«Με τη συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση έκανε τις αναγκαίες υποχωρήσεις, πήρε τετράμηνη παράταση και αποφύγαμε τα χειρότερα. Τώρα πλέον είναι στο χέρι της να παρουσιάσει προς τους εταίρους μας σοβαρές και κοστολογημένες προτάσεις για να συνεχιστούν όλα ομαλά και να ανοίξουν και πάλι οι στρόφιγγες των χρηματοδοτήσεων για την Ελλάδα».
Στα βήματα που θα πρέπει να γίνουν από την κυβέρνηση για να ανοίξουν και πάλι οι στρόφιγγες των χρηματοδοτήσεων για την Ελλάδα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της στη «δ», η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ.
Σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στο ευρωπαικό κοινοβούλιο για την Ελλάδα η κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ δηλώνει πως απαιτείται άμεση στροφή στο ρεαλισμό και μεθοδική καλλιέργεια διεθνών συμμαχιών.
«Αυτό που ζητούν οι ευρωπαίοι από τη χώρα μας είναι να έχουν απέναντί τους μία σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση με φερέγγυους και αξιόπιστους συνομιλητές», τονίζει η κ. Βόζεμπεργκ.
Σχετικά με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η κ. Βόζεμπεργκ δηλώνει:
«Η αντιμετώπισή της απαιτεί μια συντονισμένη στρατηγική μείωσης των κινήτρων της φοροδιαφυγής και αύξησης των αντικινήτρων, με την επιβολή αυστηρών ποινών. Επίσης θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο εισπρακτικός μηχανισμός, να ελαχιστοποιηθεί η επαφή του πολίτη με τις φορολογικές αρχές και να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο η σύγχρονη τεχνολογία, με έμφαση ιδίως στη διασταύρωση στοιχείων».
Η συνέντευξη της κ. Ελίζας Βόζεμπεργκ, αναλυτικά:
• Πώς κρίνετε τις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για την αποπληρωμή του χρέους;
Κάθε διαπραγμάτευση κρίνεται από το αποτέλεσμα. Με τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης, εγκαταλείψαμε το στόχο της μερικής διαγραφής χρέους, παραμένουμε για άλλους τέσσερις μήνες στο μνημόνιο με δυσμενέστερους όρους, υπογράψαμε την παράταση χωρίς να λάβουμε χρήματα, χάσαμε το «μαξιλάρι» των 11 δις του ΤΧΣ, που πέρασε στον έλεγχο των «θεσμών» και δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ούτε τη χρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών μας, με αποτέλεσμα να απειλούμαστε με πιστωτικό γεγονός. Τα ενδεικτικά αυτά παραδείγματα πιστεύω πως φανερώνουν όχι μόνο την απειρία, αλλά και την αστοχία της κυβέρνησης στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις.
• Οι ερασιτέχνες φοροελεγκτές πιστεύετε πως θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής; Πως μπορεί να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα;
Όλοι συμφωνούμε ότι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή αποτελεί μάστιγα για τη χώρα μας, γιατί στερεί από το κράτος αναγκαίους πόρους, εμποδίζει την αναδιανομή του εθνικού πλούτου, δημιουργεί φαινόμενα άνισης μεταχείρισης των πολιτών και αμβλύνει τη φορολογική συνείδηση των ειλικρινών φορολογουμένων.
Η αντιμετώπισή της απαιτεί μια συντονισμένη στρατηγική μείωσης των κινήτρων της φοροδιαφυγής και αύξησης των αντικινήτρων, με την επιβολή αυστηρών ποινών. Επίσης, θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο εισπρακτικός μηχανισμός, να ελαχιστοποιηθεί η επαφή του πολίτη με τις φορολογικές αρχές και να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο η σύγχρονη τεχνολογία, με έμφαση ιδίως στη διασταύρωση στοιχείων.
Το μέτρο των ερασιτεχνών φοροελεγκτών, όπως και κάθε σχετική πρόταση, θα πρέπει να εξεταστεί τόσο από τη νομική του διάσταση, όσο και για την αποτελεσματικότητά του. Το βέβαιο είναι ότι ο τρόπος και η χρονική στιγμή που ανακοινώθηκε, προκάλεσαν από αρνητικά έως ειρωνικά σχόλια στα διεθνή ΜΜΕ.
• Πιστεύετε πως θα καταφέρει τελικά η Ελλάδα να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να περάσει μπροστά καθώς οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ανοίξουν ακόμη τις στρόφιγγες των χρηματοδοτήσεων για την Ελλάδα;
Με τη συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση έκανε τις αναγκαίες υποχωρήσεις, πήρε τετράμηνη παράταση και αποφύγαμε τα χειρότερα. Τώρα πλέον είναι στο χέρι της να παρουσιάσει προς τους εταίρους μας σοβαρές και κοστολογημένες προτάσεις για να συνεχιστούν όλα ομαλά και να ανοίξουν και πάλι οι στρόφιγγες των χρηματοδοτήσεων για την Ελλάδα.
• Ποιό είναι τώρα το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα; Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι από τη χώρα μας;
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταφέρει να αποκαταστήσει το διεθνές κύρος της χώρας και να δημιουργήσει μία πολύ καλή γραμμή επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η νέα κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα δεν έχει βρει ακόμα το βηματισμό της, ίσως γιατί βρίσκεται παγιδευμένη τόσο στην επαναστατική ρητορική της προεκλογικής περιόδου όσο και στις έντονες εσωκομματικές της διαφωνίες. Όμως απαιτείται άμεση στροφή στο ρεαλισμό και μεθοδική καλλιέργεια διεθνών συμμαχιών. Αυτό που ζητούν οι ευρωπαίοι από τη χώρα μας είναι να έχουν απέναντί τους μία σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση με φερέγγυους και αξιόπιστους συνομιλητές.
• Με ποιό τρόπο μπορεί να γίνει καλύτερα η διαχείριση του χώρου Σένγκεν; Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφερθήκατε την ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων. Γιατί;
Η αναφορά μου έγινε με αφορμή μία υπό δοκιμή δέσμη μέτρων της ΕΕ για την καλύτερη διαχείριση του χώρου Σένγκεν, η οποία ονομάζεται «Έξυπνα Σύνορα». Πρόκειται για ένα νέο σύστημα με σκοπό την επιτάχυνση και την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων των υπηκόων τρίτων χωρών, που ταξιδεύουν προς την ΕΕ. Η έμφαση που έδωσα στο θέμα της ασφάλειας των συνόρων απορρέει από την ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού των μεταναστών προς την Ευρώπη, την είσοδο στην ΕΕ στρατολογημένων μαχητών της θρησκευτικής τρομοκρατίας και την ανησυχητική εξάπλωση του οργανωμένου εγκλήματος με στόχο την Ευρώπη.
• Αναφερθήκατε στην ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης για τον τομέα του Τουρισμού, ιδιαίτερα σε κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Πρέπει να ενισχυθεί σχετικά και η Ελλάδα;
Πριν από έναν περίπου μήνα κατέθεσα ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα την ενίσχυση της χρηματοδότησης των κρατών μελών στον τομέα του τουρισμού, την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση της τουριστικής συνεργασίας των μελών της ΕΕ.
Προφανής στόχος της ερώτησής μου ήταν να προβάλω την ανάγκη ενίσχυσης της χώρας μας, γι’ αυτό και έδωσα ξεχωριστή έμφαση στην ανάγκη χρηματοδότησης κρατών που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και έκανα ιδιαίτερη αναφορά στις παράκτιες και τις νησιωτικές περιοχές. Η απάντηση στην ερώτησή μου ακόμη δεν έχει σταλεί.
• Τα αποτελέσματα των εκλογών έφεραν και γκρίνιες στη ΝΔ. Πιστεύετε πως εκτιμήθηκε ακόμη και από τα στελέχη του κόμματος το έργο που επιτέλεσε ως πρωθυπουργός ο κ. Α. Σαμαράς; Πρέπει να τεθεί ζήτημα αλλαγής ηγεσίας ή είναι ανάγκη να κλείσει το θέμα;
Η γκρίνια ήταν αναμενόμενη, γιατί η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, ενώ η ήττα είναι ορφανή. Όμως θα ήθελα να τονίσω ότι για πρώτη φορά μετά από μία τέτοια ήττα δεν έγινε αυτοκριτική, δεν δόθηκε καμία σοβαρή εξήγηση και ουδείς ανέλαβε τις ευθύνες του. Το αποτέλεσμα είναι η ΝΔ αντί να λειτουργεί αυτές τις κρίσιμες ώρες ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, να έχει πέσει στην παγίδα της εσωστρέφειας, μέσα από διαρροές και υπόγειες διεργασίες. Γι’ αυτό το λόγο, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, τόνισα ότι πρέπει να δρομολογηθούν οι προσυνεδριακές διαδικασίες, για να κάνουμε πράξη το νέο ξεκίνημα, που τόσο έχουμε ανάγκη.
• Ποια είναι τα θέματα στα οποία θα δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρωβουλή στο προσεχές χρονικό διάστημα;
Τα θέματα με τα οποία ασχολούμαι σχετίζονται κατά κύριο λόγο με το αντικείμενο των τριών Επιτροπών που συμμετέχω. Στο προσεχές διάστημα προτίθεμαι να δώσω έμφαση στα θέματα μετανάστευσης και τρομοκρατίας, στο πλαίσιο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, να ασχοληθώ με την πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση, στο πλαίσιο της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων και να επεξεργαστώ θέματα λιμενικής πολιτικής στο πλαίσιο της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού. Επίσης θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι στο πλαίσιο της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού έχω επικεντρώσει τις προσπάθειές μου στον τομέα της άντλησης χρηματοδότησης μέσα από το «Επενδυτικό Πακέτο Γιούνκερ» και άλλα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα, με σκοπό τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα.
https://www.dimokratiki.gr/15-03-2015/eliza-vozenmperk-apetite-amesi-strofi-pros-ton-realismo/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.