«Δεν υπάρχει στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα». Με αυτή τη δήλωση στην «Κ», η Ελενα Παναρίτη, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών και μετέχουσα στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές της για την ολοκλήρωση του προγράμματος και τη νέα συμφωνία, δίνει το στίγμα της προσέγγισης της ελληνικής πλευράς. Είναι μια άποψη βασισμένη στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, που σίγουρα δεν συμμερίζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας, στην οποία, αν επιμείνει η Αθήνα, καθίσταται περίπου αδύνατη η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
H κ. Παναρίτη, πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ (2009-12), στέκεται στον όρο «απαραίτητα» (η κάπως άτεχνη μετάφραση της λέξης «appropriate») στo επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Η επίμαχη φράση αναφέρει: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν επίσης να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως όριζε το ανακοινωθέν του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Οι θεσμοί, σε ό,τι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, θα λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015».
«Η λέξη “appropriate” σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον συγκεκριμένος στόχος», ισχυρίζεται η κ. Παναρίτη. «Το ύψος του πλεονάσματος θα εξαρτηθεί από την πορεία του ΑΕΠ. Από τη στιγμή που δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το ΑΕΠ, είναι αδύνατο να θέσουμε στόχο για το πλεόνασμα». Η σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη, μάλιστα, δήλωσε ευθέως στην «Κ» ότι το ζήτημα αυτό «έχει ήδη κλείσει», δεν είναι μέρος των υπό διαπραγμάτευση εκκρεμοτήτων ενόψει του τέλους Απριλίου.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» που προέκυψαν στον απόηχο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, η γερμανική πλευρά εξέλαβε τη σχετική – ασαφή, είναι η αλήθεια – διατύπωση ως αναφερόμενη σε πρωτογενή πλεονάσματα πολύ πιο κοντά στο 4% του ΑΕΠ παρά στο 1,5%. Σίγουρα δεν την εξέλαβε ως λευκή επιταγή για να προσαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τους δημοσιονομικούς της στόχους ελεύθερα ανάλογα με τις επιδόσεις της οικονομίας.
Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, δεσμεύτηκε ότι στην ενδιάμεση περίοδο έως τη σύναψη της νέας συμφωνίας η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε «καμία κίνηση που θα μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 από το επίπεδο στο οποίο έκλεισε, γύρω στο 1,5%».
Μιλώντας σε εκδήλωση του Deree την περασμένη Πέμπτη, η κ. Παναρίτη διέψευσε τον κ. Βαρουφάκη, λέγοντας ότι το τελικό μέγεθος του περυσινού πλεονάσματος θα είναι 0,6%, σημαντικά κάτω από το 1,5%. Ηταν μία μόνο από σειρά δηλώσεών της στην εκδήλωση αυτή που προκάλεσαν αίσθηση. Μια άλλη -ίσως η πιο εμπρηστική- ήταν η αποκάλυψη ότι εκπρόσωποι των πιστωτών στις διαπραγματεύσεις αυτών των ημερών στις Βρυξέλλες (στις οποίες συμμετείχε και η ίδια) πρότειναν τη μη καταβολή μισθών και συντάξεων από το Δημόσιο για έναν-δύο μήνες, ώστε να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός. Επίσης, αναφέρθηκε εκ νέου στην απαξιωτική συμπεριφορά των Ευρωπαίων προς την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.
Μιλώντας στην «Κ», η κ. Παναρίτη απέρριψε την κριτική που έχει ασκηθεί στην κυβέρνηση -και ιδιαίτερα στον κ. Βαρουφάκη- ότι πήγε στις Βρυξέλλες χωρίς κοστολογημένο εναλλακτικό σχέδιο. «Ο κ. Βαρουφάκης δεν ανήκει στην ομάδα τεχνικών διαπραγματεύσεων, δεν είναι αυτός ο ρόλος του», είπε χαρακτηριστικά.
Απέδωσε, μάλιστα, τις επιθέσεις που έχει υποστεί ο νέος υπουργός Οικονομικών από πολλούς στην Ευρώπη στο ότι οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας «είχαν επί πέντε χρόνια συνηθίσει να λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, χωρίς αντιρρήσεις, και τώρα η νέα κυβέρνηση έχει αλλάξει τελείως το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης». Η σθεναρή αντίσταση που αντιμετωπίζουν από την Αθήνα -για πρώτη φορά, κατά την κ. Παναρίτη- είναι ο λόγος που έχουν εκνευριστεί και σφυροκοπούν τον κ. Βαρουφάκη.
Η σύμβουλος του υπουργού, πάντως, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. «Είναι αδιανόητο το ναυάγιο», λέει στην «Κ». Ο χρόνος θα δείξει αν είναι αντικειμενικά αδιανόητο ή απλώς πέρα από τη δική της φαντασία.
Καθημερινή