Aκόμη μια αγωγή σε βάρος ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας από δύο Καρπάθιους που διεκδικούν την επαναφορά δανείου που έλαβαν σε ελβετικό φράγκο στην αρχική ισοτιμία και την απάλειψη των καταχρηστικών όρων καθώς και αποζημίωση λόγω έλλειψης παροχής επαρκούς, ειδικής, πλήρους και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης, πριν τη σύναψη του δανείου, υποβλήθηκε χθες ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου.
Ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων καταναλωτών, που υπολογίζεται στις 70.000, έλαβαν κυρίως μεταξύ 2006-2009 στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, με βασικότερο κριτήριο επιλογής το σημαντικά χαμηλότερο διατραπεζικό επιτόκιο αναφοράς Libor εν αντιθέσει με το υψηλότερο Euribor και τη διαβεβαίωση από τις Τράπεζες ότι η ισοτιμία ήταν ευνοϊκή για το ευρώ και τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, καθώς και ότι θα παρέμενε σταθερή βάσει προγενέστερων ιστορικών στοιχείων.
Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 και την οικονομική κρίση που επακολούθησε στην Ευρώπη και έπληξε ιδιαιτέρως τις χώρες της Ευρωπεριφέρειας, το ελβετικό νόμισμα μαζί με το χρυσό, αποτέλεσε σημαντικό καταφύγιο των ευρωπαϊκών καταθέσεων, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική ανατίμησή του έναντι του ευρώ και είχε ως αποτέλεσμα η ισοτιμία ευρώ/ελβετικού φράγκου που ήταν το 2006 περίπου στο 1,60 να διολισθήσει κάτω από το 1,20, αναγκάζοντας την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να παρέμβει και να τη διατηρήσει στα ανωτέρω επίπεδα έως και σήμερα.
Ως έμμεσο αποτέλεσμα της εν λόγω εξέλιξης ήταν οι δανειολήπτες τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού να επιβαρυνθούν υπέρμετρα καθώς οι μηνιαίες δόσεις των δανείων τους έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 30% και το άληκτο κεφάλαιο τους αντιστοίχως.
Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες, διαθέτοντας επαρκή τεχνογνωσία και έχοντας πρόσβαση στα διεθνή οικονομικά δεδομένα είχαν φροντίσει να αντισταθμίσουν αποτελεσματικά το δικό τους συναλλαγματικό κίνδυνο κατά την εκταμίευση του ποσού των δανείων χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά μέσα και παράγωγα, τα οποία, αν και οι ίδιες έκαναν ευρεία χρήση τους, σε κανένα χρονικό σημείο, ούτε πριν την λήψη του δανείου ούτε μετά πρότειναν στους αντισυμβαλλόμενους δανειολήπτες έναντι του αντίστοιχου τιμήματος, γνωρίζοντας μάλιστα καλύτερα από τον καθένα τη σφόδρα πιθανολογούμενη κατάρρευση του ευρώ έναντι του ελβετικού νομίσματος.
Πέραν, όμως της ελλιπούς ενημέρωσης ως προς τις πιθανολογούμενες διακυμάνσεις των δύο νομισμάτων αλλά και της ενημέρωσης ως προς τη δυνατότητα αντιστάθμισης του αυξημένου κινδύνου με τη χρήση κατάλληλων χρηματοπιστωτικών εργαλείων, οι νομικές ευθύνες των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι πολλές και σημαντικές.
Οι δύο Καρπάθιοι διεκδικούν με την αγωγή τους να υποχρεωθεί η Εθνική Τράπεζα να υπολογίσει το δάνειό τους, με βάση την ισοτιμία ευρώ και ελβετικού φράγκου που ίσχυε κατά το χρόνο εκταμίευσης του δανείου και συγκεκριμένα με την ισοτιμία της 18-2-2008, δηλαδή σε 1 ευρώ προς 1,6129 ελβετικά φράγκα, για όλη τη διάρκεια αυτών, δηλαδή από 18-2-2008 και μέχρι την ολοσχερή εξόφλησή τους, ή διαφορετικά να υπολογιστούν εξ υπαρχής, δηλαδή από 18-2-2008 σε ευρώ μέχρι την εξόφληση.
Δυνάμει σύμβασης στεγαστικού δανείου, που καταρτίστηκε στην Κάρπαθο στις 30-11-2007 ανάμεσα στους ενάγοντες και την εναγόμενη μέσω του καταστήματός της στην Κάρπαθο, τους χορηγήθηκε στεγαστικό δάνειο σε συνάλλαγμα – ελβετικό φράγκο ποσού 495.000 CHF.
Το ανωτέρω δάνειο ήταν εξοφλητέο, εντός προθεσμίας δέκα ετών, με την καταβολή του οφειλέτη προς την Τράπεζα 120 συνεχών μηνιαίων τοκοχρεωλυτικών δόσεων, με ημερομηνία έναρξης της τοκοχρεωλυτικής εξυπηρέτησης του δανείου, ένα μήνα μετά την πρώτη εκταμίευση, ήτοι το μήνα Μάρτιο του 2008.
Το ποσό του δανείου εκταμιεύτηκε την 18-2-2008. Κατά το χρόνο της εκταμίευσης του δανείου η ισοτιμία ανάμεσα σε ελβετικό φράγκο και ευρώ ήταν 1,6129 και το ποσό του δανείου ανερχόταν κατά κεφάλαιο σε ευρώ 306.406,69 €.
Το δάνειο αυτό έλαβαν ο πρώτος ως οφειλέτης, η δε δεύτερη ως εγγυήτρια, προκειμένου να εξοφληθεί το τίμημα της αγοράς μίας διώροφης μονοκατοικίας, κτισμένης σε οικόπεδο εμβαδού 289,00 τ.μ., στην Ιαλυσό.
Προς εξασφάλιση των απαιτήσεων της εναγομένης από το δάνειο ενεγράφη υπέρ της πρώτης προσημείωση υποθήκης στο ανωτέρω ακίνητο, για ποσό 643.500 ελβετικών φράγκων.
Το εν λόγω δάνειο εξυπηρετούσαν με συνέπεια με μηνιαίες καταβολές και εξακολουθούν να καταβάλλουν, προβαίνοντας κάθε μήνα σε καταβολές σε ευρώ.
Λόγω δραματικής μεταβολής της ισοτιμίας μεταξύ ευρώ και ελβετικού φράγκου, στις 15-1-2015 η οφειλή τους σε ευρώ ανερχόταν σε 377.917,74 περίπου.
Ουσιαστικά, δηλαδή, έχουν εξανεμιστεί όλες οι μέχρι σήμερα καταβολές που έχουν κάνει σε ευρώ, επί του αρχικού κεφαλαίου και συγκεκριμένα 70.000 ευρώ περίπου, αφού σήμερα οφείλουν το ποσό των 377.917,74 ευρώ!!
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μ. Στάγκας.
https://www.dimokratiki.gr/07-03-2015/katatethike-ke-alli-agogi-gia-danio-se-elvetika-fragka-apo-dio-karpathious/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.