Περισσότερο «ευέλικτη» επιδιώκει να κάνει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τη ρύθμιση για την ανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας. Έτσι, οι τελευταίες «πινελιές» που μπήκαν το πρωί της Παρασκευής αφορούν νομοτεχνικές βελτιώσεις που να την καθιστούν, όπως λένε από το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, πιο αποτελεσματική.
Όχι όμως μόνο αυτό. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι να ελαχιστοποιηθούν αντιδράσεις δυσαρέσκειας. Επιδιώκεται η ρύθμιση στην εκδοχή που θα ενταχθεί τελικά στο πρώτο σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου να βρίσκει σύμφωνους τους εργαζομένους οι οποίοι λόγω της κατάργησης του κλάδου αυτού μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες ή βρίσκονται ακόμα σε διαθεσιμότητα.
Όντως η κεντρική ιδέα είναι ότι οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί που μετακινήθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. -αλλά και όσοι δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί σε κάποια άλλη θέση- θα μπορούν άμεσα να μετατάσσονται σε θέσεις του κλάδου δημοτικής αστυνομίας, που συνιστώνται εκ νέου στους δήμους. Θα ορίζεται σαφώς αυτό στην πρόβλεψη για την επανασύσταση του κλάδου της δημοτικής αστυνομίας.
Όμως, δεν θα είναι υποχρεωτική η επιστροφή τους στη δημοτική αστυνομία. Θα δίνονται οι εξής δυνατότητες επιλογής:
* Να παραμείνουν στην Ελληνική Αστυνομία
* Εφόσον δεν θέλουν να ενταχθούν στη δημοτική αστυνομία, να τεθούν στη διάθεση του υπουργείου Εσωτερικών για μετακίνηση σε άλλη προσωποπαγή θέση. Ειδικά αυτή η πρόβλεψη διευκολύνει κυρίως πρώην δημοτικούς αστυνομικούς που είχαν μετακινηθεί σε άλλη πόλη, αποδεχόμενοι αναγκαστικά θέση στην Αστυνομία για να μη μείνουν χωρίς δουλειά – και σήμερα θα ήταν επίπονο για μία ακόμα φορά να αλλάξουν περιοχή επιστρέφοντας στον δήμο όπου εργάζονταν πριν ως δημοτικοί αστυνομικοί.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρεί το τμήμα των πρώην δημοτικών αστυνομικών που τοποθετήθηκαν στα Σωφρονιστικά Καταστήματα (εξωτερικοί φρουροί και σωφρονιστικοί υπάλληλοι). Ωστόσο, σύμφωνα με το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όσοι από αυτούς επιθυμούν να μετακινηθούν, θα έχουν την ευχέρεια να το κάνουν αργότερα, μια και, όπως όλοι, θα μπορούν να συμμετέχουν στη μεγάλη εθελοντική κινητικότητα που θα γίνει σε επόμενη φάση ύστερα από έξι μήνες.
To BHMA