους των ΑΝΕΛ, «ύστερα από αυτή τη διαρροή ενημερώθηκε ο “σύμβουλος” σε ραντεβού-παγίδα που είχαν στήσει ο κ. Χαϊκάλης αλλά και αστυνομικοί». Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο επισήμαιναν ότι «ουδέποτε ο κ. Στάθης έκανε οποιαδήποτε διαρροή, κράτησε την έρευνα αυτή μυστική και οι σχετικές πληροφορίες έφθασαν στον “σύμβουλο” πιθανόν από τον δικαστικό χώρο». Επιπλέον το τελευταίο πενθήμερο υπήρχαν αναρτήσεις σε blogs σχετικά με την υπηρεσιακή πορεία του κ. Στάθη που είχαν προκαλέσει «τριβές» στην ΕΛ.ΑΣ.

«Πλήρωσαν» εσωτερικές τριβές

Μια τρίτη αποστρατεία που εξέπληξε ήταν αυτή του κ. Φραγκίσκου, ο οποίος ήταν επί σειρά ετών κορυφαίο στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής, ενώ τον τελευταίο χρόνο ήταν προϊστάμενος στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και είχε την εποπτεία του ζητήματος παρουσίας «τζιχαντιστών» στην πρωτεύουσα. Ο κ. Φραγκίσκος εθεωρείτο από πολλούς ότι είχε πλήρεις γνώσεις για τις εγχώριες ένοπλες οργανώσεις και πολλοί πίστευαν στην επάνοδό του στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, από όπου είχε αποχωρήσει το 2009 μετά τον εντοπισμό της πρώτης γιάφκας των «Πυρήνων» στο Χαλάνδρι. Πολλοί συσχετίζουν την αποχώρησή του με «εσωτερικές τριβές στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά κυρίως με την πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης».

Η τέταρτη περίπτωση που έχει προβληματίσει τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ήταν αυτή του επί σειρά ετών διοικητή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης – τον τελευταίο χρόνο ήταν περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας – ο οποίος είχε επιτυχίες στο οργανωμένο έγκλημα αλλά είχε προχωρήσει και στην προ τριετίας εξάρθρωση στη Θεσσαλονίκη του μεγάλου κυκλώματος τοκογλύφων, με διασυνδέσεις στον πολιτικό χώρο.

Ο κ. Παζαρλής φέρεται να μη διατηρούσε καλές σχέσεις με τωρινό ηγετικό στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. έχοντας και διαφορετικές πολιτικές προτιμήσεις. Επιπλέον είναι ενδεικτικό ότι προ μερικών μηνών σε σύσκεψη αξιωματικών στη Χαλκιδική, με την παρουσία του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Βασίλη Κικίλια, ο τελευταίος είχε ζητήσει από τον κ. Παζαρλή «να φύγει από την αίθουσα» προκαλώντας πλήθος δυσμενών σχολίων.

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου