Φόβος, αβεβαιότητα, αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία για τον τελικό απολογισμό της επικείμενης τουριστικής περιόδου, είναι τα συναισθήματα των τοπικών τουριστικών παραγόντων και γενικότερα των εμπλεκομένων στον τουρισμό, λόγω της συνολικής κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας και των συνθηκών που διαμορφώθηκαν μέχρι σήμερα, στις χώρες από τις οποίες προέρχεται το κύριο τουριστικό ρεύμα.
Η Ρόδος αντιδρά συντονισμένα. Λίγο πριν την έναρξη της νέας περιόδου, οι τοπικοί φορείς οργάνωσαν και συμμετείχαν σε μια σειρά δράσεων, όπως τα πλωτά σεμινάρια, η παράλληλη δράση με την έκθεση στο Βερολίνο και τη Μόσχα, η επιμονή στο άνοιγμα νέων αγορών, στοχεύοντας στον περιορισμό των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Με την πεποίθηση ότι στο τέλος θα εισπράξει τα θετικά αποτελέσματα μιας συνετούς και εμπεριστατωμένης προσπάθειας, τόσο των επιχειρηματιών, όσο και των διαφημιστικών ενεργειών που έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν στο άμεσο μέλλον.
Τις εκτιμήσεις τους για τη σαιζόν του 2010 διτυπώνουν στη «δ» οι κκ Δημήτρης Καπετάνος – Προϊστάμενος ΔιεύθυνσηςΤουρισμού Δωδεκανήσου, Μπάμπης Παλογιαννίδης – Διευθυντής ΠΡΟΤΟΥΡ, Νίκος Πουλιού – Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων εκ μέρους των τουριστικών φορέων και οι κκ Γιάννης Μαχαιρίδης – Νομάρχης Δωδ/σου και Βασίλης Μπρακουμάτσος – ΓΓ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης και της Διοίκησης, που με το δικό τους τρόπο συνδράμουν τη συνολική προσπάθεια.
Δημήτρης Καπετάνος:
«Ο τουρισμός μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση»
Είναι γεγονός ότι σε μια τέτοια οικονομική συγκυρία, η πορεία των τουριστικών πραγμάτων της περιοχής μας αλλά και της χώρας μας έχει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο. Ο τουρισμός η κατ’ εξοχήν δραστηριότητα της χώρας, με δεδομένα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά την ελληνική οικονομία και να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό της Ρόδου και της Δωδεκανήσου οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις είναι μάλλον θετικές. Αυτό το οφείλουμε σε μεγάλο μέρος στην κινητικότητα όλων των φορέων και επιχειρηματιών σε ότι αφορά την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος. Το οφείλουμε στις συνεχείς δράσεις που αναλαμβάνουν οι φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την προβολή του τόπου, δράσεις οργανωμένες, σχεδιασμένες, ποικίλες, συνεχείς και επαναλαμβανόμενες.
Δεν πρέπει να παραλείψουμε παράλληλα να τονίσουμε τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού σε εθνικό επίπεδο για την προώθηση και προβολή της χώρας. Η παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του ΕΟΤ, σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις και συναντήσεις τουρισμού έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην βελτίωση του τουριστικού ρεύματος προς την χώρα μας.
Από τη συμμετοχή μας στις εκθέσεις του Βερολίνου και της Μόσχας τα μηνύματα είναι διαφορετικά. Σκεπτικισμός στο Βερολίνο, αισιοδοξία στη Μόσχα. Όμως και από τις άλλες αγορές της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ουγγαρίας, της Ολλανδίας κ.α. έχουμε μηνύματα λιγότερο ή περισσότερο αισιόδοξα.Συγκεκριμένα το 2009 έκλεισε με μείωση της τάξης του 2,34% στις αφίξεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΥΠΑ Ρόδου. Ολλανδοί, Αυστριακοί και Ιταλοί, στις πρώτες θέσεις της αρνητικής λίστας με αντίστοιχη μείωση 24%, 22% και 20% σε σχέση με το 2008. Ακολούθησαν οι Βρετανοί και οι Γερμανοί με μείωση της τάξης του 8,5% και 5%. Το γεγονός όμως ότι, οι αγορές της Βρετανίας και της Γερμανίας, παρουσίασαν σωρευτική μείωση της τάξης 20,5% και 15% αντίστοιχα, τα δυο τελευταία χρόνια, αποτελεί θετικό στοιχείο για το 2010, ενώ και για τις αγορές της Ολλανδίας, Αυστρίας και Ιταλίας αναμένουμε θετικό πρόσημο το 2010 σε σχέση με το 2009.
Μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε το 2009, σε ότι αφορά τις αφίξεις, στις αγορές της Γαλλίας, Ισραήλ και Κύπρου με ποσοστό 258%, 70% και 102% αντίστοιχα. Αύξηση με μικρότερο ποσοστό παρατηρήθηκε στις αφίξεις από Νορβηγία (32%), Σουηδία (11%), Τσεχία (7,2%), Φινλανδία (5%), Ελβετία (6,5%), Ρωσία (2,35%). Για τις αγορές αυτές αναμένουμε θετικό πρόσημο και για το 2010.
Από την άλλη μεριά πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και σκεπτικοί για την μελλοντική πορεία του τουρισμού, για πολλούς και ποικίλους λόγους μερικούς από τους οποίους αναφέρουμε παρακάτω:
• Η διεθνής κρίση, κυρίως η ευρωπαϊκή κρίση αλλά και η ελληνική οικονομική κρίση βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν γνωρίζουμε ακόμη την έκβασή τους.
• Οι κάτοικοι των μεγάλων και μικρών χωρών της Ευρώπης, οι δυνητικοί πελάτες μας, έχουν περιορισμένη αγοραστική δυνατότητα, βλέπουν το εισόδημά τους στην καλύτερη περίπτωση να παραμένει στάσιμο ή στη χειρότερη να μειώνεται.
• Ο ανταγωνισμός από την Τουρκία και την Αίγυπτο είναι μεγάλος και άνισος. Μεγάλοι σε έκταση φθηνοί προορισμοί, με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να περάσουν φθηνές διακοπές.
• Τα ακριβά αγαθά και οι υπηρεσίες μας. Το υψηλό εκτός ξενοδοχείου κόστος αγαθών και υπηρεσιών. Ο μόνος κλάδος που δίνει χαμηλές τιμές στους Τουριστικούς Οργανισμούς του εξωτερικού και κατ’ επέκταση στους τουρίστες που μας επισκέπτονται είναι τα καταλύματα της Ρόδου, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα.
Πρέπει πάση θυσία να συγκρατήσουμε το κόστος αγαθών και υπηρεσιών και να καταπολεμήσουμε την αισχροκέρδεια. Στην προσπάθεια συγκράτησης του κόστους αγαθών και υπηρεσιών πρέπει να συμμετάσχουν όλοι, μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες από όλους τους κλάδους. Παράλληλα είναι επιτακτικό να βελτιώσουμε περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας, από τη στιγμή άφιξης του τουρίστα μέχρι και την αναχώρησή του. Είναι επιτακτικό επίσης παράλληλα να βελτιώσουμε τις υποδομές και εγκαταστάσεις μας, μικρές και μεγάλες. Πρέπει να βελτιώσουμε το προϊόν μας και να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι. Πρέπει με αυτοπεποίθηση, πείσμα, επιμονή, συνέπεια και επαγγελματισμό να προβάλλουμε δυναμικά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, το προϊόν μας, την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και το μοναδικό περιβάλλον μας.
Με το χέρι στην καρδιά και το συναίσθημα είμαστε αισιόδοξοι για την έκβαση της φετινής τουριστικής περιόδου. Έχουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, την μακρά εμπειρία και την εξειδικευμένη γνώση. Όμως με μια προϋπόθεση. Οι τοπικές κοινωνίες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η πρόοδος, η ανάπτυξη και η ευημερία είναι προϊόντα διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ πολιτείας, τοπικών φορέων, επιχειρηματιών και πολιτών. Ο δρόμος προς την επιτυχία και την καταξίωση είναι ανηφορικός και επιτυγχάνεται με μοναδικά όπλα την συνεχή και επίμονη προσπάθεια, την οργάνωση, τη συνέπεια, τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, το ήθος και τον επαγγελματισμό. Τα αγαθά «κόποις κτώνται». Ας πράξουμε το αυτονόητο και τότε θα ακολουθήσουν οι θετικές εκτιμήσεις και οι θετικές προβλέψεις.
Μπάμπης Παλογιαννίδης:
Οι τοπικοί επιχειρηματίες και φορείς σωσίβιο στην τουριστική τρικυμία
Η επιβίωση μιας Τουριστικής Οικονομίας, όπως η Ρόδος, σε ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα, απαιτεί τη διατήρηση υψηλού επιπέδου ανταγωνιστικότητας, αλλά και τη διαφημιστική παρουσία της στις σημαντικές αγορές άντλησης επισκεπτών.
Έτσι και φέτος, ο Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού πραγματοποίησε μια σειρά δράσεων, όπως τα πλωτά σεμινάρια, την παράλληλη δράση με την έκθεση στο Βερολίνο και τη Μόσχα, στοχεύοντας στον περιορισμό των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Η δράση των πλωτών σεμιναρίων, που απευθύνεται σε πωλητές πακέτων διακοπών, πραγματοποιήθηκε για τέταρτη χρονιά κατόπιν παράκλησης των ευρωπαϊκών τουριστικών γραφείων, όπως επίσης και των τοπικών φορέων έπειτα από θετικά αποτελέσματα.
Έχει αποδειχτεί ότι οι υπάλληλοι του τμήματος πωλήσεων ενημερώνονται για τις ειδικές μορφές τουρισμού της Ρόδου, βιώνουν την ελληνική φιλοξενία, ώστε να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στις πωλήσεις τους.
Μετά από μια πολύ επιτυχημένη καμπάνια προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο Πολιτιστικός Τουρισμός και ο Αθλητικός Τουρισμός, φέτος ο Π.ΡΟ.ΤΟΥΡ παρουσίασε τις δράσεις που γίνονται στο νησί της Ρόδου, για την προστασία του περιβάλλοντος.
Αναφέρομαι στη συμμετοχή μας στο σπουδαίο γεγονός μέγιστης προβολής για τον ελληνικό τουρισμό, τη διεθνή τουριστική έκθεση του Βερολίνου I.T.B 2010.
Φέτος, θέμα της παράλληλης δράσης του οργανισμούμας ήταν όπως γνωρίζετε: “Rhodes, green miracles, blue treasures” ένας δημοφιλής προορισμός, μέσα από μια «οικολογική ματιά».
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση της Ρόδου ως ιδανικού προορισμού για τους λάτρεις του οικολογικού τουρισμού, αλλά και τη σημασία που δίνεται στην προστασία του οικολογικού χαρακτήρα της.
Και τέλος, η συμμετοχή στην τουριστική έκθεση της Μόσχας, μιας επίσης σημαντικής αγοράς για το νησί μας, συνοδεύτηκε από την έκθεση φωτογραφίας καθώς και τη ρωσική έκδοση βιβλίου της Ρόδου από την ιπποτική περίοδο σε σκίτσα, που στήριξε ο Π.ΡΟ.ΤΟΥΡ μεμονωμένων υποστηριχτών του ροδιακού τουριστικού προϊόντος, που μέσα από την τέχνη τους, ιδιαίτερα όταν αυτή ξεπερνάει τα σύνορα του τόπου μας, απογειώνουν την τουριστική εικόνα μας. Ο λόγος για τον Βαγγέλλη Παυλίδη, Σκιτσογράφο, και για τον Νίκο Κασέρη Φωτογράφο.
Κυρία Διακίδη, είναι γεγονός ότι η Ελληνική Τουριστική Βιομηχανία γενικά, περνάει μια δύσκολη περίοδο πληρώνοντας τη διεθνή και εθνική οικονομική κρίση, την έλλειψη πόρων και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση έργων ζωτικής σημασίας από το κράτος, αλλά και ειδικότερα πληρώνει την διαφημιστική απουσία των περισσότερων ελληνικών τουριστικών προορισμών στις μεγάλες αγορές.
Η Ρόδος, όμως, αντιδρά έχοντας την στήριξη των τοπικών φορέων του νησιού που συντονίζουν τις δυνάμεις τους, προωθώντας τη Ρόδο σαν τουριστικό προορισμό στο εξωτερικό και στο εσωτερικό.
Με δεδομένη μάλιστα την προσήλωση μας στην προσέλκυση ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών, η δυναμική παρουσία μας σε δράσεις στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό που ακολουθούν, κρίνεται αναγκαία. Όσο για τα αποτελέσματα της φετινής σαιζόν έχουμε αγορές με θετικές ενδείξεις, όπως Γαλλία, Ρωσία, Βέλγιο, Σουηδία, όμως έχουμε και μεγάλες αγορές με μεγάλα ερωτηματικά. Καταλήγοντας, για έναν οποιονδήποτε άλλον ελληνικό προορισμό θα μιλούσαμε αρκετά απαισιόδοξα, μιλώντας όμως για τη Ρόδο πιστεύω ότι θα εισπράξει τα θετικά αποτελέσματα μιας συνετούς και εμπεριστατωμένης προσπάθειας, τόσο των επιχειρηματιών, όσο και των διαφημιστικών ενεργειών που έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν στο άμεσο μέλλον. Οι ενέργειες αυτές μεταφράζονται ως σωσίβιο στην τουριστική τρικυμία που περνάμε.
Νίκος Πουλιού:
Είτε με αύξηση είτε με
μείωση στις αφίξεις, θα μειωθούν τα έσοδα
Τα μέχρι σήμερα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ότι η χρονιά θα εξελιχθεί σε θρίλερ, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Τα στοιχεία από τις ξένες αγορές προμηνύουν από μείωση των ξένων επισκεπτών γύρω στο 5% μέχρι και ελαφρά αύξηση. Το μόνο σίγουρο είναι, είτε με αύξηση είτε με μείωση στον αριθμό επισκεπτών, θα μειωθούν τα έσοδα από τον τουρισμό. Ήδη πολλοί ξενοδόχοι έχουν πανικοβληθεί και ρίχνουν πολύ χαμηλά τις τιμές τους, για να μπορούν να έχουν πληρότητα. Αυτό σημαίνει αυτόματα προσέλκυση τουριστών με χαμηλότερη οικονομική δυνατότητα, άρα ο εμπορικός κόσμος δεν θα κινηθεί στο αναμενόμενο. Πρόκειται για αλυσίδα, που αν ο ένας κρίκος δεν δουλέψει, συμπαρασύρει όλους τους υπόλοιπους. Επίσης, θεωρώ λανθασμένη απόφαση την αύξηση του Φ.Π.Α. για τις υπηρεσίες της διαμονής και διατροφής, κατά την έναρξη της φετινής σεζόν που ως γνωστόν τα τουριστικά πακέτα έχουν, ήδη, τιμολογηθεί από πέρυσι και δεδομένου ότι σε άλλες χώρες το Φ.Π.Α. κυμαίνεται από 5% έως 8% (Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρος, Τουρκία) ενώ σε εμάς είναι κατά μέσο όρο 11% (9% στις υπηρεσίες διαμονής και διατροφής και 13% στις υπόλοιπες).
Για να ανακάμψει ο τουρισμός και να αποκτήσει τη χαμένη του αναταγωνιστικότητα, ο μοναδικός δρόμος που μας προσφέρεται είναι ο εμπλουτισμός και η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Μόνο η αύξηση της ζήτησης, θα φέρει πληρότητα στις επιχειρήσεις, κίνηση στην αγορά και θα λειτουργήσει ως φίλτρο για πελάτες υψηλότερου επιπέδου. Ο ελληνικός τουρισμός οφείλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που έφερε η κρίση. Να θέσουμε ως βάση την επίλυση των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων του και να πάρουμε μέτρα που θα ωφελήσουν το κοινωνικό σύνολο και την πορεία της οικονομίας, διαφυλάσσοντας τις θέσεις εργασίας, που ο τουρισμός μας έχει μέχρι σήμερα εξασφαλίσει. Είναι καιρός να αποκτήσουμε ειδικό χωροταξικό τουρισμού, που θα το τηρήσουμε όλοι. Να εφαρμόσουμε νησιωτικές πολιτικές στον τουρισμό, γιατί η Ελλάδα είναι και Αιγαίο και Ιόνιο. Ξέρετε πόσο θα βοηθούσαμε την προσέλκυση κεφαλαίων και κατά επέκταση τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αν χρησιμοποιούσαμε στις αδειοδοτήσεις τη νέα τεχνολογία και καταργούσαμε τη γραφική γραφειοκρατία; Αν επανεξετάζαμε, σε επίπεδο Βρυξελλών, τη Συνθήκη Σέγκεν, προκειμένου να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο από τη γείτονα χώρα; Αν στα απέναντι παράλια ανοίγαμε προξενικές αρχές, ώστε να διευκολύναμε τους γείτονες να μας επισκέπτονταν με λιγότερη ταλαιπωρία και πιο συχνά; Το παράδειγμα με την Ρωσία πέτυχε και σήμερα τους έχουμε φιλοξενούμενους. Το άνοιγμα σε νέες αγορές, όπως η Κίνα, είναι σχεδόν μονόδρομος. Τα μέτρα δεν πρέπει να είναι αναγκαστικά πολύπλοκα για να επιτύχουν. Το μόνο που χρειάζονται είναι οργάνωση, ανιδιοτελή σκοπιμότητα και σκληρή δουλειά, γιατί σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται Ελπίδα.
Γιάννης Μαχαιρίδης:
Να διατηρήσουμε
ορθάνοικτες τις πόρτες
σε νέες, μεγάλες αγορές
Δικαιολογημένη η αβεβαιότητα, ίσως και οι φόβοι για τον τελικό απολογισμό της επικείμενης τουριστικής περιόδου.
Στην Γερμανία έχει διαμορφωθεί πράγματι ένα κλίμα, σε μεγάλο βαθμό όμως τεχνητό, που επηρεάζει τη ψυχολογία και τις επιλογές, σε αυτή τη φάση, των εν δυνάμει επισκεπτών μας.
Πλάι όμως στην αβεβαιότητα, είναι και η πίστη στο “όνομα” και στη “φήμη” της Ρόδου, που δεν παύει να είναι μια σταθερή αξία στη διεθνή αγορά. Μαζί και τα άλλα νησιά μας που συνθέτουν ένα σπάνιας ομορφιάς και πληρότητας «προϊόν», που δεν μπορεί κανείς «κακόβουλος» τουρ οπερέιτορ να προσπεράσει και να απαξιώσει.
Ένα «προϊόν» που εκτιμάται διαχρονικά και μαζικά από τους Ευρωπαίους τουρίστες, ειδικά μάλιστα από τις παραδοσιακές αγορές της Γερμανίας, της Αγγλίας, Σκανδιναβίας κλπ.
Μπορεί σήμερα να γινόμαστε δέκτες μιας κάποιας δυσπιστίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντιστραφούν οι όροι του παιχνιδιού. Αυτό επιχειρήθηκε να γίνει με την αισθητή παρουσία μας στην έκθεση του Βερολίνου, και το κάναμε με την αυτοπεποίθηση ότι «πουλάμε παράδεισο» και όχι φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Προς την κατεύθυνση αυτή είναι ανάγκη να δούμε τα του οίκου μας. Γι’ αυτό επιμένω στην έκκληση να διαφυλάξουμε, εμείς οι ίδιοι, την εικόνα του τόπου μας. Για να πείσουμε και τους δύσπιστους ότι σε αυτόν τον τόπο περισσεύει η ομορφιά, η ευγένεια και οι «καλοί λογαριασμοί».
Και θα τα καταφέρουμε. Έστω και με ένα μπαράζ κρατήσεων της «τελευταίας στιγμής».
Αυτή όμως η ανασφάλεια έρχεται να δικαιώσει την επιμονή μας, σαν Νομαρχία και όχι μόνο, να διατηρήσουμε ορθάνοικτες τις πόρτες σε νέες, μεγάλες αγορές, όπως είναι η Ρωσία.
Εκεί που στοχεύουμε να κεφαλοποιήσουμε την αγάπη, τον σεβασμό και τον θαυμασμό των Ρώσων για την Ρόδο και τα άλλα νησιά μας.
Πιστεύω ότι είναι ζήτημα χρόνου, η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη συγκεκριμένη αγορά να είναι ουσιαστική και μετρήσιμη.
Θα επιμείνουμε να επενδύουμε στα “ανοίγματα” αυτά, ακόμα και σε πιο μακροπρόθεσμα, αλλά εξ ίσου σημαντικά, όπως είναι η προσέγγιση με την Κίνα.
Βασίλης Μπρακουμάτσος:
Σε συνεργασία με
τους τοπικούς φορείς
και οργανισμούς
Θα παρατηρήσατε, πιστεύω, ότι προβλέψεις του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ για την συνολική εξέλιξη της φετινής περιόδου στην χώρα μας είναι προσεκτικά διατυπωμένες λόγω της συνολικής κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας και των συνθηκών που διαμορφώθηκαν μέχρι σήμερα στις χώρες από τις οποίες προέρχεται το κύριο τουριστικό ρεύμα.
Σ΄ ότι αφορά στην Περιφέρεια μας και ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα με αιχμή του δόρατος την Ρόδο και την Κώ , η αποτύπωση της πρόβλεψης που μέχρι σήμερα εκφράστηκε από τους εκπροσώπους των οργανισμών τουριστικής προβολής της περιοχής ΠΡΟΤΟΥΡ, ΔΟΤ κλπ, τον νομάρχη και δήμαρχους του νομού, καλύπτει και την πρόβλεψη της Περιφέρειας για την φετινή περίοδο.
Η θέση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑ) για τους τρόπους προβολής της Δωδεκανήσου είναι αυτή που διατυπώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα στη, συνάντηση της Δευτέρας 22 Μαρτίου , στην αίθουσα του ΕΒΕΔ και δεν είναι άλλη από αυτήν της πλήρους συνεργασίας με τους φορείς και τους οργανισμούς της περιοχής που συμπυκνώνουν πολυετή εμπειρία , στοχευμένες ενέργειες και εξαιρετική γνώση των επικρατουσών συνθηκών στην τουριστική αγορά.
Τυχόν επιπρόσθετες ενέργειες από πλευράς της ΠΝΑ, θα συμφωνηθούν με τους φορείς της Δωδεκανήσου ώστε να είναι ουσιαστικές , αποδοτικές και επωφελείς για την φετινή τουριστική περίοδο και την από κοινού προσπάθεια μας.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/touristiki-sezon-2010-provlepsis-ke-ektimisis/