Ειδήσεις

Τρίμηνη παράταση στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Την παράταση έως τις 30 Ιουνίου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που λήγει στο τέλος Μαρτίου, αναμένεται να θεσμοθετήσει εντός των επόμενων ημερών, το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης θα καταθέσει στη Βουλή διάταξη που θα δίνει τρίμηνη παράταση στην ισχύ της ΕΓΣΣΕ, με στόχο τη διατήρηση του κατώτατου μισθού στο σημερινό ύψος, μέχρις ότου ξεκινήσουν οι διαδικασίες αύξησής του.

Η διάταξη θα αφορά μόνο την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και θα ισχύσει άπαξ, καθώς το θέμα της διάρκειας των συμβάσεων και στη συνέχεια της μετενέργειάς τους, θα διευθετηθεί συνολικά, με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις συλλογικές συμβάσεις.

Ο κίνδυνος που ελοχεύει και που θα επιδιώξει να αποφύγει ο υπουργός Εργασίας, είναι να υποχρεωθούν οι εργαζόμενοι στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων, αμέσως μετά τη λήξη της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και πριν από την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου, ενώ κίνδυνος υπάρχει και για το επίδομα γάμου.

Μια πιθανή κατάργησή του, μέσω της υπογραφής ατομικών συμβάσεων, θα οδηγήσει σε μείωση των μισθών κατά 10%. Στο νομοσχέδιο για τις συμβάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα διευθετείται για το σύνολο των συμβάσεων.

Συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα ισχύος μιας σύμβασης μετά τη λήξη της, από τους τρεις μήνες που είναι σήμερα, θα επανέλθει στους έξι μήνες, όπως ίσχυε πριν από το 2010. Μετά την πάροδο του εξαμήνου, εάν δεν συμφωνήσουν εργοδότες και εργαζόμενοι, θα ξεκινάει η περίοδος της μετενέργειας, με την έννοια ότι όλοι οι όροι που ίσχυαν στη συλλογική σύμβαση, θα μεταφέρονται ως ατομικοί όροι του κάθε εργαζόμενου χωριστά.

Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, ο υπουργός Εργασίας, με έγγραφό του, ξεκαθάρισε ότι στο προωθούμενο νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις, οι όροι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, μισθολογικοί και μη, θα εφαρμόζονται επί όλων των εργαζομένων της χώρας, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού τους ως «θεσμικοί» και «μισθολογικοί» και επανέλαβε ότι ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο θα αυξηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2016, οπότε και θα επανέλθουν στα επίπεδα των 751 ευρώ.

Ο κ. Σκουρλέτης προανήγγειλε επίσης, ότι το νομοθετικό πλαίσιο των ευέλικτων μορφών εργασίας, όπως η εργασία εκ περιτροπής και η μερική απασχόληση θα επανεξεταστούν εκ του μηδενός προκειμένου να αποφευχθούν οι διαπιστωθείσες καταχρήσεις και καταστρατηγήσεις.

Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, θα είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, όπως τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ.

Ο Έλληνας υπουργός Εργασίας ενημέρωσε το Συμβούλιο αναφορικά με τις προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης, που είναι η ανάκτηση της εργασίας, η προστασία της, η αναβάθμισή της, η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης καθώς και η κοινωνική δικαιοσύνη. Για αυτό ανέφερε πως προωθείται μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, και που υποδεικνύουν οι κοινωνικοί δείκτες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου